Znamy planowaną datę otwarcia restauracji i barów. Na jakich zasadach będą działać?
Rząd ma w planach otwarcie lokali gastronomicznych jeszcze w maju. Kiedy dokładnie ruszą restauracje, bary i kawiarnie? Jakich zasad będą musieli przestrzegać ich właściciele i klienci?
Kiedy w Polsce otwarte zostaną restauracje?
Z ustaleń dziennikarzy RMF FM wynika, że rząd planuje zgodę na otwarcie restauracji już 18 maja. Nie będą one jeszcze jednak działać w warunkach jak sprzed pandemii koronawirusa, ale ze szczególnym uwzględnieniem wszelkich środków ostrożności.
Jak będzie wyglądać wizyta w restauracji?
Otwarte dla klientów mają być tylko te lokale gastronomiczne, które mogą przyjmować gości w ogródkach – to wymóg, który będzie rygorystycznie przestrzegany i kontrolowany.
Kolejnym warunkiem jest odległość w jakiej klienci będą mogli przebywać na terenie ogródka restauracyjnego - zajmowane stoliki będą musiały być oddalone od siebie o dwa metry.
Co ważne - nie będziemy musieli mieć na sobie maseczki i rękawiczek ochronnych, ale nie będziemy mogli przemieszczać się po terenie restauracji, z wyjątkiem wizyty w toalecie.
Te miejsca, które nie dysponują przestrzenią na zewnątrz muszą pozostać zamknięte. Ale nie tylko one. Nie będą mogły wznowić swojej działalności miejsca samoobsługowe, czyli takie, w których nie ma obsługi kelnerskiej.
Plany te nie zostały jeszcze ogłoszone oficjalnie i mogą zostać poddane zmianom w związku z dynamicznie zmieniającą się sytuacją w kraju. Informacja ta daje jednak wiele nadziei restauratorom liczącym finansowe straty będące efektem kwarantanny.