Catherine Zeta-Jones i jej dieta strefowa
Dla wielu gwiazd Hollywood, jak np. Catherine Zeta-Jones, dieta strefowa oznacza nowy styl życia. Jej podstawą jest zachowanie właściwych proporcji pomiędzy spożywanymi węglowodanami, tłuszczami i białkami.
- Naj
Według jej wynalazcy, Barrego Searsa, każdy posiłek należy skonstruować tak, by zawierał 30 proc. białka, 40 proc. węglowodanów i 30 proc. tłuszczów. Stosując taki podział, mamy szansę schudnąć 2–3 kg w dwa tygodnie, a później ok. 3 kg w ciągu miesiąca. Pozwala to na – co prawda powolne, ale skuteczne, i, co najważniejsze długotrwałe – pozbycie się zbędnych kilogramów. Zasada chudnięcia jest prosta: zrównoważony posiłek reguluje zawartość insuliny we krwi. Gdy utrzymujemy ją na właściwym poziomie, zmuszamy organizm do spalania nadwyżek tłuszczu, więc i do chudnięcia.
7 zasad diety
1 Jedz 5 razy dziennie – trzy większe posiłki i dwie przekąski.
2 Staraj się jeść w podobnych porach dnia, a – co najważniejsze – jedz, gdy nie czujesz jeszcze wielkiego głodu (wtedy nie dopuścisz do wahań poziomu insuliny).
3 Pierwszy posiłek zjedz rano najpóźniej godzinę po przebudzeniu.
4 Układaj posiłki za pomocą tzw. cegiełek. W ciągu dnia powinno ich być po 11 z każdej grupy (białek, węglowodanów i tłuszczów). Cegiełki rozkładaj dowolnie na wszystkie posiłki, ale tak, by ich suma zgadzała się na koniec dnia.
5 W każdej grupie (białka, tłuszcze, węglowodany) są produkty bardziej i mniej zalecane. Postaraj się wprowadzać do swojego codziennego menu, jak najwięcej produktów z rubryki „Szczególnie zalecane”.
6 Każdego dnia wypijaj około 2 litrów niegazowanej wody mineralnej, bo oczyszcza ona organizm z toksyn. Dobrze, jeśli będzie choćby lekko schłodzona. Dodatek cytryny (zawierającej witaminę C, czyli przeciwutleniacz) sprawi, że efekt chudnięcia nastąpi szybciej.
7 Pamietaj o ćwiczeniach. Najlepszy jest ruch na świeżym powietrzu – pobudzi organizm do pracy (spalania tłuszczu).
PROPOZYCJE MENU
I śniadanie
Omlet z cebulą i pomidorami
Składniki: ● łyżeczka oliwy ● pokrojone w plastry: cebula i 2 pomidory ● 2 jajka ●sól ●pieprz ●słodka papryka
Spryskaj patelnię oliwą. Gdy się rozgrzeje, włóż pokrojoną w plastry cebulę i szybko obsmaż z obu stron. Następnie dołóż plastry pomidorów (bez skórki) i znów podsmaż. Gdy cebula zmięknie, dodaj jajka roztrzepane z łyżeczką wody. Całość smaż ok. 4–5 minut, cały czas mieszając.
II śniadanie
Kanapka z wędliną
Składniki: ●kromka chleba razowego ●1/2 łyżeczki masła ●2 plasterki chudej wędliny drobiowej Posmaruj chleb masłem i połóż na to wędlinę.
Obiad
Łosoś z kiełkami
Składniki: ●dzwonko łososia ●2 łyżeczki oliwy ●sok z 1/2 cytryny ●4 orzechy włoskie ●1/2 szklanki kiełków
Łososia pokrop oliwą i sokiem z cytryny. Upiecz w piekarniku. Po wyjęciu ułóż na kiełkach, posyp posiekanymi orzechami .
Podwieczorek
Malinowy przysmak
Składniki: ●150 g jogurtu naturalnego ●1/2 kubka serka wiejskiego light ●szklanka mrożonych malin ●5 migdałów
Wszystkie produkty zmiksuj razem.
Kolacja
Sałatka z krewetek
Składniki: ●180 g krewetek ●sok z cytryny ●40 dag kapusty pekińskiej (lub zwykłej białej) ●40 dag czerwonej kapusty ●30 dag pomidorów ●czerwona papryka ●6 rzodkiewek ●1/2 ogórka węża ●1,5 łyżki sosu winegret
Krewetki opłucz, skrop sokiem z cytryny, ugotuj w osolonym wrzątku i ostudź. Kapusty poszatkuj, pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę, pokrój w kostkę. Paprykę potnij w paski, rzodkiewki i ogórek (razem ze skórka) w plastry. Wymieszaj i dodaj sos winegret.
Cegiełki jadłospisu
BIAŁKA
Szczególnie zalecane: ser biały chudy (30 g), 1/2 serka wiejskiego light, dorsz (50 g), halibut (50 g), tuńczyk w sosie własnym, (1/3 puszki), 3 krewetki lub małże, kraby, kalmary (ok. 50 g), łosoś (50 g), 2 parówki sojowe, wędlina drobiowa (30 g), pstrąg wędzony (ok. 30 g), tofu twarde (100 g),
Dopuszczane: jajko, feta light (150 g), ser żółty (30 g), szynka (30 g), wieprzowina (30 g), wołowina (30 g), cielęcina (30 g), parówki cielęce, 2 plasterki kiełbasy (30 g).
WĘGLOWODANY
Szczególnie zalecane: 250 g brokułów, brzoskwinia, 2 cebule, 2 pęczki szczypiorku, 5 cykorii, 2 małe cukinie, główka sałaty, sok z cytryny, 8 czereśni, szklanka fasolki szparagowej, szklanka fasoli białej, 1/4 szklanki fasoli czerwonej z puszki, gruszka, jabłko, grejpfrut, 1/2 szklanki jagód, kalafior, 1/2 główki kapusty, kiwi, szklanka malin, szklanka truskawek, mandarynka, morela, 3 śliwki świeże, 1/2 kg ogórków, papryka czerwona lub zielona, 1/2 kg pieczarek, łyżka płatków owsianych, 1/2 pomarańczy, duży pomidor, szklanka soczewicy suchej, szklanka szpinaku gotowanego, 1/2 szklanki winogron, 100 g kiełków.
Dopuszczalne: 1/2 kromki białego chleba, 1/2 kromki chleba razowego, 1/2 kromki chleba chrupkiego, kromka tosta pełnoziarnistego, 1/2 kajzerki, plaster ananasa (z puszki), banan, 1/3 batonika czekoladowego, 1/4 buraczka gotowanego, rodzynki (łyżka), 1/2 łyżki dżemu niskosłodzonego, łyżka groszku zielonego, 1/2 szklanki kukurydzy, 2 łyżki lodów waniliowych, 2 łyżki makaronu ugotowanego, 1/4 szklanki tartej marchewki, 2 łyżki miodu, naleśnik (cienki), 1/2 szklanki białego ugotowanego ryżu , 2 ziemniaki.
TŁUSZCZE
Szczególnie zalecane: awokado (1/4), łyżeczka masła, 3 migdały, 5 oliwek, łyżeczka oliwy z oliwek, 2 orzechy włoskie, 6 orzechów ziemnych.
Dopuszczalne: 1/2 łyżki śmietany, łyżka majonezu light, 1/2 łyżki majonezu tradycyjnego, 1/2 łyżki serka kremowego (30 proc. tłuszczu), 1/2 łyżki sera pleśniowego, 4 pistacje, łyżeczka oleju.