Reklama

Czy z wypryskami i krostami można walczyć dietą?
Przede wszystkim za pomocą odpowiedniej diety można skutecznie złagodzić przebieg tej choroby. Każda komórka w naszym ciele do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje odpowiedniego dowozu substancji odżywczych. Nietrudno się więc domyśleć, że nieprawidłowo dobrana dieta niekorzystnie działa na komórki i tkanki, co szybko odbija się na wyglądzie skóry. Pomimo wcześniejszego sceptycznego podejścia do sprawy, w dzisiejszych czasach zależność tą potwierdza coraz więcej danych epidemiologicznych i eksperymentalnych.
Aby złagodzić objawy trądziku warto pamiętać, że: &nbs

Reklama
  • Dieta powinna bić bogata w błonnik pokarmowy – warzywa, płatki owsiane, pełnoziarniste pieczywo, brązowy ryż, kasze. Poprawią one perystaltykę jelit oraz pomogą oczyścić organizm z toksyn. Produkty te są dodatkowo bogate w magnez i witaminy z gupy B korzystne dla odpowiedniego wyglądu cery.
  • Kwasy omega 3 znakomicie wpływają na skórę oraz równowagę hormonalną. Zapotrzebowanie na nie pokryjemy wprowadzając do codziennego menu ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane oraz 2-3 razy w tygodniu spożywając tłustą rybę morską.
  • Woda mineralna poprawi nawilżenie skóry oraz wpłynie na prawidłową pracę nerek i jelit ułatwiając oczyszczenie z toksyn. Zaleca się wypijanie około 30 ml płynów na każdy kilogram masy ciała. Zamiast wody wody można również wprowadzić lekkie napary np. rumianek, bratek.
Reklama

Co jeść, żeby skóra była gładka?
Poza wymienionymi wcześniej aspektami warto do diety wprowadzić soki warzywne np. z selera naciowego marchwi, sałaty, buraczka, kiełków. Będzie to bomba witaminowa, za którą nasza skóra z pewnością podziękuje nam promiennym i świeżym wyglądem. Ponadto zestaw 4 razy warzywa i 3 razy owoce w ciągu dnia zmniejszy powstawanie zmarszczek i spłyci obecne. Przeciwutleniacze zawarte w owocach i warzywach zwalczają wolne rodniki niszczące komórki naszego ciała i powodujące starzenie. Na problemy z wypryskami szczególnie polecane są: szpinak, brokuły, marchew, brzoskwinie, morele.
Czy dieta osoby dojrzałej, która ma wypryski różni się od diety nastolatka z trądzikiem? Jeśli tak to czym?
Pomimo, że trądzik kojarzy nam się z okresem dojrzewania, bardzo często może wystąpić też w wieku późniejszym. W obu przypadkach winę za pojawiające się zmiany skórne upatruje się w zaburzenia równowagi hormonalnej i… nieprawidłowym odżywianiu.
Jakie produkty powinniśmy wykluczyć ze swojej diety w przypadku skłonności do krostek i pryszczy?
Lista zakazanych produktów nie będzie zaskoczeniem. Aby zachować promienną cerę bez niedoskonałości koniecznie należy wyeliminować z diety potrawy smażone, tłuste, wysokoprzetworzone, słodycze, mocną kawę i herbatę, a także alkohol. Powstawaniu wyprysków sprzyjają też ostre przyprawy oraz nadużywanie soli kuchennej. Spożywane przez nas produkty powinny być w jak największym stopniu naturalne, wszelkie chemikalia od oprysków po konserwanty, czy polepszacze smaku fatalnie wpływają na cały organizm, co odzwierciedla się w stanie naszej skóry.
Nieocenione w badaniu zmian skórnych jest indywidualne podejście – zmiany skórne mogą być wynikiem alergii czy nietolerancji np. na składniki mleka, gluten, a także niedoborów w diecie np. cynku. Wtedy trzeba odstawić podejrzany produkt lub dodać produkt deficytowy i odpowiednio zmodyfikować pod tym kontem resztę posiłków.
Warto jednak pamiętać, że przyczyna trądziku może leżeć w zaburzeniach zdrowotnych (m.in. problemów z sercem, jelitami i płucami),dlatego oprócz prawidłowego żywienia warto wybrać się do lekarza.
Chcesz schudnąć? Sprawdź kiedy ci uda!

Reklama
Reklama
Reklama