Co się stanie, jeśli zaczniesz być weganką?
Dieta wegańska przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Ale czy będzie tak samo pożyteczna, kiedy większość ludzi będzie ją stosować?
Dieta wegańska - czy jest zdrowa?
Weganizm od paru lat rośnie w siłę. Warszawa stała się stolicą diety roślinnej w Europie, a na świecie coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa. W sklepach co chwilę pojawiają się nowe alternatywy dla nabiału. Dieta wegańska przestała być trudna, przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Łatwiej na niej schudnąć i odzyskać gładką, oczyszczoną cerę. Jadłospis bogaty w witaminy sprzyja dobrej odporności, mocnym włosom czy lśniącym paznokciom. Czy zatem są jakieś przeciwskazania, by zacząć być wege?
Niestety, naukowcy nie cieszą się z rosnącej populacji wegan. Amerykańska Narodowa Akademia Nauk uznała, że ta dieta przyczyni się do masowego problemu z niedoborem cennych składników odżywczych. Wnioski wysnuto w trakcie badań nad szkodliwością gazów cieplarnianych, jakie powstają przy produkcji mięsa. Odkryto, że gdyby zaprzestano hodowli przemysłowej zwierząt, ilość żywności dostępnej dla ludzi wzrosłaby o 23 procent. Ziarna, którymi obecnie karmi się bydło i kury, mogłyby być spożywana przez ludzi.
Co by było, gdyby wszyscy przeszli na weganizm?
Doprowadziłoby to do zwiększenia podaży niektórych ważnych składników odżywczych, w tym węglowodanów, miedzi, magnezu i cysteiny. Jednakże zmniejszyłoby się dostarczanie niektórych ważnych składników odżywczych, które obecnie uzyskujemy z produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym wapnia, witamin A i D, B12, arachidonowych oraz dokozaheksaenowych kwasów tłuszczowych. Niektóre z tych składników odżywczych są powiązane ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca, rozwoju wzrokowego i poznawczego u niemowląt oraz ostrości wzroku.
"Po prostu istnieje pewne zapotrzebowanie na składniki odżywcze, których nie otrzymamy z pożywienia pochodzenia roślinnego. Ewolucja przemawia do nas, że jesteśmy wszystkożerni." - mówi jedna z autorek badań Mary Beth Hall z Departamentu Badań Rolniczych US Department of Agriculture.
Badacze nie brali pod uwagę osób przyjmujących suplementy, ale oceniały spożycie wyłącznie z pożywienia. Przyznają, że na diecie wegańskiej można żyć zdrowo, jednak musi ona być dobrze zbilansowana. A to mogłoby się nie udać na szeroką skalę. Naukowcy przyznają również, że dieta oparta na roślinach łączy się z wieloma korzyściami zdrowotnymi oraz ze zrównoważonym rozwojem żywności. Doszli jednak do wniosku, że przejście na weganizm jest niemożliwe na całym świecie, gdyż nie wszyscy mieliby dostęp do zróżnicowanych, roślinnych posiłków.