Marnowanie jedzenia
Zdarza Ci się wyrzucać jedzenie? Boli Cię serce i kieszeń kiedy czerstwe bułki, nieświeża wędlina lądują w koszu? Zobacz jak tego uniknąć!
- kobieta.pl
Opublikowano: 20.09.2013, 13:08
Reklama
Oto nasze porady, które pomogą Ci uniknąć marnowania jedzenia:
Reklama
- Zakupy z kartką w ręku. Planowanie to podstawa! Dokładnie zaplanuj posiłki i ilość składników potrzebnych do ich przygotowania. Nie kupuj nic ponadto, chyba, że zamarzą Ci się rzeczy z długim okresem przechowywania.
- Nie polubisz tej porady, ale niestety ten sposób jest skuteczny. Rzeczy szybko psujące się kupuj często - kilka razy w tygodniu, w małych ilościach: kilka plastrów szynki zamiast całego opakowania, jeden ogórek zamiast kilograma.
- Owoce i warzywa przechowuj w lodówce. Tak wiemy, że ładnie prezentują się w misie na stole. Ale szybko dorobisz się roju muszek owocówek! Wyjątkiem są banany!
- Pilnuj terminów ważności, zaglądaj codziennie do lodówki i rzucaj okiem na wieczka!
- Sery trzymaj najlepiej w szczelnie zamkniętcyh pojemnikach (oczywiście w lodówce).
- Mrożenie jest bardzo, bardzo pomocne. Możesz z powodzeniem zamrozić warzywa: kalafiora, paprykę, bakłażana, pieczarki, mięso. Pakuj wszystko w foliowe woreczki, nie zapomnij o dopisaniu/przyklejeniu karteczki z datą!
- Możesz mrozić chleb - najlepiej krojony! Daj mu trochę czasu na dojście do siebie po wyjęciu z lodówki.
- Ziemniaki przechowuj w ciemnym woreczku. Tu obędzie się bez lodówki.
- Poznaj przepisy na zapiekanki i inne jednogarnkowe dania, które przygotujesz z resztek jedzenia. Są naprawdę smaczne!
Reklama
Reklama
Reklama