Reklama

Podczas dobrze zaplanowanego przyjęcia nie będzie zamieszania ani towarzyskich animozji. Porządek na sali pomogą zaprowadzić: powieszona w widocznym miejscu tablica ze schematem rozsadzenia gości lub bileciki z nazwiskami umieszczone przy nakryciach.
● Możecie urządzić biesiadę przy jednym stole (w kształcie litery T lub U) lub bardziej nowocześnie, przy wielu mniejszych stolikach (jak na rysunku). Młoda para powinna zająć miejsca strategiczne, pośrodku głównego stołu – tak, by mogła wszystkich widzieć. Obok niej, wedle dzisiejszych zwyczajów, mogą usiąść świadkowie z osobami towarzyszącymi. W bliskim sąsiedztwie lokuje się rodziców, rodzeństwo (PM – panny młodej i KAW – kawalera) oraz dziadków. Potem dalszą rodzinę, znajomych, młodzież, dzieci. Warto pomyśleć o 2–3 krzesłach dla gości, którzy dojadą bez uprzedzenia.
● Przykładowe menu? Na weselu zazwyczaj podaje się elegancki obiad z zupą kremem oraz daniem mięsnym, poprzedzony lekką przystawką, a zakończony deserem. Następnie zimne zakąski i sałatki, drugie danie na ciepło, tort i trzecie danie gorące lub zupę.
rys. przygotowaniaslubne.pl

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama