Reklama

Co roku w święta w koszach ląduje ok. 2-3 razy więcej jedzenia niż w innych miesiącach. Jak na polską gościnność przystało nie ma mowy o Wielkanocy bez obficie zastawionego stołu. Postawy Polaków w tym zakresie potwierdza badanie przeprowadzone przez Kantar Public dla Too Good To Go , w którym aż 54% respondentów deklaruje, że przygotowuje większą ilość jedzenia niż jest to konieczne na dwa dni świąt. W efekcie część ze świątecznych smakołyków i tradycyjnych dań ląduje w koszu. Dlaczego? Najczęściej wymienianymi powodami są zepsucie się oraz zbyt duża ilość przygotowanego jedzenia.

Reklama

Co najczęściej wyrzucamy po Wielkanocy?

Wyrzucamy głównie sałatkę jarzynową (62%), pieczywo (39%), różnego rodzaju szynki (25%), warzywa i owoce (23%). Na czele listy znalazły się również wielkanocne symbole jak jajka na twardo (21%) czy baranek z cukru (21%). Okazuje się również, że Polacy są przywiązani do tradycji. Aż 84% przygotowuje pisanki lub kraszanki w swoich domach z jajek gotowanych, które nierzadko lądują w koszu.

Fot. Materiały prasowe

Aż 65% Polaków przygotowuje samodzielnie jedzenie na święta. To oznacza, że mamy realny wpływ na ograniczenie marnowanego jedzenia w tym czasie. Na pytanie „Czy kiedykolwiek po Świętach Wielkanocnych zdarzyło się w Twoim domu wyrzucić jedzenie przygotowane z myślą po świętach?” 49% ankietowanych w wieku 30 – 39 lat oraz 48% w wieku 18 – 29 lat udzieliło twierdzącej odpowiedzi. To pokazuje, że najmłodsi stanowią wysoki odsetek wśród „marnujących” i wskazuje na konieczność edukacji jako istotnego narzędzia walki z marnowaniem żywności i to nie tylko w tej grupie wiekowej. Okazuje się również, że 12% wszystkich ankietowanych nigdy nie przerabiało jedzenia świątecznego, a duża część nie jest zainteresowana inspiracjami i wiedzą dotyczącą niemarnowania żywności, co stanowi 16% badanych.

Fot. Materiały prasowe

Zobacz także

Przeczytaj także:

Potrawy wielkanocne: co przygotować na Wielkanoc?

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych potraw wielkanocnych. Polska tradycja sprawia, że nasze potrawy wielkanocne bazują co roku na podobnych składnikach. Jeśli nie wiesz, co przygotować na Wielkanoc, postaw na tradycyjne menu. Żurek na zakwasie, jajka, pasztet, biała kiełbasa, babki, mazurki - te potrawy wielkanocne zawsze się obronią. Z naszymi inspiracjami nie będziesz musiała zadawać sobie pytania, co przygotować na Wielkanoc.
Potrawy wielkanocne: co przygotować na Wielkanoc, żeby było smacznie i z tradycją?
Getty Images

Ile Polacy wydają na Święta Wielkanocne?

Ponad połowa Polaków przeznacza na święta budżet od 300 zł wzwyż, przy czym większość z nich deklaruje, że jest to kwota mieszcząca się w granicach 300 – 500 zł. Polacy odczuwają potrzebę niemarnowania żywności, ponieważ aż 64 % chce w tym roku zwracać większą uwagę na tę kwestię. Argumentują to głównie obecną sytuacją gospodarczą i rosnącymi cenami produktów (66%). W drugiej kolejności wymieniają swoją wiedzę konsumencką, natomiast w trzeciej świadomość negatywnego wpływu marnowania jedzenia na środowisko naturalne.

Polacy zapytani o sposoby na ograniczenie marnowania żywności wymieniają między innymi odpowiedni sposób przechowywania (57%), unikanie nieprzemyślanych zakupów (49%) i przygotowywanie listy zakupów (44%). Istotny odsetek respondentów wskazywał również na wybieranie produktów z długim terminem przydatności do spożycia (39%). Do popularnych i znanych sposobów walki z marnowaniem jedzenia należą ponadto przerabianie, dzielenie się z rodziną i potrzebującymi, korzystanie z dedykowanych aplikacji jak Too Good To Go. Skąd Polacy czerpią inspiracje? Głównie z Internetu (26%) oraz od osób bardziej doświadczonych z rodziny i wśród znajomych.

„Aby walczyć z marnowaniem jedzenia należy wiedzieć jakie są tego przyczyny. Dotychczasowe badania przeprowadzone przez Banki Żywności pokazywały, że w Święta Wielkanocne – czasie szczególnym dla Polaków - marnujemy nawet 3 razy więcej jedzenia. Właśnie dlatego postanowiliśmy zgłębić temat i zbadać postawy, by jeszcze lepiej zobrazować problem” – mówi Anna Kurnatowska, Country Managerka Too Good To Go. „Zadziwiający jest fakt, że aż 39% Polaków kupuje produkty z długim terminem ważności jako sposób przeciwko marnowaniu jedzenia, ponieważ ta strategia nie rozwiązuje problemu. To drogowskaz dla nas do dalszych działań edukacyjnych” - dodaje.

Fot. Materiały prasowe

Badanie przeprowadzono przez Kantar Public dla Too Good To Go w marcu 2022 roku na ogólnopolskiej, reprezentatywnej grupie 1000 Polaków w wieku powyżej 18 roku życia.

Przeczytaj także:

5 hitów na wielkanocny stół – kolorowe oryginalne sałatki

Masz dość jajek w majonezie i przesłodzonych mazurków? Postaw na wielkanocne sałatki, które są kopalnią składników odżywczych, przepięknie wyglądają na wielkanocnym stole i smakują lepiej niż możesz sobie wyobrazić. Te pięć przepisów zrobisz nawet, jeśli nie masz talentu kulinarnego.
Wielkanocne sałatki
iStock
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama