TOP 5 kobiet - szefowych kuchni
Wydawałoby się, że gastronomia to działka zdominowana głównie przez mężczyzn. My jednak stawiamy na szefowe kuchni, sprawdźcie nasze top 5!

1 z 4

Margarita Forés
Pani Forés jest filipińską szefową kuchni, która ma sieć restauracji serwujących nowoczesną kuchnię... włoską. W 2016 roku otrzymała tytuł Najlepszej Azjatyckiej Kobiety - Szefa Kuchni. Swoją pierwszą restaurację Cibo, otworzyła jeszcze w latach 90., a założenie było proste - serwowano tam włoską kuchnię w przystępnej cenie. Aktualnie zarządza jeszcze trzema innymi włoskimi knajpami - Lusso, Grace Park i Altą. W każdej z nich zjemy zupełnie inne włoskie dania. W Lusso na przykład będzie to włoski comfort food, w Grace Park luźne interpretacje ulubionych dań Margarity z dzieciństwa oraz elementy kuchni filipińskiej.
2 z 4

Flavia Borawska
Flavia to młoda szefowa kuchni, która doświadczenie zdobywała w restauracjach za granicą - pracowała m.in. w słynnej NOMie w Kopenhadze, jeszcze niedawno Najlepszej Restauracji Świata. Do marca ta absolwentka prestiżowej szkoły gastronomicznej Le Cordon Bleu szefowała w warszawskim Opasłym Tomie, jako rezydentka. W kuchni przemyca włoskie tradycje, które wyniosła z własnego domu, jest w połowie Włoszką. To jedna z najbardziej obiecujących młodych szefowych kuchni w Polsce, warto się przyglądać jej poczynaniom!
3 z 4

Agata Wojda
Czterokrotna zdobywczyni wyróżnienia Big Gourmand Michelin, jest zwolenniczką kuchni tradycyjnej, czystej formy, dużo podróżuje w poszukiwaniu inspiracji. Co ciekawe, nigdy nie ukończyła szkoły gastronomicznej, gotowania na najwyższym poziomie nauczyła się sama. Od lat związana jest z restauratorami Kręglickimi, do niedawna była główną szefową kuchni w Opasłym Tomie. "Podstawowa różnica miedzy mężczyznami, a kobietami w kuchni jest taka, że kobieta potrafi myśleć o 19 rzeczach naraz, mimo że ma opinię roztrzepanej czy humorzastej. Humory to ostatnia rzecz na jaką bym sobie pozwalała w swojej restauracji", mówi Agata Wojda w wywiadach.
4 z 4

Nancy Silverton
Amerykanka Nancy Silverton jest nie tylko najlepiej ubraną szefową kuchni świata, ale też jedną z najbardziej kreatywnych. Aktualnie ma własną restaurację Osteria Mozza w Los Angeles, w której serwuje świeżą ricottę, mozarellę i burratę.Była jedną z bohaterek świetnej serii Netflix "Chef's Table" o najlepszych kucharzach na świecie.
Polecane
„Gdy podsłuchałam rozmowę mojej nowej szefowej, włosy stanęły mi dęba. Ta kobieta przeraża mnie coraz bardziej”
„Chciałam się zemścić na byłej szefowej, a sama zostałam zmanipulowana. Gdy poznałam prawdę, mogłam zrobić tylko jedno”
„W biurze od zawsze miałam opinię nudziary i odludka. Jedno nietypowe polecenie od szefowej odmieniło moje życie”
„Szefowa obiecała mi podwyżkę, ale nie ma nic za darmo. Zdębiałem, gdy usłyszałem, co mam zrobić w zamian”
Kobiety kobietom – 23 piękne życzenia, które niosą moc i inspirację. Te słowa na Dzień Kobiet to wyraz wsparcia i przyjaźni
„Przeczuwałem, że szefowa patrzy na mnie inaczej. Okazało się jednak, że nie tylko ja miałem nadzieję na coś więcej”
Weź z kuchni i wsyp do zamiokulkasa. Jeśli wyrośnie jak na drożdżach, Fortuna będzie ci sprzyjać
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa