Reklama

Oto nasze porady, które pomogą Ci uniknąć marnowania jedzenia:

Reklama
  • Zakupy z kartką w ręku. Planowanie to podstawa! Dokładnie zaplanuj posiłki i ilość składników potrzebnych do ich przygotowania. Nie kupuj nic ponadto, chyba, że zamarzą Ci się rzeczy z długim okresem przechowywania.
  • Nie polubisz tej porady, ale niestety ten sposób jest skuteczny. Rzeczy szybko psujące się kupuj często - kilka razy w tygodniu, w małych ilościach: kilka plastrów szynki zamiast całego opakowania, jeden ogórek zamiast kilograma.
  • Owoce i warzywa przechowuj w lodówce. Tak wiemy, że ładnie prezentują się w misie na stole. Ale szybko dorobisz się roju muszek owocówek! Wyjątkiem są banany!
  • Pilnuj terminów ważności, zaglądaj codziennie do lodówki i rzucaj okiem na wieczka!
  • Sery trzymaj najlepiej w szczelnie zamkniętcyh pojemnikach (oczywiście w lodówce).
  • Mrożenie jest bardzo, bardzo pomocne. Możesz z powodzeniem zamrozić warzywa: kalafiora, paprykę, bakłażana, pieczarki, mięso. Pakuj wszystko w foliowe woreczki, nie zapomnij o dopisaniu/przyklejeniu karteczki z datą!
  • Możesz mrozić chleb - najlepiej krojony! Daj mu trochę czasu na dojście do siebie po wyjęciu z lodówki.
  • Ziemniaki przechowuj w ciemnym woreczku. Tu obędzie się bez lodówki.
  • Poznaj przepisy na zapiekanki i inne jednogarnkowe dania, które przygotujesz z resztek jedzenia. Są naprawdę smaczne!
Reklama
Reklama
Reklama