Reklama

Od tego, jak zacznie się dzień, zależy jego ciąg dalszy. Co możesz zrobić, by zapewnić sobie całodzienną porcję energii?
- Chwilę po przebudzeniu wypij szklankę przegotowanej wody z dodatkiem łyżeczki miodu i soku z ćwiartki cytryny - pomoże ci się szybko rozbudzić. Najlepiej przygotować napój poprzedniego dnia wieczorem.
- Usiądź na łóżku, zaciśnij pięści i przez chwilę rytmicznie uderzaj się nimi po udach i po ramionach. Pobudzisz w ten sposób krążenie i poczujesz przypływ sił.
- Weź szybki prysznic z chłodnej - ale nie lodowatej - wody. Zbyt zimny tusz, zwłaszcza tuż po wyjściu z ciepłej pościeli, może narazić organizm na szok termiczny.
- Jeśli jesteś zwolenniczką porannej kawy, przed jej zaparzeniem dodaj do zmielonych ziaren szczyptę (na koniec noża) cynamonu lub zmielonej gałki muszkatołowej.

Reklama

Jeśli jesz obiady na mieście...

Częste spożywanie obiadów w barze czy restauracji nie sprzyja zachowaniu linii. Jak można ustrzec się pułapek kalorycznych?

  • Podziel się z przyjaciółką Większość porcji jest na tyle duża, że z powodzeniem zaspokoi głód dwóch osób.
  • Zupa bez pieczywa Jest ona wspaniałym rozpoczęciem posiłku. Wypełnia żołądek i likwiduje uczucie głodu. Dzięki temu zjesz mniej. Nie zagryzaj jej chlebem, pieczywo - zwłaszcza białe - ma wartość kaloryczną ok. 70-100 kcal w kromce.
  • Grunt to sąsiedztwo Jeśli jesz produkty zawierające tłuszcz (mięso, ryby), spróbuj powstrzymać się od spożywania ziemniaków, gotowanych lub w postaci frytek. Zamiast nich zamów porcję warzyw - surowych lub gotowanych na parze. Zawarty w nich błonnik sprawi, że poczujesz się najedzona.
  • Zdradliwy sos Makaron nie jest kaloryczny, ale dodawany do niego sos - bardzo często tak. Zamiast klusek doskonałym uzupełnieniem posiłku jest gotowany ryż, smaczny nawet bez sosu.

Pułapki nieprzemyślanego odchudzania

  • Co za mało, to niezdrowo Dieta nie może sprowadzać się do niedojadania. Badania wykazują, że spożywanie zbyt małej liczby kalorii powoduje spowolnienie metabolizmu. W efekcie jesz mniej, a waga ani drgnie.
  • Czy "light" naprawdę jest lekki? Nie zawsze. Zadaniem pożywienia jest dostarczanie energii organizmowi. Popularne ciastka ryżowe czy herbatniki light nie mają wartości odżywczych. Produkty beztłuszczowe zawierają zwykle dużo cukru, zatem mają zazwyczaj tyle samo kalorii co tradycyjne - o ile nie więcej.
  • Błonnik można przedawkować Błonnik pęcznieje w żołądku i zapewnia uczucie sytości. Powinien być dostarczany organizmowi w postaci produktów pełnoziarnistych i warzyw, a nie tabletek. Nadmiar błonnika i zbyt gwałtowne wprowadzenie go do diety może spowodować niestrawność.
  • Systematyczność popłaca Największy problem z dietą to wytrwanie do jej końca. Dlatego mniej skuteczne są diety oparte tylko na warzywach i owocach lub bardzo niskokaloryczne. Głód daje się wtedy we znaki. Jeśli zależy ci na trwałej utracie wagi, zdecyduj się na dietę mniej restrykcyjną, trwającą dłużej, ale zapewniającą trwałe efekty.

Posiłki w kolorach tęczy

Mózg steruje wydzielaniem hormonów także pod wpływem barw. Kolorowe posiłki mogą wyciszyć lub dodać energii, uspokoić albo pobudzić do działania.
ŻÓŁTY Działa antydepresyjnie, dodaje optymizmu i przyspiesza przepływ limfy w organizmie. Poprawia pamięć i ułatwia podejmowanie decyzji. Jeśli denerwujesz się przed rozmową z szefem lub przed ważnym egzaminem, zjedz banana, plaster ananasa, łyżkę miodu lub ogryź kolbę kukurydzy.
BIAŁY Rozjaśnia umysł, uspokaja. Jeśli potrzebujesz stymulacji, wypij szklanę mleka, zjedz gotowanego kalafiora, ugotowane białko jajka lub ząbek czosnku.
CZERWONY Dodaje energii, pobudza zmysły, podwyższa ciśnienie, przyspiesza przemianę materii, wzmaga apetyt na seks. Energetyczny "zastrzyk" zapewnią ci truskawki, czerwone porzeczki, pomidory, herbatka z owoców dzikiej róży, wiśnie, żurawiny i czerwone buraki.
ZIELONY Odstresowuje, reguluje pracę układu nerwowego i pokarmowego, obniża ciśnienie. Jedz zielone winogrona, chrup zielony groszek i paprykę, w sezonie przyrządzaj cukinię z grilla.
POMARAŃCZOWY Wzmacnia system odpornościowy, usprawnia krążenie krwi i funkcjonowanie nerek, poprawia humor. Rozchmurz się dzięki mandarynkom, pomarańczom, potrawom z dyni. Uwaga! Potraw w tym kolorze powinny unikać osoby odchudzające się, gdyż wzmaga on apetyt.
BRĄZOWY daje poczucie bezpieczeństwa i ciepła, koi i uspokaja. Znajdź ukojenie w czekoladzie (najlepiej gorzkiej), daktylach, pieczonym kurczaku z przyrumienioną skórką, kaszy gryczanej i ciemnym pieczywie.

