10 najlepszych diet jednodniowych
Wystarczy jeden dzień, aby szybko zgubić pół kilograma! Przedstawiamy Złotą Dziesiątkę kuracji, które wyszczuplą was błyskawicznie.
- Claudia
1 z 11
dieta
Wystarczy jeden dzień, aby szybko zgubić pół kilograma! Przedstawiamy Złotą Dziesiątkę kuracji, które wyszczuplą was błyskawicznie.
2 z 11
shutterstock_75040270
1. DZIEŃ ANANASOWY Odchudzanie na słodko DZIAŁANIE Ta ulubiona dieta hollywoodzkich gwiazd szybko doprowadzi twoją figurę do porządku. Powód: ananas zawiera bromelinę – enzym, który rozkłada białko, przez co ułatwia trawienie i spalanie zalegających złogów tłuszczu. Poza tym zawarte w owocach potas, magnez i żelazo działają odwadniająco. SKŁADNIKI DIETY 2 świeże ananasy, do tego świeżo wyciśnięty lub gotowy sok z ananasa (100 proc. owocu, bez dodatku cukru). Plus woda albo niesłodzona herbata owocowa. PAMIĘTAJ! Nie używaj owoców w syropie, z puszki bądź słoika! Zawierają sporo cukru, a więc mnóstwo kalorii. ● Rano: twarożek ananasowy. Miąższ z 1 owocu drobno pokroić i wymieszać z łyżką soku z limonki oraz 200 g chudego twarogu ● W południe: sałatka z ananasa i chili. Wymieszać dressing z łyżki soku z cytryny, łyżeczki miodu, soli, pieprzu, drobno posiekanego strąka chili. Ananas pokroić i polać przygotowanym dressingiem ● Między posiłkami: świeży sok z ananasa albo małe kawałki owocu ● Wieczorem: carpaccio z ananasa. 2 plastry ananasa pokroić na ćwiartki, które za pomocą ostrego noża pociąć na cieniutkie plasterki. 50 ml soku z pomarańczy, łyżeczkę miodu i szczyptę cynamonu zagotować, aż powstanie syrop, i skropić nim ananas RADA: Przy zakupach zwracaj uwagę na kolor łusek ananasa: im bardziej czerwonawe, tym owoc bardziej aromatyczny.
3 z 11
shutterstock_66875929
2. DZIEŃ ZIEMNIACZANY Wypełnia żołądek i oczyszcza organizm DZIAŁANIE Ziemniaki zaopatrują organizm w witaminę C. W połączeniu z błonnikiem uruchamiają spalanie tłuszczu. Znikają ataki głodu. Zawarty w tych warzywach potas oczyszcza organizm. SKŁADNIKI DIETY Ok. 1,5 kg ziemniaków, podzielonych na 4 porcje. Umyte bulwy ugotować ze skórką na parze (zostanie więcej składników mineralnych i witamin niż przy gotowaniu w wodzie). Obrać dopiero po ugotowaniu. PAMIĘTAJ! W latach 80. kartofle uznano za tuczące. Całkiem niesłusznie! Składają się w 80 proc. z wody, 100 g dostarcza zaledwie 75 kcal. Tuczą tylko w połączeniu z tłuszczem! A więc z daleka od frytek, chipsów i zapiekanek. ● Rano: porcja ziemniaków ze 100 g chudego twarogu i pomidorem ● W południe: porcja ziemniaków ze 125 g odtłuszczonego twarożku ● Między posiłkami: porcja ziemniaków i 100 g kompotu jabłkowego ● Wieczorem: jak w południe
4 z 11
shutterstock_57028897
3. DZIEŃ OWSIANY Zwiększa spalanie tłuszczu DZIAŁANIE Wałeczki na twoich biodrach i brzuchu z pewnością się zmniejszą, jeśli na cały dzień przestawisz się na płatki zbożowe. Zawierają one mnóstwo beta-glukanu – błonnika, który pęczniejąc w żołądku, zapewnia nam przez długi czas uczucie sytości. Poza tym zawarty w nich magnez zaopatruje komórki w tlen i jest współodpowiedzialny za stałe spalanie tłuszczów. SKŁADNIKI DIETY Płatki owsiane jemy na surowo, prażone lub gotowane – w kombinacjach z innymi dodatkami – również spalają nadmiar tłuszczu. PAMIĘTAJ! Kupuj takie płatki, które szybko pęcznieją. ● Rano: owsianka. 50 g płatków gotować z 250 ml mleka i 2 łyżkami rodzynek tak długo, aż płatki będą miękkie. Do tego starte jabłko ● W południe: zupa krem. 60 g płatków zrumienić. Dolać 300 ml bulionu warzywnego, dodać 250 g drobno pokrojonej marchewki. Gotować 12 min. Doprawić gałką muszkatołową i natką pietruszki, potem zmiksować ● Między posiłkami: 200 g jogurtu z 2 łyżkami płatków owsianych i 150 g drobno pokrojonych owoców (dowolnych) ● Wieczorem: jak w południe
5 z 11
shutterstock_42039793
4. DZIEŃ SOKÓW Idealnie nadaje się do biura DZIAŁANIE Soki owocowe i warzywne świetnie nadają się dla ludzi, którzy mają mało czasu. Organizm otrzymuje optymalną ilość witamin, substancji mineralnych i roślinnych, które zapobiegają zatrzymywaniu wody i wzmacniają tkankę łączną. SKŁADNIKI DIETY W ciągu dnia trzeba wypić w porcjach 1–2 l soku z owoców i warzyw (bez cukru). Do tego 1 l niesło- dzonej herbaty i dużo bezsodowej wody mineralnej. Jeśli ktoś ma ochotę na więcej wysiłku, może sam wycisnąć sok z ulubionych owoców i warzyw. PAMIĘTAJ! Z daleka trzymaj się od lemoniady i coli. Zawierają mnóstwo cukru, który szybko przenika do krwi i powoduje wzrost poziomu insuliny, a ta z kolei hamuje rozkład tłuszczu i wywołuje uczucie głodu. ● Rano: sok z jabłka i ananasa. Wycisnąć sok z jabłka, kawałka imbiru (1 cm) i 300 g ananasa ● W południe: czysty wywar warzywny. Obrać imbir (ok. 3 cm), przecisnąć przez praskę, a sok (1–2 łyżeczki) dodać do 300 ml gorącego bulionu warzywnego ● Między posiłkami: herbata rooibos z 6 łyżeczkami świeżo wyciśniętego soku z limonki ● Wieczorem: sok z ogórka i papryki: wycisnąć sok z 1/2 ogórka, 2 papryki 1 pęczka natki
6 z 11
shutterstock_59115745
5. DZIEŃ MELONOWY Smaczny i niskokaloryczny DZIAŁANIE Dzięki bardzo dużej zawartości wody ten niskokaloryczny (37 kcal/100 g) owoc staje się gwiazdą odchudzania. Umiarkowana zawartość cukru zapobiega atakom głodu i gwarantuje dobry humor. Melony zawierają także dużo cytruliny. Ten aminokwas sprawia, że komórki gromadzą mniej tłuszczu. SKŁADNIKI DIETY Zjadamy 3 całe melony (galia, siatkowy albo mały arbuz). Do tego w ciągu dnia trzeba wypić co najmniej 1 l herbatki imbirowej (przepis powyżej). PAMIĘTAJ! Kupuj tylko całe melony! Pokrojone przez siebie owoce trzymaj w lodówce opakowane w folię, aby miąższ nie wysechł i zatrzymał jak najwięcej witamin. ● Rano: melon z twarożkiem pistacjowym. Drobno pokrojony miąższ z melona plus 100 g chudego twarogu. Posypać łyżką posiekanych pistacji ● W południe: zupa melonowa na zimno. Miąższ z melona zmiksować z łyżką soku z cytryny. Zmieszać z 6 łyżkami chudego jogurtu. Posolić, popieprzyć i odstawić na 30 min do lodówki ● Między posiłkami: melony, wafle ryżowe ● Wieczorem: sałatka z ogórka i melona. Drobno pokrojony miąższ z melona i ogórka polać dressingiem ze 100 g jogurtu, z łyżki soku z cytryny, łyżki oliwy, szczypty kminu rzymskiego, kolendry, soli i pieprzu
7 z 11
shutterstock_72395350
6. DZIEŃ WINOGRONOWY Prościej się nie da! DZIAŁANIE Winogrona zawierają witaminy, związki mineralne, kwasy owocowe, garbniki i enzymy. Wspomagają zatem przemianę materii, czynności nerek i jelit. Efekt: organizm wydziela więcej wody, zaczyna się proces odtruwania. Winogrona zawierają poza tym dużo resveratrolu. Ten składnik roślinny jest efektywną i naturalną substancją przeciwstarzeniową. SKŁADNIKI DIETY Zaopatrz się w 1,6 kg winogron (białych albo czerwonych). Podziel je na porcje po 200 g. Co 1,5 godziny zjadaj jedną porcję. PAMIĘTAJ! W ciągu dnia trzeba wypić ok. 1,5 l wody, ale nie razem z owocami, gdyż mogłoby to wywołać biegunkę.
