Cynamon spala tłuszcz. W jakich ilościach go jeść?
Co takiego ma w sobie ta korzenna przyprawa, że wspomaga odchudzanie?
Cynamon - właściwości odchudzające
Cynamon to korzenna przyprawa, którą dodaje się do wszystkich świątecznych ciast. W kuchni może pełnić zamiennik cukru - delikatnie "osładza" smak gorzkiej kawy lub owsianki. Przyjemnie rozgrzewa w zimne dni i kojąco wpływa na układ nerwowy. Jednak ma o wiele więcej zalet! Okazuje się, że zawarta w nim substancja wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Jest nią aldehyd cynamonowy, olejek odpowiedzialny za smak cynamonu. Naukowcy z Uniwersytetu w Michigan właśnie odkryli, że aktywuje on procesy metaboliczne zachodzące w organizmie. W wyniku ciepła, jakie powoduje zjedzenie cynamonu, nasze ciało spala więcej kalorii.
To oznacza, że spożywanie cynamonu przyczynia się do szybszej utraty wagi. Warto więc dodawać go, w rozsądnych ilościach, do większości swoich dań. Pasuje do zdrowych wypieków i deserów oraz odnajduje się w wytrawnych potrawach, np. indyjskim curry. Smacznie smakuje również z kalafiorem lub dyniowym kremie czy owocowym smoothie. Do ostatnich trendów należy również picie wody z cynamonem - działa lepiej, niż szklanka z sokiem cytryny! Dodaje energii, rozjaśnia skórę oraz gwarantuje płaski brzuch.
Przepis na wodę z cynamonem:
4 laski cynamonu
dzbanek wody
Laski cynamonu wrzuć do dzbanka z wody i pozostaw na noc. Następnego dnia woda cynamonowa będzie intensywna w smaku i gotowa do picia. Możesz łaczyć ją z plastrami jabłka lub gruszki i zabierać ją ze sobą na wynos do pracy lub na trening.