Owoce w płynie

Pij soki owocowe, najlepiej świeżo wyciśnięte. Znakomite są też koktajle mleczne: szklankę kefiru lub jogurtu zmiksuj z dowolnymi owocami, np. truskawkami, malinami czy wiśniami. Jeśli świeże są niedostępne, z powodzeniem można użyć mrożonych. Taki napój dodatkowo dostarczy organizmowi niezbędną porcję wapnia, magnezu i substancji mineralnych.

Śniadaniowe ciekawostki

Pierwszy posiłek powinien zapewnić organizmowi ok. 30 proc. energii. Niestety, coraz częściej z niego rezygnujemy - czy to z powodu braku czasu, czy ze zbytniego zamiłowania do wylegiwania się w łóżku. A może czas na urozmaicenie codziennych płatków lub kanapek?

  • Surówka piękności Heleny Rubinstein Dużą garść płatków owsianych włóż wieczorem do miseczki i zalej gorącą przegotowaną wodą. Dodaj rodzynki, suszone śliwki i orzechy. Rano zamieszaj, dodaj pół tartego jabłka i łyżeczkę miodu.
  • Napój witaminowy Mały kubek jogurtu naturalnego zmiksuj z dwoma bananami, następnie wymieszaj z rozdrobnioną pomarańczą lub grejpfrutem i garścią winogron przekrojonych na pół.
  • Co zamiast kawy? Raz w tygodniu zrezygnuj z ulubionego napoju. Zamiast niego wypij kubek zielonej herbaty, która ma takie samo działanie pobudzające, a jest o wiele zdrowsza. Zawiera substancje "wymiatające" z organizmu wolne rodniki przyspieszające starzenie.

Woda dla ciała i dla ducha

Kąpiele w wannie mają tyluż zwolenników, co przeciwników. Nie powinny jednak trwać zbyt długo, gdyż woda wysusza skórę. Temperatura kąpieli może mieć zbawienny wpływ na zdrowie i samopoczucie.

  • Gorące kąpiele są niewskazane dla osób z cerą suchą, nadciśnieniem i problemami hormonalnymi, a także ze skłonnością do żylaków. Kobiety w ciąży powinny z nich zrezygnować z uwagi na dobro dziecka.
  • Chłodna woda może źle wpływać na chorych z reumatyzmem, skarżących się na bóle nerek i kłopoty z pęcherzem moczowym. Woda o temperaturze 25-30°C pobudza i odświeża, usprawnia krążenie krwi, poprawia napięcie mięśni wzmacnia ogólną odporność organizmu i dodaje energii. Powinna trwać ok. 3 minut. Kąpiel w temperaturze powyżej 37°C przyspiesza krążenie krwi i wydalanie toksyn z organizmu. Likwiduje napięcie mięśni i ból powstały wskutek wysiłku fizycznego. Powinna trwać 5 minut. Odpoczynek w kąpieli o temperaturze ciała (36,6°C) obniża nieco ciśnienie i napięcie mięśni, odpręża i relaksuje. Doskonały po całym dniu pracy. Taka kąpiel powinna trwać około 15 minut.
Reklama

Warzywa i owoce dodają siły i poprawiają humor

  • Nie tylko marchewka Warzywo to jest jednym z nielicznych, jakie nie uczulają i stanowi znakomite źródło beta-karotenu. Z kolei w burakach znajduje się sporo żelaza, którego niedobór może prowadzić do anemii. Zawarty w pomidorach likopen chroni przed zawałem serca, rakiem i schorzeniami neurologicznymi. Ciekawostką jest, że pomidory przetworzone zawierają go znacznie więcej niż surowe.
  • Truskawki i maliny Są pyszne, ale mogą uczulać. Jeśli masz skłonność do alergii, możesz zjeść jabłka - nie tylko nie wywołają niepotrzebnych reakcji w organizmie, ale także dostarczą mu kwasu jabłkowego, zapobiegającego reumatyzmowi i podagrze. Ponadto zawarte w nich związki fenolowe chronią przed chorobami krążenia.
  • Zimowe "sałatki" Sałatka to nic innego jak smakowita mieszanina kilku rodzajów warzyw czy owoców. Niestety, zimą dostęp do pełnowartościowych darów natury bywa utrudniony, warto zatem sięgnąć po soki wieloowocowe lub wielowarzywne.
Reklama
Reklama
Reklama