Co jeść zamiast słodyczy?
Często największym bólem diety jest zupełne zrezygnowanie ze słodyczy. Zobacz jak uciszyć słodyczowy głód i przestać o nich myśleć.
- kobieta.pl
Są osoby, które nie przepadają za słodyczami, ale znaczna większość je po prostu uwielbia! Słodka czekoladka, batonik czy pyszne ciasteczko do kawy to cudowna nagroda, którą można się nagrodzić z każdej okazji. Niestety cukier zawarty w słodyczach to nasz wróg. Powoduje on nie tylko, że nasze ubrania się „zwężają”, ale także wiele dolegliwości i chorób. Nie na darmo nazywany jest białym zabójcą. Nie tylko świetnie smakuje, ale i uzależnia. Po jakimś czasie trudno nam sobie wyobrazić dzień bez czegoś słodkiego. Jak temu zaradzić?
Migdały – zawierają zdrowe tłuszcze wspomagające spalanie tkanki tłuszczowej i świetnie zaspokajają ochotę na czekoladę.
Daktyle – te bardzo słodkie owoce, co prawda są dość kaloryczne, ale zawierają dużo błonnika. Ich jedzenie wspomaga obniżeniu poziomu cukru i cholesterolu. Kupując daktyle suszone należy zwrócić uwagę na ich jakość – często są one nasączane sztucznymi syropami.
Miód – ten naturalny słodzik ma ogromne właściwości lecznicze. Działa jak naturalny antybiotyk, obniża ciśnienie i krążenie krwi. Wskazany jest tez podczas uprawiania sportu bo wspomaga regenerację.
Owoce świeże i suszone – zawierają wiele witamin, są tanie i łatwo dostępne. Pyszne, a nawet te najbardziej kaloryczne są o niebo zdrowsze od słodyczy.
Jogurty naturalne z musli – co prawda wiele mieszanek musli zawiera cukier (dlatego warto poszukać takich bez cukru) ale nawet one są zdrowsze niż czekoladki.
Zobacz więcej propozycji na niskokaloryczne przekąski.