Trendy kulinarne 2019: co i jak będziemy jeść w 2019? Jakie składniki będą modne?
O trendach w jedzeniu i piciu na 2019 roku rozmawiałyśmy z prawdziwym kosmopolitą, miksologiem Finlandia Vodka Pekką Pellinenem. Nikt tak jak Pekka nie potrafi przewidzieć, co będziemy dodawać do jedzenia czy drinków. Jakie trendy kulinarne 2019 na nas czekają? Sprawdźcie!
Trendy kulinarne 2019: co będzie modne?
Miałyśmy okazję porozmawiać z prawdziwym znawcą kuchni i drinków Pekką Pellinenem, głównym miksologiem marki Finlandia na temat różnych trendów kulinarnych, które dzieją się już dziś. Wiele z tych tendencji z pewnością będzie z nami przez cały kolejny rok 2019. Nie chodzi tutaj tylko i wyłącznie o same składniki jedzeniowe czy te dodawane do drinków, a całą filozofię i nasze podejście do tego co, gdzie i jak jemy. Lokalne składniki, które możesz wyhodować we własnym ogródku lub sprawdzić czy pochodzą z twojej okolicy, mówienie stop marnowaniu żywności, czyli powstrzymanie zjawiska food wastingu, diety oparte na roślinach i oryginalnych przyprawach czy oryginalny smak sour to tylko kilka kulinarnych tendencji 2019. Sprawdźcie, co mówi o nich Pekka.
1 z 5
Lokalne składniki i dodatki w 2019
Aktualnie, ale na pewno też w 2019 roku, bardzo dużym trendem będą lokalne składniki. "Jeśli możesz powiedzieć komuś, zobacz zebrałem to ze swojego ogrodu, mam to od znajomego rolnika, to twoje danie czy drink zyskują na wartości", mówi Pekka Pellinen. Ludzie chcą jeść lokalnie i wiedzieć skąd pochodzi to, co mają na talerzach i co piją. Przewidujemy, że w 2019 roku powstanie jeszcze więcej tzw. miejskich ogródków, a lokalne warzywniaki, które wiedzą co i skąd sprzedają, będą przeżywały prawdziwy rozkwit.
2 z 5
Insekty trendem kulinarnym 2019?
"Prawda jest taka, że trendy w świecie baristów łączą się z tymi kuchennymi. Odkąd Unia Europejska wprowadzilo prawo do korzystania z tego rodzaju jedzenia, tak jak np. w Finlandii, kucharze zaczęli wykorzystwać insekty w daniach. I będą to robić dalej w 2019 roku. Ja też spróbowałem, niektóre naprawdę świetnie uzupełniają smakowo dania i drinki!", śmieje się fiński miksolog. Faktycznie insekty do tej pory popularne były w kuchniach egzotycznych, w Azji czy Ameryce Południowej. Teraz torują sobie drogę do kuchni europejskich, skuscie się?
3 z 5
Świeże zioła
"Bazylia, rozmaryn, szałwia - świeże zioła są cały czas bardzo na topie. Bez różnicy czy mówimy o Polsce czy o Finlandii to one uzupełniają dania i drinki, dodają im smaku.", mówi Pekka o kolejnym dużym trendzie kulinarnym 2019. Pora zacząć hodować własne zioła w doniczkach na kuchennym parapecie!
4 z 5
Sól składnikiem 2019
"Może być pełnowartościowym składnikiem dania lub tylko przybraniem - sól całkowicie zmienia smak. Używam czterech różnych rodzajów soli - od himalajskiej po cytrynową. Słono-kwaśne, słono-słodkie smaki będą królować w 2019. Osobiście uwielbiam tę tendencję.", przekonuje Pekka Pellinen, miksolog Finlandia Vodka. My uwielbiamy takie słone przełamanie smaków, aczkolwiek warto wiedzieć, że zbyt duża ilość soli nie jest do końca zdrowa dla naszego organizmu. Wszystko z umiarem w 2019.
5 z 5
Sour, czyli kwaśny smak 2019
2019 może być podporządkowany jednemu dominującemu smakowi – kwaśnemu. Dzięki popularności kuchni koreańskiej, filipińskiej czy perskiej, możemy oczekiwać, że w ramach kulinarnych doznań będziemy kosztować kwaśnych składników. Ogromnym trendem jest kimchi, czyli koreańska kwaszona kapusta, którą już dodaje się do meksykańskich tacos, amerykańskich burgerów czy quesadilli. W drinkach i napojach oraz jako przybranie rządzić będą z kolei rządzić sosy i marynaty na bazie octu (słynie z tego kuchnia na Filipinach). Z kolei w perskich kulinariach odnajdziemy dużo kwaśnych sosów na bazie cytrusów (podobnie rzecz ma się z koktajlami).