Botwina – samo zdrowie
Młode liście i łodygi buraków są niemniej zdrowe i bogate w witaminy niż dorosłe bulwy. Już niedługo zacznie się na nie sezon, przeczytaj dlaczego warto je jeść.

- kobieta.pl
Botwina czyli liście i łodygi (a także młode korzenie) buraka ćwikłowego warto jeść i można to robić na surowo! To bardzo cenne źródło błonnika dla naszego organizmu. Znajdziemy w niej więcej witamin niż w dorosłych bulwach buraka. Botwina jest bogata w witaminy A i C, a także wapń, sód, magnez, kwas foliowy i fluor.
Bardzo duża zawartość żelaza sprawia, że botwina wskazana jest dla osób cierpiących na anemię oraz wegan i wegetarian.
Jej jedzenie pobudza apetyt, ale też uspakaja. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna. W 100g botwiny znajdziemy tylko 20 kcal! Warto ją spożywać na surowo, bo wiele jej wartości odżywczych ginie w wysokich temperaturach (np. witamina C).
Liście buraków z powodzeniem możemy dodawać do sałatek, działają odkwaszająco i odtruwająco.
Sok z botwiny wspomaga leczenie białaczki, ma właściwości krwiotwórcze, wskazany jest także w problemach z kamieniami nerkowymi.
Polecane
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa