Zapomnij o prosecco. Pomarańczowe wino będzie hitem jesieni 2020
Zachwycający smak i aromat suszonych owoców oraz przepiękny ciepły kolor. Próbowałyście już pomarańczowego wina, które od jakiegoś czasu zyskuje na popularności i szturmem podbija restauracje?
Pomarańczowe wino hitem Instagrama
Pomarańczowe wino ma owocowy smak, bardzo podobny do cydru. Jego nazwa odnosi się wyłącznie do koloru. Wino nie jest wyrabiane z pomarańczy lecz z jasnych winogron. Swój wyjątkowy kolor zawdzięcza specjalnej metodzie produkcji – świeży moszcz pozostawia się w kontakcie z szypułkami, pestkami i skórkami winogron, na odpowiednią ilość czasu – zwykle jest to kilka tygodni. Dzięki temu trunek nabiera charakterystycznej barwy. Ostatnio zyskało na popularności, ale prawda jest taka, że wcale nie jest nowością. W Gruzji wyrabia się je od 2000 lat.
Choć przypomina cydr, to jego cena jest trzy-, a często nawet czterokrotnie wyższa. Mimo to zyskało wielką popularność i jest prawdziwym hitem na Instagramie. Jak podaje portal F5, potwierdzają to badania przeprowadzone przez sieci hipermarketów Sainsbury’s, która postanowiła przeanalizować trendy wśród osób w wieku od 25 do 34 lat. Okazuje się, że 1/3 z nich zadeklarowała, że kupiłaby je wyłącznie dlatego, że dobrze wyglądałoby na ich profilu na Instagramie.
ZOBACZ TEŻ: Wszystko, co powinnaś wiedzieć o czerwonym winie, nawet jeśli go nie lubisz
Pomarańczowe wino: jak podawać
Choć mogłoby się wydawać, że to idealny dodatek do deserów, w rzeczywistości jest inaczej. Pomarańczowe wino doskonale skomponuje się z czerwonym mięsem, zwłaszcza jagnięciną. Pasuje również do ryb. Dopełni smak potraw z Bliskiego Wschodu i wszystkich ostrych i ciężkich dań. Najlepiej podawać je w temperaturze od 12 do 14 stopni.
ZOBACZ TEŻ: Szczęścia nie kupisz, ale wino tak. Zapytałam sommeliera, jak wybrać najlepiej