Reklama

Awokado dość łatwo wyhodować w domu z pestki. Jak tego dokonać? Przeczytaj naszą mini instrukcję!
1. Miękki i zdrowy owoc awokado delikatnie kroimy, tak by nie uszkodzić pestki.
2. Pestkę wyciągamy, a w jej dolna część wbijamy dwie wykałaczki - tak by można ją było zawiesić w szklance.
3. Szklankę napełniamy wodą w taki sposób, by moczyła się w niej dolna część pestki awokado.
4. Czekamy, czekamy, czekamy. W razie potrzeby uzupełniamy braki wody w szklance.
5. Pestka zacznie kiełkować po około miesiącu.
6. Nieco później pojawi się łodyga. Wtedy roślinkę przesadzamy do ziemi.
7. Awokado lubi dość słoneczne stanowiska i sporo wilgoci. Dobrze czuje się w temperaturze 20 stopni.
8. Awokado szybko rośnie, a po 4-6 latach może wydać pierwsze owoce!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama