Sosy do grilla: najlepsze propozycje na pikantne dipy do mięs i do soczystej karkówki z grilla [PRZEPISY]
Grill to świetna forma na spędzenie czasu z najbliższymi. Są i tacy, którzy przed każdym sezonem nie mogą się doczekać i poubierani w polary wczesną wiosną, latem czy jesienią pilnują aby mięso było odpowiednio upieczone z każdej strony. Jeżeli natomiast organizujesz tego typu plenerowe spotkanie przy „ruszcie” - nie może zabraknąć na stole idealnego dodatku do grillowanych dań, jakimi są sosy. Jak zrobić pyszne sosy na grilla? Zebraliśmy kilka ciekawych propozycji na sosy wegańskie, ostre oraz delikatne. Sprawdź, który będzie najbardziej odpowiadał twoim kubkom smakowym.
- Bartłomiej Świniarski
Sosy do grilla kupione w sklepie to pewne ryzyko. Po pierwsze, nie zawsze są smaczne, a po drugie - skład tych produktów często pozostawia wiele do życzenia pod względem zdrowotnym. Zatem dlaczego nie zrobić sosu samodzielnie? Proces wykonania jest bardzo łatwy, a o smaku i składnikach decydujemy my. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji na smaczne i proste w przyrządzeniu sosy do grilla.
Uniwersalne sosy do mięs z grilla – przepisy
Zapraszając znajomych nie zawsze wiesz, jakie mają preferencje smakowe. Nie wszyscy muszą przecież lubić pikantne potrawy lub te, które mają intensywny smak i zapach. Dlatego warto przygotować sos, który będzie pasował niemal każdemu. Oto bezpieczne przepisy na uniwersalne sosy do mięs z grilla.
Sos do grilla „Wiosenna przyjemność”
Składniki:
• 250 ml śmietany 30%,
• 100 ml jogurtu greckiego,
• szczypta cukru,
• szczypta soli ziołowej,
• szczypta pieprzu,
• ząbek czosnku,
• pęczek kopru,
• 4-5 ziaren kolendry,
• skórka z cytryny.
Sposób przygotowania:
Należy połączyć jogurt ze śmietaną. Następnie posiekać pęczek kopru, zmielić drobno ziarna kolendry i przecisnąć przez prasę czosnek. Na koniec zetrzeć odrobinę skórki z cytryny lub limonki. Dodać przyprawy i wszystkie składniki razem wymieszać. Ten sos idealnie sprawdzi się w połączeniu z pikantnymi skrzydełkami lub szaszłykami.
Sos do grilla w stylu tatarskim
Składniki:
• 30 ml śmietany 30%,
• 4 łyżki majonezu,
• 5-6 grzybków marynowanych,
• szczypta pieprzu,
• 2 szczypty soli,
• 5 ogórków kwaszonych,
• natka pietruszki,
• 2 łyżeczki musztardy sarepskiej,
• pół łyżeczki ziół prowansalskich.
Sposób przygotowania:
Majonez, śmietanę i musztardę połączyć i wymieszać. Ogórki oraz grzybki marynowane bardzo drobno pokroić w kostkę, a pietruszkę posiekać. Następnym krokiem będzie dodanie przypraw i wymieszanie wszystkich składników. Jeżeli ktoś preferuje kuchnię niskokaloryczną lub jest na diecie, wówczas zamiast majonezu można zamiennie użyć jogurtu naturalnego. Ta wersja sosu tatarskiego rewelacyjnie smakuje w połączeniu z pieczonymi ziemniaczkami w mundurkach.
Sos na grilla serowy
Składniki:
• 70 g sera camembert,
• 200 ml jogurtu greckiego,
• szczypta soli,
• szczypta pieprzu,
• pół łyżeczki tymianku,
• łyżeczka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Na samym początku wato rozgnieść ser i dodać od razu jogurt typu greckiego, aby później łatwiej było go zblendować. Gdy już to zrobiliśmy i powstał krem dodajemy oliwy z oliwek i mieszamy tak długo, aby równomiernie połączyła się z sosem. Na koniec pozostaje tylko dodać przyprawy. Ta serowa propozycja bardzo dobrze komponuje się z sałatkami lub grillowaną piersią z kurczaka.
Pikantne sosy do karkówki z grilla – przepisy
Jest grono wyznawców zasady, że jedzenie musi być pikantne. Świetną opcją dla takich osób są ostre sosy. Gdy mięso z grilla, bądź sałatka nie są odpowiednio przyprawione, z pomocą nadchodzą sosy pełne papryczek chilli lub pieprzu. Mamy tu kilka propozycji dla tych, u których pojawia się uśmiech na twarzy jak tylko poczują lekkie pieczenie na języku.
Sos do grilla o intrygującej nazwie „piekło”
Składniki:
• 3 czerwone papryczki chili,
• 2 ząbki czosnku,
• szczypta soli,
• 2 szczypty pieprzu,
• 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
• 4 listki kolendry,
• 75 ml przecieru pomidorowego.
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności trzeba pozbyć się ziaren z papryczek. Gdy są już oczyszczone można je pokroić, a następnie posiekać czosnek. Co dalej? Dodajemy sól, pieprz, oliwę z oliwek i przecież pomidorowy, aby później wszystko zmiksować na gładki krem. Gdy już sos uzyska odpowiednią konsystencję, musimy go przelać do garnka i gotować do momentu, aż zgęstnieje. Do ostudzonego sosu dodajemy drobno posiekane liście kolendry, które dodadzą wspaniałego zapachu. Sos pasuje do wielu rodzajów mięs, a także znakomicie sprawdzi się jako dip do nachosów i uprzyjemni wieczór filmowy ze znajomymi gdyby okazało się, że pogoda nie sprzyja organizowaniu grilla.
