Reklama

Dieta wegańska - czy jest zdrowa?

Weganizm od paru lat rośnie w siłę. Warszawa stała się stolicą diety roślinnej w Europie, a na świecie coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa. W sklepach co chwilę pojawiają się nowe alternatywy dla nabiału. Dieta wegańska przestała być trudna, przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Łatwiej na niej schudnąć i odzyskać gładką, oczyszczoną cerę. Jadłospis bogaty w witaminy sprzyja dobrej odporności, mocnym włosom czy lśniącym paznokciom. Czy zatem są jakieś przeciwskazania, by zacząć być wege?

Reklama

Niestety, naukowcy nie cieszą się z rosnącej populacji wegan. Amerykańska Narodowa Akademia Nauk uznała, że ta dieta przyczyni się do masowego problemu z niedoborem cennych składników odżywczych. Wnioski wysnuto w trakcie badań nad szkodliwością gazów cieplarnianych, jakie powstają przy produkcji mięsa. Odkryto, że gdyby zaprzestano hodowli przemysłowej zwierząt, ilość żywności dostępnej dla ludzi wzrosłaby o 23 procent. Ziarna, którymi obecnie karmi się bydło i kury, mogłyby być spożywana przez ludzi.

Co by było, gdyby wszyscy przeszli na weganizm?

Doprowadziłoby to do zwiększenia podaży niektórych ważnych składników odżywczych, w tym węglowodanów, miedzi, magnezu i cysteiny. Jednakże zmniejszyłoby się dostarczanie niektórych ważnych składników odżywczych, które obecnie uzyskujemy z produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym wapnia, witamin A i D, B12, arachidonowych oraz dokozaheksaenowych kwasów tłuszczowych. Niektóre z tych składników odżywczych są powiązane ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca, rozwoju wzrokowego i poznawczego u niemowląt oraz ostrości wzroku.

"Po prostu istnieje pewne zapotrzebowanie na składniki odżywcze, których nie otrzymamy z pożywienia pochodzenia roślinnego. Ewolucja przemawia do nas, że jesteśmy wszystkożerni." - mówi jedna z autorek badań Mary Beth Hall z Departamentu Badań Rolniczych US Department of Agriculture.

Reklama

Badacze nie brali pod uwagę osób przyjmujących suplementy, ale oceniały spożycie wyłącznie z pożywienia. Przyznają, że na diecie wegańskiej można żyć zdrowo, jednak musi ona być dobrze zbilansowana. A to mogłoby się nie udać na szeroką skalę. Naukowcy przyznają również, że dieta oparta na roślinach łączy się z wieloma korzyściami zdrowotnymi oraz ze zrównoważonym rozwojem żywności. Doszli jednak do wniosku, że przejście na weganizm jest niemożliwe na całym świecie, gdyż nie wszyscy mieliby dostęp do zróżnicowanych, roślinnych posiłków.

Reklama
Reklama
Reklama