Reklama

Co jeść, aby zmniejszyć wpływ stresu na nasze zdrowie?
Najważniejsze to zaczynać dzień od wartościowego śniadania, to właśnie ono daje nam energię na resztę dnia, bez niego jesteśmy senni, rozdrażnieni i trudno nam się skoncentrować. Pobudzającą, ale niezdrową kawę lepiej zastąpić zieloną herbatą lub równie stawiającą na nogi yerba matą.
Jakie witaminy działają korzystnie na nasz układ nerwowy?
Są to przede wszystkim witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Szczególnie ważny jest magnez, bo jego niedobory objawiają się zmęczeniem, uczuciem niepokoju i kołataniem serca. Znajdziemy go w orzechach, kaszach, gorzkiej czekoladzie, produktach pełnoziarnistych i gorzkiej czekoladzie, rybach i zielonych warzywach.
Potas świetnie wpływa na myślenie i koncentrację, a jego niedobór powoduje nerwowość. Potas występuje w suszonych morelach, figach, bananach, awokado i pomidorach.
Witamina B6 zapobiega depresji, apatii, bezsenności oraz łagodzi stresy. Jej największe ilości zawierają ryby, mięso, ziemniaki, banany, kapusta, fasola, marchewka.
Kwasy omega 3 dobrze wpływają na prace mózgu i poprawiają jego kondycję, ich najbogatszym źródłem są ryby, skorupiaki, migdały, orzechy włoskie.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama