Bulletproof coffee - kawa z masłem i olejem kokosowym. Zdrowy napój w walce z nadwagą!
Nie wyobrażasz sobie dnia bez kawy? A do tego obowiązkowo ciastko, a najlepiej dwa? Przedstawiamy bulletproof coffee , która doda Ci energii, bez potrzeby podjadania przez cały dzień!
- Sylwia Kazimierczuk
W tym artykule:
Każdy dzień zaczynasz od kubka gorącej kawy? Jeżeli odpowiedź brzmi tak, koniecznie spróbuj kawy bulletproof, która jednocześnie doda energii i pomoże w walce z nadwagą!
Kawa bulletproof coffee - właściwości
Kawa kuloodporna czyli tak zwane bulletproof coffee to ciekawy sposób na rozpoczęcie dnia. Polecana w szczególności dla osób ograniczających w diecie węglowodany, jak i tych, którzy chcą wyeliminować uczucie głodu i podjadanie w ciągu dnia. To doskonały napój, który usprawnia pracę umysłu oraz pozwala na większe skupienie podczas wykonywanych prac przez cały dzień. Eliminuje uczucie niepokoju i nerwów spowodowanych chęcią sięgnięcia po coś słodkiego.
Kawa ta w połączeniu z masłem, jest bogatym źródłem witamin A, E, D i K2, kwasu linolowego i masłowego. Dodawany do niej olej kokosowy to skarbnica kwasu laurynowego. ten ostatni ma właściwości odchudzające oraz zwalczające grzyby z rodziny Candida. Wspomaga doraźnie eliminowanie otyłości brzusznej i wpływa pozytywnie na regulację poziomu cholesterolu.
Jest ona doskonałym zamiennikiem kawy dla tych, którzy chcą ograniczyć fruktozę, sacharozę czy też inne słodziki. Pomoże w eliminacji uczucia chęci na "coś słodkiego" i sprawi, że zapomnimy o planowanym serniku do kawy. Tłuszcze zawarte w kawie kuloodpornej sycą i trzymają głód w ryzach przez dłuższy czas.
Do przyrządzenia jej rekomendujemy użycie masła ghee, inaczej masła klarowanego, znanego z Indii. ma lekko orzechowy smak i intensywny aromat. Pozwoli na ulepszenie smaku porannej kawy. Dodatkowo pozbycie się białek z masła podczas klarowania sprawia, że jest zdrowe nawet dla osób na diecie niskobiałkowej.
Kawa kuloodporna - przepis i przygotowanie
Ten przepis jest banalnie prosty - możesz przygotować ją w kilka minut!
Składniki:
- 300 ml świeżo parzonej kawy,
- 1,5 łyżeczki masła (bez soli),
- 1,5 łyżeczki olejku kokosowego nierafinowanego,
- ewentualnie szczypta cynamonu.
Przygotowanie:
- Ulubioną kawę z ziaren arabiki należy zmielić i zaparzyć wrzątkiem.
- Po zaparzeniu przecedzamy płyn i wlewamy do miksera.
- Dodajemy masło o olej kokosowy z dodatkiem mielonego cynamonu według preferencji.
- Wszystko dokładnie blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Przelewamy do wysokiej szklanki i pijemy jeszcze ciepłe.
- Warto wykonać ją za pomocą miksera czy blendera, gdyż wymieszane tłuszcze jedynie łyżką, nie połączą się odpowiednio z kawą.
Dobra rada:
Ten rodzaj kawy jest doskonały dla osób, które są na diecie niskowęglowodanowej i zamierzają zrzucić zbędne kilogramy. Nie jest polecana jako codzienny rytuał podczas picia kawy, natomiast to ciekawe urozmaicenie, które pozwoli być sytym, bez uczucia głodu od rana.
Sprawdź też:
- Sposób na upały: kawa mrożona
- Cold brew – przepis na kawę dla prawdziwych smakoszy
- Kawa Frappe –przygotuj mrożoną kawę jak z kawiarni! Zobacz 3 domowe przepisy