Sos na grilla „słodki płomień”
Składniki:
• pół cebuli,
• 50 ml przecieru pomidorowego,
• 2 puszki pomidorów konserwowych,
• 3 ząbki czosnku,
• 2 łyżeczki miodu,
• szczypta soli,
• szczypta pieprzu,
• 4 łyżeczki soku z pomarańczy.
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek pokroić, następnie wszystkie składniki włożyć do jednego naczynia i zblendować na gładką masę. Po otrzymaniu masy gotować ją około pięciu minut. Gdy sos ostygnie należy schować go do lodówki.
Uwaga: dobrze jest zrobić go sos kilka dni przed podaniem, wtedy będzie smakował jeszcze lepiej. Jest idealną opcją na grilla, jak również do tostów na śniadanie.
Argentyńskie tango
Składniki:
• zielona papryczka chili,
• 3-4 gałązki oregano,
• pęczek kolendry,
• cebula szalotka,
• 50 ml soku z limonki,
• 5 łyżek octu winnego,
• 4 ząbki czosnku,
• 2 szczypty soli,
• 2 szczypty pieprzu ziołowego,
• 150 ml oliwy z oliwek,
• natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
Oregano, kolendrę i pietruszkę drobno siekamy. Dodajemy pokrojone chili i szalotkę. Przeciskamy przez prasę czosnek i mieszamy wszystkie składniki razem.
Ten sos jest bardzo dobrym uzupełnieniem dla grillowanych ryb, choć tortille z grilla z kurczakiem też będą pyszne z naszym sosem.
Czosnkowe sosy na grilla – przepis
Męski letni wieczór z meczem i grillem w tle to idealne warunki, aby na stole pojawił się sos czosnkowy. Niezależnie gdzie, z kim i w jakich okolicznościach - bardzo często towarzyszy nam „coś czosnkowego”. Wiele osób twierdzi, że nie, ale większość uwielbia sosy czosnkowe. Nie można zapomnieć jak zdrowe jest to warzywo i jak wiele walorów poza smakowymi posiada. Co ciekawe, widnieje ono również na liście afrodyzjaków. Poniżej nasze propozycje na sosy czosnkowe.
Sos jak w pizzerii
Składniki:
• 3 łyżki majonezu,
• 3-4 ząbki czosnku,
• 5 łyżek jogurtu naturalnego,
• szczypta soli,
• szczypta pieprzu,
• majeranek.
Sposób przygotowania:
Często wybierając się do pizzerii zachwycamy się miejscowym sosem czosnkowym, nie zdając sobie sprawy jak banalne jest jego wykonanie. Kolejnym atutem wykonania takiego sosu w domu jest fakt, że możemy go ulepszać wedle upodobań naszych kubków smakowych. W tym przypadku wystarczy przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać czosnek i wymieszać z pozostałymi składnikami. Idealny do potraw z grilla.
„Pieczona główka”
Składniki:
• 4 łyżki majonezu,
• 2 łyżki jogurtu naturalnego,
• łyżka oliwy z oliwek,
• cała główka czosnku,
• 2 szczypty soli,
• kilka ziaren kolorowego pieprzu,
• łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
Główkę czosnku bez obierania posolić i polać oliwą. Następnie zawinąć w folię aluminiową i wrzucić na rozgrzanego grilla. Piec około godziny, aż czosnek stanie się bardzo miękki. Po wyciągnięciu z folii obrać z łupin i rozgnieść na miazgę. Czosnek, sok z cytryny, majonez i jogurt wymieszać. Pieprz zmielić w młynku lub roztłuc młoteczkiem pod ścierką. Tak przygotowanym pieprzem i szczyptą soli doprawić sos.
Wegański sos na grilla – przepis
Ludzie stosujący czasowe wegańskie diety lub ci którzy weganami są już od dawna, w restauracjach, bądź na imprezach, gdzie pojawia się jedzenie często unikają różnego rodzaju sosów. Dlaczego? Ponieważ nie znają składników i boją się, że złamią swoje postanowienie dotyczące diety. Specjalnie dla nich poniżej przedstawiamy świetny wegański sos, który sprawdzi się w wielu sytuacjach i będzie pasował do większości dań, np. z grilla.
Składniki:
• 3 ząbki czosnku,
• 2 małe papryczki chili,
• łyżeczka kminu,
• czerwona cebula,
• pół szklanki listków kolendry,
• korzeń imbiru,
• 2 łyżki oliwy z oliwek,
• 4 łyżki masła orzechowego,
• 3 łyżki cukru trzcinowego,
• 2 łyżki octu ryżowego,
• pół szklanki wody,
• szklanka mleka kokosowego,
• 2 szczypty soli,
• szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
Czosnek, chili, cebulę, kmin, imbir i kolendrę posiekać i zblendować na pastę. Oliwę rozgrzać w małym garnku i dodać do niej wcześniej zmiksowaną masę. Podsmażać chwilę, aż zapach stanie się intensywny. Następnie dodać resztę składników i gotować do momentu, gdy całość będzie jednolitej konsystencji. Sos będzie idealnym dodatkiem do pieczonych warzyw. Świetnie również uzupełni smak sałatki na grillu.
Jeżeli chodzi o kuchnie, a tym bardziej o przygotowywanie sosów to tylko wyobraźnia może nas ograniczać. Odpowiednio dobrane składniki i częste próby smaku mogą przyczynić się do jeszcze lepszej uczty grillowej. Niezależnie czy mówimy o mięsach, sałatach czy grillowanych warzywach to fajnie mieć coś na stole, co podkreśli smakowo nasz posiłek. Zatem życzymy udanego sezony i wielu smacznych imprez pod gołym niebem. Smacznego!