Czekolada i wino przedłużają życie? Nowe badania zaskakują!
Według najnowszych badań, jedzenie czekolady oraz picie czerwonego wina i piwa może przedłużyć życie i zapobiec wielu poważnym chorobom. Dlaczego tak się dzieje?
Wino i czekolada przedłużają życie?
Mamy dobrą wiadomość dla tych, którzy nie wyobrażają sobie bez nich życia. Według najnowszych badań, zarówno czerwone wino, jak i czekolada (a także piwo!) mają właściwości przeciwzapalne, a regularnie spożywane mają pozytywny wpływ na długość naszego życia. W badaniu przeprowadzonym na warszawskiej SGGW poddano ocenie różne sposoby odżywiania się kobiet i mężczyzn. Pod lupę wzięto ponad 70 000 przypadków, które były analizowane na przestrzeni 16 lat. Naukowcy porównali sposób odżywiania i długość życia w dwóch grupach.
Okazało się, że regularnie spożywanie owoców, warzyw, kawy, herbaty, orzechów, czekolady oraz umiarkowanych ilości czerwonego wina i piwa, zmniejsza o 20% ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych, a także o 13% ryzyko zgonu z powodu raka. Ponadto, stosowanie diety przeciwzapalnej przez palaczy znacznie zmniejsza też ryzyko chorób, które są następstwem palenia papierosów.
Na czym polega dieta przeciwzapalna?
Zainteresowanie jedzeniem, które ma przeciwzapalne właściwości nasiliło się zwłaszcza w ciągu ostatnich kilku lat. Według raportów, liczba internetowych zapytań o ten rodzaj diety od początku 2018 roku wzrosła aż o 274%. Dieta przeciwzapalna bazuje na produktach, które mają silne właściwości przeciwutleniające - czyli takich, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. Jej zasady sformułował po raz pierwszy amerykański specjalista, dr Andrew Weila. Podstawowym zadaniem tej diety jest wyeliminowanie stanu zapalnego w organizmie i zapobieganie powstawaniu kolejnych.
Ponieważ stany zapalne są podstawą wielu chronicznych chorób związanych ze stylem życia, dieta przeciwzapalna może być też bardzo korzystna dla osób, które zmagają się z reumatoidalnym zapaleniem stawów, demencją, chorobami sercowo-naczyniowymi, a nawet niektórymi nowotworami. Jest mnóstwo produktów spożywczych, które zmniejszają stany zapalne. Według najnowszych badań, zaliczamy do nich także gorzką czekoladę, która jest bogatym źródłem magnezu i cynku, oraz czerwone wino, które zawiera resweratrol - jeden z najsilniejszych antyoksydantów.
To nie oznacza jednak, że możemy bezkarnie objadać się czekoladą i pochłaniać litry czerwonego wina. Te dwie przyjemności mogą pozytywnie wpłynąć na zdrowie tylko pod warunkiem, że korzystamy z nich w umiarkowany sposób. Jak podkreślają dietetycy, samo spożywanie tych produktów nie wystarczy, by cieszyć się dobrym zdrowiem przez długie lata. Trzeba wziąć też pod uwagę wiele innych czynników, takich jak aktywność fizyczna, ilość snu, uwarunkowania genetyczne czy praca i związany z nią stres. Warto też pamiętać o tym, że zalecenia żywieniowe, które działają w przypadku niektórych osób, niekoniecznie muszą być korzystne dla wszystkich. To zawsze bardzo indywidualna kwestia, którą najlepiej skonsultować ze specjalistą.