Reklama

Soja i produkty sojowe są nie tylko dobrym źródłem białka, ale także składników mineralnych (m.in. żelaza, magnezu, miedzi, cynku, witamin z grupy B oraz błonnika pokarmowego). Niestety, są przy tym bardzo kaloryczne. Przykładowo 100 g suchych ziaren soi to ok. 380 kcal, kostki sojowej to 360 kcal. Tak wiec w czasie diety odchudzającej można je stosować, ale tylko w małych ilościach. Ważny jest także sposób, w jaki przyrządzimy te produkty, np. kotlety sojowe zwykle moczy się w bulionie, potem obtacza w panierce i smaży na tłuszczu – niestety, panierka chłonie niezwykle kaloryczny tłuszcz tak jak gąbka chłonie wodę. Takie kotlety to zatem prawdziwa bomba kaloryczna i zdecydowanie powinno się z nich zrezygnować na diecie odchudzającej. Bardziej korzystnym dla figury sposobem przygotowania będzie dodanie namoczonej w wywarze warzywnym kostki sojowej do warzywnego „gulaszu” – danie wówczas wzbogaci się w białko, a jednocześnie nie będzie już potrzeby dodawać do niego tłuszczu, co pomoże utrzymać szczupłą sylwetkę. Na diecie odchudzającej można też skorzystać z innych, znacznie mniej kalorycznych produktów sojowych np. serka tofu (100 g to ok. 170 kcal), pasztetu sojowego (100 g to ok. 150 kcal) czy napojów sojowych (szklanka to ok. 180 kcal). Pamiętajmy jednak, aby kontrolować ilości, jakie spożywamy, bo w nadmiarze na pewno nie pomogą schudnąć.

Reklama

O odchudzaniu porozmawiasz w grupie DIETY

Reklama
Reklama
Reklama