8 z 11
shutterstock_59533198_01
7. DZIEŃ RYŻOWY Dla mocnej tkanki łącznej DZIAŁANIE Z powodu dużej zawartości potasu ryż działa mocno odwadniająco. Równocześnie niska zawartość sodu sprawia, że włókna tkanki łącznej są bardziej sprężyste. Wówczas skóra staje się mocna i jędrna, a cellulit wyraźnie się zmniejsza. SKŁADNIKI DIETY 150 g suchego ryżu ugotuj poprzedniego wieczoru albo rano i podziel go na 3 porcje. Rano i w południe mamy wariant słodki, a wieczorem soczysty – warzywny. Oczywiście możesz zmienić kolejność wedle upodobań. PAMIĘTAJ! Nie używaj białego łuskanego ryżu. Brakuje mu bowiem wartościowych witamin z grupy B, substancji mineralnych i pierwiastków śladowych, takich jak potas, fosfor, magnez i sód, a także błonnika. Lepiej więc używaj ryżu brązowego. ● Rano: 50 g gotowanego ryżu podgrzać z filiżanką mleka. Doprawić wedle uznania: odrobiną cynamonu i cukru albo 1/2 łyżeczki miodu ● W południe: 50 g gotowanego ryżu podgrzać z drobno pokrojonym jabłkiem, łyżeczką soku z cytryny i odrobiną miodu ● Między posiłkami: herbata, woda ● Wieczorem: 50 g gotowanego ryżu podgrzać z filiżanką bulionu warzywnego. Dodać nieco drobno pokrojonych warzyw
9 z 11
shutterstock_88820440
8. DZIEŃ ZUPY MISO Tajemnica odchudzania z Dalekiego Wschodu DZIAŁANIE Pasta miso produkowana z soi zawiera – podobnie jak jogurt – kultury bakterii delikatnie pobudzające przemianę materii i trawienie. Przygotowaną z pasty zupę możesz jeść w dowolnych ilościach. Jest lekka, a mimo to dostarcza organizmowi potrzebną na cały dzień energię. SKŁADNIKI DIETY Zupę należy przygotować poprzedniego wieczoru i podzielić na 3 części. Sposób przygotowania zupy: cebulę obrać i podsmażyć na łyżeczce oleju. Dolać 1,2 l bulionu warzywnego, zagotować. W jego odrobinie rozrobić 1/2–1 łyżkę pasty miso i dodać do pozostałego bulionu. PAMIĘTAJ! To może być dla ciebie dziwne, że na śniadanie jesz zupę, ale szybko poczujesz, jak dobrze ci to zrobiło. ● Rano: porcja zupy ze 125 g drobno pokrojonych warzyw (np. marchew, dymka, cukinia, seler, papryka, pomidor, pieczarki) ● W południe: jak rano ● Między posiłkami: zielona herbata ● Wieczorem: jak rano
10 z 11
shutterstock_84658162
9. DZIEŃ WARZYW I OWOCÓW Modna dieta z USA DZIAŁANIE Surowe owoce i warzywa możesz jeść do woli. Dzięki dużej zawartości witamin i błonnika przyspieszają przemianę materii i spalanie tłuszczów. Im więcej surowizny, tym lepiej! SKŁADNIKI DIETY Kup 2–3 kilogramy sezonowych owoców i warzyw. Zrezygnuj z bananów, mango i awokado: zawierają dużo kalorii. PAMIĘTAJ! Musisz raz dziennie zjeść coś ciepłego? Uduś trochę warzyw we własnoręcznie zrobionym bulionie warzywnym i wymieszaj z łyżeczką oliwy. ● Rano: kawałki warzyw wedle gustu. Ilość nieograniczona. Do tego dip jogurtowy: 200 g jogurtu, zioła, czosnek, musztarda i majeranek ● W południe: kolorowa sałatka. Obrać po 80 g cukinii, papryk, marchewki, fenkułu i jabłek. Wymieszać z 3 łyżkami soku z limonki, łyżeczką oliwy. Posypać rzeżuchą i 20 g ziaren słonecznika ● Między posiłkami: warzywa ● Wieczorem: sałatka warzywno-owocowa. Przygotować sałatkę z ogórków, rukoli, pomidorów, marchewek oraz kiełków. Polać dressingiem z łyżki octu, 2 łyżek oleju, soli i pieprzu. Dodać kawałki pomarańczy i brzoskwiń
11 z 11
serwatka
10. DZIEŃ SERWATKOWY Białko niszczy złogi tłuszczu DZIAŁANIE Serwatka to serum mleka. Powstaje ona przy produkcji sera. Nie zawiera właściwie żadnego tłuszczu, za to bardzo dużo białka. A tego organizm potrzebuje, aby efektywnie spalać tłuszcz i budować mięśnie. Poza tym serwatka zawiera kwas orotowy, który utrzymuje na odpowiednim poziomie florę jelitową i wspomaga organizm w usuwaniu produktów przemiany materii. SKŁADNIKI DIETY Należy wypić 1 l dietetycznej serwatki z dodatkiem soku roślinnego, np. z karczochów (szukaj w sklepach ze zdrową żywnością). Sok dostarczy składników odżywczych i zwiększy oczyszczające działanie serwatki. PAMIĘTAJ! Przed każdym posiłkiem wypijaj łyżkę soku wyciśniętego z karczochów. Zawarta w nim cynaryna wspomaga trawienie i stymuluje przemianę materii, łatwiej więc pozbędziesz się złogów. ● Rano: serwatka jagodowa. 200 g jagód zmiksować, dodać 200 ml serwatki ● W południe: 400 ml serwatki plus 2 łyżki soku roślinnego (np. z karczochów lub z łodyg pszenicy) ● Między posiłkami: woda mineralna, 200 g odtłuszczonego jogurtu, surowe owoce lub warzywa ● Wieczorem: jak w południe