Co jeść aby... było nam ciepło? Oto najważniejsze zasady zimowego jadłospisu
Zima to nie tylko radosne odliczanie do świąt oraz długie, leniwe wieczory z ulubioną książką czy serialem. Krótkie dni, opady śniegu i deszczu oraz niskie temperatury mogą powodować u nas przygnębienie i zmęczenie. By nie dać się zimowej chandrze, warto zatroszczyć się o siebie od środka i zadbać o to, by nasze posiłki były nie tylko smaczne i sycące, ale przede wszystkim rozgrzewające i zdrowe.
- Katarzyna Lechnik - dietetyczka, specjalistka ds żywienia
Gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza, warto zadbać o to, co znajduje się na naszych ta-lerzach. Jednym ze sposobów na poprawę samopoczucia i rozprawienie się z zimową chan-drą, może być odpowiednio skomponowany posiłek. Zimą szczególnie chętnie sięgamy po tak zwane „comfort food” - jedzenie, które poprawia nastrój oraz zapewnia psychiczne uko-jenie. Często są to potrawy, które wyróżnia smak przywołujący okres dzieciństwa lub obec-ność składników, do których mamy słabość. By przetrwać zimę, warto wprowadzić dodat-kowo kilka zmian w naszym jadłospisie i zadbać o to, by to, co spożywamy każdego dnia, dodawało nam energii i pozytywnie nastrajało w chłodniejsze i niezachęcające do działania dni.
Ostrzej!
Zimą warto używać w kuchni większej ilości rozgrzewających przypraw. Wiele z nich sprawia, że nasze posiłki stają się smaczniejsze, bardziej aromatyczne i wykazują działania przeciwzapalne. Goździki, kardamon i imbir będą idealnym dodatkiem do ulubionej herbaty. Szczypta cynamonu w porannej owsiance sprawi, że nabierze ona orientalnego charakteru, a przy okazji - wspomoże procesy trawienne na resztę dnia. Przygotowując zimowe dania obiadowe, nie bójmy się użyć chilli lub kurkumy — jeśli pikantne jedzenie nie należy do naszych ulubionych, to nawet niewielki dodatek tych przypraw może podkręcić smak i właściwości zdrowotne naszych potraw.
Pyry, grule, ziemniaki
Powszechna opinia, że zimą dostęp do dobrej jakości owoców i warzyw jest utrudniony, na szczęście nie jest do końca prawdziwa. Rzeczywiście, o tej porze roku smak i wartości odżywcze niektórych produktów, które konsumujemy w cieplejsze miesiące nie zachwyca, dlatego warto sięgnąć po te sezonowe. Wybierajmy warzywa strączkowe, na przykład fasolę i groch, korzeniowe (marchew, seler, pietruszkę), różne rodzaje kapusty, bulwy - czosnek, cebulę, por oraz niedoceniane ziemniaki, bogate między innymi w witaminę C, witaminy z grup A,E i B oraz minerały. Zima to także doskonały moment na sięgnięcie po mrożone owo-ce oraz kiszonki i przetwory, które wbrew pozorom są doskonałym źródłem cennych skład-ników odżywczych
Ciepło w płynie
Niskie temperatury sprawiają, że nasz organizm przez dłuższy czas narażony jest na wychłodzenie. Zimą powinniśmy bazować na posiłkach, które pomogą nam się rozgrzać od środka, dlatego najlepiej, aby w ciągu dnia przynajmniej trzy z nich spożywać na ciepło. Dobrym rozwiązaniem może być wprowadzenie do naszego jadłospisu różnych zup, np. tych, do których czujemy sentyment i które przypominają nam o smakach dzieciństwa. Zimowe śniadania również warto komponować tak, by od rana dostarczały nam niezbędnych wartości odżywczych — sięgajmy więc po orzechy, owoce (mogą być mrożone lub w formie przetworów, na przykład domowych konfitur) i pełnoziarniste pieczywo.
Zimowy jadłospis powinien być skomponowany z posiłków i produktów wysokiej jakości, ale pamiętajmy o zachowaniu umiaru. Dodatkowo, oprócz diety, zwróćmy uwagę na odpowiednią ilość snu oraz aktywność fizyczną.
...
Ekspertka: Katarzyna Lechnik, dietetyczka, specjalistka ds żywienia cateringu dietetycznego Pomelo