18 pułapek, przez które tyjesz...
„Ludzie myślą, że w kwestii jedzenia mogą polegać na silnej woli, a tak nie jest” – mówi dr Brian Wansink, psycholog żywienia. Udowodnił on, że możemy przybierać na wadze z powodów, których nawet sobie nie uświadamiamy. Jakich? Przeczytaj i patrz, jak twoja waga spada.
- glamour
Na co musisz uważać... w lodówce
1. Jedzenie na wysokości oczu „Jeśli oczy widzą jedzenie, to mózg chce je dostać” – mówi dr Wansink. Trzymaj wysokokaloryczne jedzenie w nieprzejrzystych pudełkach lub postaw je za owocami i warzywami.
2. Megaopakowanie Im więcej kupisz, tym więcej zjesz. Jeśli jedzenie jest w większym opakowaniu, zjesz go o 22 proc. więcej niż gdyby było w zwykłym opakowaniu. Te zwykłe opakowania (patrz: jogurty na górnej półce) pozwalają nie przesadzać z ilością.
3. Półprodukty Używając mikrofalówki, będziesz głodna. Zapach jedzenia podczas gotowania sprawia, że jesteśmy zadowoleni, a gdy posiłek ląduje na stole, zjadamy mniej. Nadal nie chcesz gotować? Włóż przynajmniej zamrożony obiad do piekarnika, a nie do mikrofalówki.
Na co musisz uważać... W restauracji
4. Bułeczki z masłem Jeśli na stole obok pieczywa pojawi się masło, zjesz go więcej. Dokładnie o 29 proc. więcej niż gdyby podano do niego oliwę z oliwek. Tego dowiodły badania na Uniwersytecie Illinois. Poproś o oliwę zamiast masła.
5. Talerz z deserami Pamiętaj o zasadzie dr Wansinka: „Jeśli spojrzysz na danie, będziesz je chciała zjeść”. Odwróć głowę i zadaj sobie pytanie: „Czy na pewno ciągle jestem głodna?”.
6. Wielkie menu „Im dłuższe menu, tym więcej do czytania” – mówi Gregg Rapp, kalifornijski konsultant restauracji i specjalista od konstruowania menu. Im dłużej wpatrujesz się w kartę dań, tym większą liczbę dań dostrzegasz i tym więcej zamawiasz. A tym samym zjadasz. Zamów przystawki i odłóż menu.
7. Duże talerze Nawet eksperci nie potrafią dobrze ocenić porcji na megatalerzach w restauracjach. Gdy 85 dietetykom podano mniejsze i większe talerze obiadowe, ci, którzy dostali większe, nałożyli sobie o jedną trzecią lodów więcej. W domu podawaj posiłki na mniejszych talerzach, a w restauracjach porównuj porcje z tymi, które zjadasz w domu.
8. Czysty stół Badania dowodzą, że zjadamy o 27 proc. więcej, gdy brudne talerze są od razu zabierane ze stołu. „Kiedy widzisz, ile już zjadłaś, rzadziej masz ochotę jeść więcej” – mówi dr Wansink.
9. Gigantyczne sztućce „Ci, którzy jedzą małą łyżką, zwykle czują się najedzeni już po pierwszym daniu. W przeciwieństwie do tych, którzy jedzą dużą łyżką” – wyjaśnia dr James Painter, naukowiec z Illinois.
Na co musisz uważać... W supermarkecie...
10. Półki na środku „Producenci płacą za umieszczanie ich produktów w widocznych miejscach” – mówi dr Marion Nestle z Uniwersytetu Nowojorskiego. To, co leży na wysokości naszych oczu, jest zwykle tańsze w produkcji, więc mniej zdrowe. Patrz w górę! Najzdrowsze produkty często leżą na najwyższych półkach.
11. Koniec alejki „Często stoją tam niezdrowe produkty” – mówi dr Nestle. Są lepiej widoczne, więc jest większa szansa, że je kupisz pod wpływem impulsu. Nawet gdy nie podoba ci się skład na opakowaniu.
12. Alejki na zewnątrz Supermarket jest jak wielki plac. Co zwykle jest w środku? Zdrowe owoce, warzywa, produkty mleczne i mięso. „Zewnętrzne alejki są wypełnione słodyczami i przekąskami” – mówi dr Nestle.
13. Przyjemna dla ucha muzyka Ma sprawić, że zostaniesz w sklepie dłużej. Im dłużej tam jesteś, tym większe prawdo- podobieństwo, że kupisz jedzenie, którego nie potrzebujesz. Trzymaj się listy zakupów, a nie wpadniesz w zakupowy trans. Natomiast w barze...
Natomiast w barze...Nie odchudzaj się: Pij!
14. Najlepszy napój Bezalkoholowy Jabłecznik (120 kalorii) ma dosłownie kilka kalorii mniej niż sok żurawinowy. Ten drugi zawiera ich 137.
15. Najlepsze na co dzień Wybierz butelkę piwa light (0,5 l) lub kieliszek wina (140 ml). Jedno i drugie ma po 100 kalorii. Tylko pamiętaj, że w barach kieliszki na wino są coraz większe, przez co wypijasz więcej kalorii.
16. Najlepszy koktajl na okazje specjalne Szampan bije na głowę czekoladowe martini. Kieliszek (140 ml) ma 85 kalorii, ale martini z wódką, czekoladowym likierem, śmietaną i crème de cacao ma ich ok. 440. Musiałabyś wypić butelkę szampana, żeby było po równo!
17. Najlepsza kawa Zwycięzcą jest latte z syropem piernikowym, na chudym mleku i bez bitej śmietany (200 kalorii i zero gramów tłuszczu). Latte na chudym mleku z ajerkoniakiem ma 450 kalorii i aż 18 gramów tłuszczu!
18. Najlepsze na gorąco Grzany rum z masłem i cynamonem (220 kalorii w 280 ml) jest lepszy niż ajerkoniak z brandy, który może mieć nawet 460 kalorii.