Dieta bezglutenowa dla dziecka
To białko jest w ziarnach popularnych zbóż. Niektóre pociechy są na nie uczulone lub go nie tolerują już od pierwszych miesięcy życia. Czasami jednak niepokojące sygnały pojawiają się dopiero u kilkulatka. Jak je rozpoznać i co robić, gdy dziecko nie może jadać wszystkiego? Jak wygląda dieta bezglutenowa.

- Joanna Zagdańska, Claudia
Nie do końca wiadomo, dlaczego mały organizm traktuje pożywne białko jak wroga (jest ono w ziarnach żyta, pszenicy, jęczmienia, owsa i orkiszu). Stąd dziecku szkodzą owsianka czy wypieki, sosy i zupy, do których dodaje się tradycyjną mąkę. Czasem jest to uczulenie, które samo ustępuje. Wtedy wystarczy, że przez kilka lat dziecko nie je tego, co zawiera gluten. Niekiedy jednak mamy do czynienia z chorobą – celiakią, co oznacza, że organizm trwale nie toleruje glutenu. Jeśli będzie on stale obecny w jedzeniu, po jakimś czasie uszkodzi ściany jelita. Aby temu zapobiec, pociecha musi być na specjalnej diecie.
Na co zwrócić uwagę
Pierwsze symptomy zarówno alergii, jak i celiakii mogą pojawić się już u niemowlęcia, kiedy zaczyna ono jeść kaszkę mannę czy biszkopty. Zwykle jednak przez długi czas (kilka, a nawet kilkanaście lat!) nie ma jednoznacznych objawów. Dlatego obserwuj dziecko, zwłaszcza jeśli miewa kłopoty z brzuszkiem. Ważne jest, byś wiedziała, po jakich pokarmach się pojawiają (dolegliwości nie muszą oznaczać choroby, bo do 3. roku życia pociechy jej układ pokarmowy jest niedojrzały). Koniecznie powinnaś porozmawiać z pediatrą, jeśli zauważysz choć jeden z objawów:
● Dziecko często boli brzuch. Ma przy tym wzdęcia i biegunki, zdarza się też, że wymiotuje. U niemowląt powyżej 6. miesiąca życia niepokojąca jest również skłonność do ulewania i częste kolki.
● Pociecha jest blada i smutna. Jej skóra stała się wręcz ziemista, a spojówki oczu wyjątkowo jasne. Jest osłabiona i często łapie różne infekcje. Ponadto bywa apatyczna i drażliwa, skłonna do płaczu.
● Malec przestał rosnąć. Nie wystarczy jednak samo wrażenie, że dziecko jest niskie. Miarodajna bywa wyłącznie ocena tempa wzrostu na tzw. skali centylowej, którą przeprowadza pediatra podczas badań kontrolnych. Zaniepokoić powinna sytuacja, kiedy pociecha nie mieści się w normach dla jej grupy wiekowej lub osiągnęła mniej centyli niż podczas wcześniejszych badań (np. spadła z 25. centyla na 9.). Czasami też za mało waży lub wyraźnie schudła.
● Dziecko ma podrażnioną skórę. Może to być silne zaczerwienienie albo grudki czy pęcherzyki na pośladkach i ponad nimi, w zgięciach łokci i kolan oraz na twarzy.
Żeby mieć pewność...
Konieczne są specjalistyczne badania. Jeśli pediatra podejrzewa celiakię, skieruje pociechę do gastroenterologa, gdy zaś uzna, że bardziej prawdopodobne jest uczulenie – do alergologa. Niekiedy, w razie wątpliwości, pediatra zleca konsultacje u obu specjalistów.
● Na badanie do alergologa. Na własną rękę nie wprowadzaj dziecku diety bez glutenu przed wyznaczoną wizytą. Chodzi o to, by lekarz sam mógł ocenić jego stan. Najpierw specjalista przeprowadzi szczegółowy wywiad (oprócz dolegliwości ważne jest to, na co pociecha do tej pory chorowała i czy ktoś z najbliższych – rodziców, rodzeństwa, cierpi na jakąś alergię). Jeśli dziecko skończyło 4 lata, lekarz zapewne skieruje je na testy skórne. To wiarygodne badanie, które wykrywa uczulenie na gluten. Nie robi się go u młodszych pociech, bo ich układ odpornościowy nie jest w pełni dojrzały – wtedy, nawet u niemowląt, wykonuje się testy krwi sprawdzające poziom przeciwciał IgE – nadmiar świadczy o alergii. Czasami lekarz zaleca, by dziecko nie tylko przestało jeść produkty zbożowe, ale również te, które słyną z uczulających właściwości (czekolada, cytrusy, mleko). Wszystko po to, by nie rozwinęła się nadwrażliwość na inne pokarmy. Niekiedy przepisuje też leki antyalergiczne: syropy lub tabletki i maści do smarowania skóry.
Jak układać menu
Rodzicom, którzy dowiadują się, że ich pociecha nie może wszystkiego jadać, na początku trudno przychodzi komponowanie codziennych posiłków. Potem każda mama z łatwością radzi sobie z przyrządzaniem właściwych dań. Dlatego i ty na pewno szybko przyzwyczaisz się do kuchni bez tradycyjnych mącznych wypieków, kaszy manny czy płatków owsianych. Niewykluczone, że rozsmakują się w niej również inni domownicy. Na początek stwórz listę „pozytywnych” produktów, które dziecko może jeść. Na diecie bezglutenowej dozwolone są wszelkie mięsa, ryby, warzywa i owoce, jajka, mleko i jego przetwory, tłuszcze roślinne. Bez obaw włączaj też do jadłospisu pestki słonecznika, dyni, ziarna sezamu, różne orzechy i gotowe produkty, które nie zawierają żytniej i pszennej mąki, np. budynie, kisiele, galaretki. Wolno podawać także pieczywo, makarony, placki, kluseczki czy ciasta, ale pod warunkiem że są zrobione z mąki otrzymywanej z kukurydzy, ryżu, amarantusa, gryki, prosa, soi lub sago. W sprzedaży są bezglutenowe bułeczki i chleb, ciasteczka, płatki ryżowe i kukurydziane. W sklepach ze zdrową żywnością i dużych marketach znajdują się nawet wyznaczone odrębne stoiska z produktami bez „złego” białka. Na ich opakowaniach jest umieszczany charakterystyczny znak – przekreślony kłos. Jeśli sięgasz po żywność, która nie powinna zawierać glutenu, ale nie jest oznakowana tym symbolem (np. paczkowane wędliny, parówki, majonez, keczup, czekolada, batoniki), uważnie sprawdzaj jej skład na etykietach. Czasami jako zagęszczacza używa się zwykłej mąki lub glutenu, który nawet w śladowych ilościach bywa szkodliwy dla pociechy z celiakią. Dlatego tak ważne jest, byś wyrobiła w sobie nawyk czytania opisów na opakowaniach.
Zwróć też uwagę na sinlac kaszkę dla alergików.
Polecane
Przepisy na chleb bezglutenowy. Sprawdzone receptury nie tylko dla osób na diecie gluten-free
27 życzeń dla dorosłych dzieci. Inspiracje do kartki z życzeniami, które przypomną im dzieciństwo
Śniadanie bezglutenowe. 5 pomysłów na pyszne i pożywne śniadanie bez glutenu - nie tylko dla osób na diecie!
„Ciąża przyjaciółki była dla wszystkich totalnym zaskoczeniem. Zamarłam, gdy poznałam ojca jej dziecka”
„Dla męża i teściowej najlepiej, gdybym na zmianę żonglowała kotletami i niańczyła dzieci. Mam większe ambicje”
„Nikt mnie nie szanuje na starość. Dla dzieci jestem starym gratem, któremu lepiej będzie w przytułku niż z rodziną”
„Związałam się facetem dla kasy, bo chciałam mieć wygodne życie. Od dziecka wiedziałam, że zasługuję na więcej”
„Mąż wydzielał mi pieniądze i rozliczał mnie z każdej złotówki. Dla dzieci znosiłam to, że w domu jestem śmieciem”
„Mąż wydawał kasę na bzdury, ale na buty na wiosnę dla dziecka było mu szkoda. Słono zapłaci za swoje skąpstwo”
„Moje drugie dziecko i wnuczek będą rówieśnikami. Córka się wściekła, bo to przecież wstyd dla rodziny”
„Mąż zostawił mnie z dzieckiem dla młodej laluni i jeszcze ma pretensje. Mówi, że zawiodłam jako kobieta i matka”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa