Bierzesz leki? Uważaj na menu
Zastanawiasz się, dlaczego tabletka od bólu głowy nie skutkuje? Dlaczego lekarz musi przepisać ci kolejny antybiotyk, bo poprzedni nie zadziałał? Niewykluczone, że ma to związek z twoją dietą podczas kuracji.
- Beata Biały, konsultacja: lek. med. Katarzyna Bukol-Krawczyk, Claudia
Kiedy chorujesz, starasz się lepiej odżywiać - jesz dużo warzyw i owoców, pijesz więcej soków. I choć produkty te są bardzo zdrowe, mogą osłabiać lub za bardzo wzmacniać działanie leków. Warto więc zwracać uwagę na to, co i kiedy jeść oraz pić, a czego się wystrzegać podczas leczenia.
Mleko, sery białe.
Gdy łykasz antybiotyki, powinnaś unikać produktów mlecznych. Zawierają bowiem dużo wapnia, który wchodzi w reakcję z lekiem, tworząc nierozpuszczalne w wodzie sole wapnia. Antybiotyk jest wówczas gorzej wchłaniany przez organizm. Nie musisz jednak całkowicie rezygnować z nabiału. Wystarczy, że zażyjesz tabletki 2 godziny przed lub po spożyciu produktów mlecznych. W trakcie kuracji antybiotykowej dobrze jest za to pić więcej mlecznych napojów fermentowanych (np. maślanki), ponieważ zawierają żywe kultury bakterii.
Sery dojrzewające.
Niektóre antydepresanty nie najlepiej znoszą towarzystwo serów camembert czy brie, zawierające tyraminę. Substancja ta w połączeniu z lekami może spowodować znaczny wzrost ciśnienia, bóle głowy czy kołatanie serca.
Kawa, herbata, coca-cola.
Kofeina zawarta w tych napojach nasila działanie środków przeciwbólowych (np. aspiryny czy pabialginy), a także leków na astmę oskrzelową. Połączenie takich napojów z lekami może wywołać ból głowy, niepokój, kłopoty ze snem. Picie herbaty dodatkowo osłabia wchłanianie preparatów żelaza, a więc wszystkich leków na anemię.
Sok z grejpfrutów.
Nie wolno nim popijać antybiotyków, ponieważ kwas cytrynowy, który zawiera sok, utrudnia wchłanianie substancji leczniczych. Podobne działanie można zaobserwować przy lekach przeciwuczuleniowych i obniżających cholesterol.
Chleb razowy, kasze, otręby.
Zdarza się, że z powodu diety bogatej w błonnik organizm nie wchłonie leczniczych substancji, szczególnie z aspiryny i innych leków przeciwbólowych oraz przeciwgorączkowych.
Szpinak.
Stanowi nie najlepsze towarzystwo dla leków antyzakrzepowych. W szpinaku (a także w innych zielonych warzywach, takich jak np. brokuły, kapusta, sałata) znajduje się dużo witaminy K. Osłabia ona skuteczność kuracji.
Czekolada.
Jej połączenie z lekami antydepresyjnymi oraz przeciwnowotworowymi może wywołać skoki ciśnienia, kołatanie serca i silne bóle głowy. Ponadto zawarte w czekoladzie kakao uczula - może pojawić się wysypka.
O czym warto pamiętać przy zażywaniu leków
1. Na czczo przyjmujemy leki, które się trudno wchłaniają, np. ampicylinę czy biseptol. Przed jedzeniem natomiast nie powinno się połykać leków przeciwbólowych - aspiryny, paracetamolu, ponieważ mogą podrażnić śluzówkę żołądka. W czasie posiłku powinno się zażywać preparaty, które dobrze się wchłaniają w obecności pokarmu, np. witaminę C.
2. Rano najlepiej łykać leki przeciwastmatyczne i środki przeciw nadciśnieniu tętniczemu - dzięki temu zabezpieczą nas przez cały dzień. Wieczorem dobrze przyjmować aspirynę - wtedy działa najsilniej i nie szkodzi żołądkowi. Leki przeciwzapalne powinno się brać dwa razy dziennie.
3. Każdą tabletkę należy popić. Najlepiej dużą ilością niegazowanej wody z małą zawartością soli mineralnych. Sole bowiem powodują gorsze wchłanianie leków. Natomiast letnia kawa lub herbata przyspiesza działanie tabletek przeciwbólowych i rozkurczowych. Sok pomarańczowy polecany jest do popijania wszystkich preparatów na przeziębienie. Słodkim mlekiem zaś można popijać tabletki uspokajające.
4. W trakcie kuracji antybiotykowej nie wolno przyjmować preparatów wielowitaminowych (szczególnie tych zawierających minerały). Witaminy i minerały bowiem stanowią pożywkę dla bakterii, które próbujemy zwalczyć antybiotykami.