Reklama

Dieta zasadowa, bo tak brzmi inna nazwa omawianego sposobu odżywiania, wymyślona została przez Roberta O. Younga - amerykańskiego naturopatę. Twierdził on, że przywrócenie kwasowo-zasadowej równowagi organizmu poprawia przemianę materii, wspierając tym samym odchudzanie, poprawia samopoczucie, zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych oraz osteoporozy. Na czym polega dieta alkaliczna?

Reklama

Co to jest dieta alkaliczna?

Jedzenie alkaliczne - to sedno diety zasadowej. Young stworzył ją w oparciu o ogólną wiedzę na temat zdrowego żywienia, uzupełniając o dodatkową regułę komponowania posiłków z wykorzystaniem w 80 procentach produktów o odczynie zasadowym, a w 20 procentach żywności o odczynie kwasowym. Takie działanie przywraca stan organizmu do równowagi i pozwala usunąć niepokojące objawy często przypisywane innym chorobom.

Trzy lata temu twórca diety alkalicznej trafił do więzienia. Jego przewinienia nie były jednak związane z rekomendowanym sposobem odżywiania. Ten w zasadzie nie zagraża zdrowiu, choć niektóre radykalne zalecenia Younga przedstawiane poważnie chorym osobom mogły być niebezpieczne. Sama dieta alkaliczna opiera się na dietetycznym, wegańskim menu, jeśli więc jest prawidłowo zbilansowana, nie zagraża zdrowiu. Przypominamy jednak o tym, że stosowanie każdej diety warto skonsultować z lekarzem lub dietetykiem.

Dieta alkaliczna: zasady

Dieta alkaliczna: co jeść i w jakich proporcjach - oto najczęściej pojawiające się pytania. Podstawę stanowią produkty zasadowe, do których zalicza się przede wszystkim warzywa oraz owoce, również suszone, nabiał i oleje tłoczone na zimno. Mięso, produkty zbożowe, kasze, ryż i jaja należy ograniczyć. Z ziaren najlepiej wybierać orkisz, kaszę gryczaną i komosę ryżową.

Aby ułatwić samodzielne komponowanie posiłków Young zebrał w tabli produkty dozwolone i ograniczane, dokonując ich podziału ze względu na wartość pH. Menu na diecie alkalicznej w 80 procentach powinno składać się z żywności o pH od 7 do 10. Lista prezentuje się następująco:

Produkty o pH 10 to:

  • warzywa: marchewka, jarmuż, czerwona kapusta, kalafior, brokuł, brukselka, ogórek, seler,
  • cytryna i limonka.

Produkty o pH 9 to:

  • warzywa: cukinia, batat,
  • owoce: mango, kiwi, gruszka, figa, daktyl, melon, winogrono, borówka,
  • oliwa z oliwek.

Produkty o pH 8 to:

  • warzywa: pomidor, oliwki
  • owoce: jabłko, pomarańcza, truskawka, ananas, awokado, brzoskwinia, banan, morela,
  • grzyby.

Produkty o pH 7 to:

  • woda z kranu (w większości przypadków),
  • masło i margaryna,
  • krowie mleko,
  • oleje, z wyjątkiem oliwy z oliwek.

Produkty poniżej ph 7 mają odczyn kwasowy.

Produkty o pH 6 to:

  • brązowy ryż,
  • jogurty i jajka,
  • soki owocowe, herbata,
  • śliwki,
  • tuńczyk i łosoś,
  • kakao,
  • kokos.

Produkty o pH 5:

  • otręby pszenne, biały ryż,
  • ziemniaki,
  • soczewica,
  • rabarbar,
  • owoce w puszkach,
  • piwo,
  • solone masło,
  • cukier i melasa.

Produkty o pH 4:

  • pszenica,
  • jeżyna, żurawina, suszona śliwka,
  • pistacje, orzechy ziemne, popcorn,
  • kawa,
  • słodzone soki owocowe,
  • sos pomidorowy.

Produkty o pH 3:

  • jagnięcina i wieprzowina,
  • owoce morza,
  • sery,
  • czarna herbata,
  • czekolada,
  • wino,
  • ocet,
  • aspartam,
  • produkty podgrzewane w kuchence mikrofalowej.

Dieta alkaliczna wprowadza także kilka dodatkowych zasad. Do najważniejszych należy spożywanie mniejszych objętościowo, ale regularnych posiłków. Ważne jest prawidłowe nawodnienie organizmu przy ograniczeniu kawy, herbaty i alkoholu.

Owoce lub warzywa powinny znaleźć się w każdym posiłku. Jeśli dana potrawa wykorzystuje produkty kwasotwórcze, czyli mięso, zboża, jajka, nabiał, słodycze, należy ich działanie zrównoważyć tym, co alkalizuje, czyli warzywami, owocami, kaszą jaglaną. Ograniczyć powinno się sól na rzecz ziołowych przypraw, oraz żywność przetworzoną i dosładzaną.

Dieta alkaliczna: efekty

Dieta alkaliczna za podstawowy cel stawia sobie przywrócenie i utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Dzięki temu można pozbyć się niepokojących przypadłości, często wiązanych z innymi chorobami, takich jak: bóle głowy, ciągłe zmęczenie, długo utrzymujący się katar. Entuzjaści podkreślają, że dieta zasadowa pozytywnie wpływa na kondycję fizyczną i psychiczną.

Dobrze zbilansowana dieta alkaliczna jest bezpieczna dla zdrowia i może być stosowana przez dłuższy czas. Osoby nastawione do niej sceptycznie podważają co prawda samą ideę, uważając, że zmiana pH organizmu nie jest możliwa, jednak nawet i one dostrzegają wyraźne korzyści. Każdy plan dietetyczny, dzięki któremu odstawia się dosładzane napoje, wysokoprzetworzoną żywność i alkohol, jest godny pochwały.

Dieta alkaliczna: jadłospis na jeden dzień

Dieta zasadowa przepisy ma bardzo różnorodne. W zasadzie nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaadaptować pod jej kątem wcześniej lubiane potrawy, dodając jedynie lub eliminując pewne składniki. Przykładowy jadłospis na jeden dzień na diecie alkalicznej? Oto nasza propozycja.

Śniadanie na diecie alkalicznej

  • Kasza jaglana ugotowana na mleku z dodatkiem jabłka, cynamonu oraz chia,

lub:

  • Pieczywo żytnie z pastą z czerwonej fasoli, kiełkami i kawałkami czerwonej papryki.

Drugie śniadanie na diecie alkalicznej

  • Koktajl mango lassi, czyli owoc mango zblendowany ze szklanką niesłodzonego jogurtu naturalnego i połową szklanki zimnej wody,

lub:

  • Sałatka z sezonowych warzyw z listy dozwolonych polana sosem na bazie oliwy z oliwek.

Obiad na diecie alkalicznej:

  • Zupa-krem z brokułów,
  • Gulasz warzywny z cukinii, marchewki i soczewicy podany z kaszą gryczaną.

Podwieczorek na diecie alkalicznej:

  • Koktajl z jarmużu, pomarańczy i banana.

Podwieczorek można zastąpić przekąską:

  • Sałatka z pieczonych buraków, sera i rukoli skropiona oliwą z oliwek i posypana ziołami.

Kolacja na diecie alkalicznej:

  • Sałatka grecka

lub:

  • Bakłażan pieczony posmarowany oliwą z oliwek i posypany czosnkiem, solą oraz pieprzem.
Reklama

Prócz tego każdego dnia należy wypijać 1,5 litra wody.

Reklama
Reklama
Reklama