5 produktów w diecie, przez które masz TRĄDZIK
Chcesz pozbyć się trądziku? Pora na kilka małych zmian w diecie!
Trądzik - przyczyny
Używasz dobrych kosmetyków, zawsze starannie zmywasz makijaż, no i nie masz już kilkunastu lat, a mimo to wciąż męczą cię problemy z cerą? Być może przyczyna tkwi gdzie indziej, a trądzik to efekt twojej diety. Sprawdź, czego nie jeść, by skóra była gładka, wystarczy, że będziesz unikać tych kilku produktów!
1 z 4
Mleko krowie
Mleko krowie może nasilać zmiany skórne: podnosi poziom insuliny we krwi, a to z kolei prowadzi do zwiększonej produkcji sebum. Poza tym mleko często pochodzi od ciężarnych krów, przez co zawiera hormony odpowiedzialne za produkcję sebum.
2 z 4
Produkty z wysokim indeksem glikemicznym
Czyli produkty wysokoprzetworzone, po spożyciu których gwałtownie wzrasta poziom cukru we krwi. Wysoki indeks glikemiczny ma np.: białe pieczywo, ryż, gotowe ciastka i ciasta, chipsy, płatki śniadaniowe.
3 z 4
Śmieciowe jedzenie
Jeśli chcesz oczyścić cerę, zrezygnuj z produktów, które są po prostu niezdrowe, czyli zawierają mnóstwo sztucznych dodatków, barwników i konserwantów. Nie tylko podnoszą one poziom cukru we krwi, ale i destabilizują gospodarkę hormonalną, prowadząc do stanów zapalnych w organizmie.
4 z 4
Fast food
Niezdrowe tłuszcze zawarte w fast foodach wywołują stany zapalne, ale nie tylko - to także pośrednio przyczyna astmy dziecięcej!