Ananas i grejpfrut na smukłą figurę
Mają wspaniały smak i zapach oraz mało kalorii. Nie są drogie, łatwo je kupić, są więc podstawą wielu diet. Może wypróbujesz jedną z nich?
- Naj
Ta dieta jest bardzo popularna na całym świecie - stosują ją i zwykłe kobiety, i gwiazdy (m.in. Kate Hudson, sławna córka Goldie Hawn, która bardzo przytyła po ciąży. Aby wrócić do dawnej figury, musiała schudnąć 20 kilogramów). Dlaczego cieszy się aż takim powodzeniem? Przede wszystkim dlatego, że jest bardzo prosta, posiłki smaczne i kolorowe, a ich przygotowanie nie wymaga czasu ani kupowania specjalnych produktów. Wystarczy, że w domu będziesz zawsze miała grejpfruty i ananasy oraz popularne warzywa, owoce i nabiał. Dietę można stosować co dwa miesiące. Po jej zakończeniu - jeśli będziesz się ruszać i jeść dużo warzyw i owoców - bez trudu utrzymasz wagę i formę.
Zasady diety:
- jesz 5 posiłków dziennie, zawsze o tej samej porze (7.00, 10.00, 13.00, 16.00, 19.00)
- między posiłkami popijasz herbatki ziołowe oraz niegazowaną wodę mineralną (przynajmniej 2 litry dziennie)
- po 2 tygodniach robisz co najmniej 2-miesięczną przerwę, jeśli chcesz dietę powtórzyć.
Zdaniem specjalisty
DOROTA OSÓBKA - dietetyk, właścicielka Poradni Żywieniowej Food Line
Uczy dobrych nawyków
Dieta dostarcza: 1000-1200 kalorii dziennie, mogą ją stosować dorosłe i zdrowe kobiety. Jej zaletą jest konieczność zjedzenia codziennie 5 posiłków o ustalonych porach. To uczy dobrych nawyków i zapobiega atakom głodu, które na co dzień utrudniają odchudzanie. Jest różnorodna, a potrawy smaczne i proste w przygotowaniu. Główne owoce - grejpfrut i ananas - faktycznie zawierają związki wspomagające odchudzanie (ananas - bromelinę, a grejpfrut - narynginę). Warto jednak podkreślić, że one jedynie wspomagają odchudzanie, a nie ?same" odchudzają. Dieta ma także wady Nie zawiera wszystkich niezbędnych organizmowi produktów, a niektóre z obecnych mogą powodować wahania poziomu cukru. Po dwóch tygodniach trzeba więc zro- bić przerwę i zmienić sposób odżywiania się - zwiększyć ilość warzyw i produktów mlecznych.