9 JADALNYCH kwiatów, które mają cudowne właściwości
Wiedziałaś, że niektóre kwiaty jadalne mają cudowne właściwości dla naszego organizmu? Sprawdź, które kwiaty można jeść i jak wykorzystać je w naszej kuchni.
- "Dobre Rady"
Kwiaty jadalne: które kwiaty można jeść?
Kwiaty na talerze! Im bardziej kolorowe i pachnące, tym lepiej. Róże, bratki, nagietki czy stokrotki nie tylko pięknie wyglądają. Mają też sporo składników, dzięki którym świetnie się czujesz i doskonale wyglądasz. Zobacz, które kwiaty możesz zastosować w swojej kuchni i sprawdź ich cudowne właściwości w naszej galerii.
III Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych
14-15 lipca 2018 r. odbędzie się trzecia edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych. Goście, którzy odwiedzą Ogrody Hortulus Spectabilis w Dobrzycy, będą mogli dowiedzieć się, które kwiaty są jadalne oraz poznać ich niezwykłe właściwości i zastosowanie. Tematem przewodnim tegorocznej edycji będzie: Lawenda – dyskrecja smaku i moc zapachu.
Na czas festiwalu Ogrody Hortulus Spectabilis, staną się bufetem, pełnym kwiatów jadalnych, które doskonale prezentują się nie tylko na rabatach, ale również w daniach.
Znane, ogrodowe kwiaty jadalne, takie jak liliowce, pysznogłówki, begonie, aksamitki oraz tegoroczna bohaterka – lawenda, ponownie zagoszczą w plenerowej kuchni ogrodowej. Pokazy kulinarne, połączone będą z degustacją kwiatowych potrwa. Każdy kto zasmakuje w kwiatowej kuchni, otrzyma ciekawe przepisy i inspiracje dla swoich własnych działań kulinarnych.
Specjalnie na tegoroczną edycję festiwalu powstaje romantyczny ogród lawendowy, w którym posadzone zostanie ponad 20 odmian lawendy. Goście festiwalu będą mogli zaobserwować różnice w kolorze oraz zapachu odmian lawendy, długości i wielkości jej kłosów oraz terminów kwitnienia.
Podczas festiwalu nie zabraknie stoisk eksperckich oraz porad. Zaproszeni goście specjalni, podzielą się swoją wiedzą kulinarną, ogrodniczą i kosmetyczną.
Główna Ogrodnik Ogrodów Hortulus wyjaśni, jak założyć i pielęgnować ogród lawendowy oraz warzywnik kwiatowy. Podczas warsztatów i prelekcji przedstawione zostaną m.in.: „Recepta na siew i produkcję lawendy” oraz cykl „od nasiona do owocu” – czyli jak samodzielnie wyprodukować kwiaty jadalne.
W czasie festiwalu odbędą się warsztaty kuchni kosmetycznej. Toniki czy kremy, które przygotowane zostaną z naturalnych składników, posłużą nie tylko do pielęgnacji ciała ale można ich będzie również posmakować. W tym roku nie zabraknie również florystyki kulinarnej. Podczas pokazów florystycznych z kwiatów jadanych powstaną bukiety i wyjątkowe dekoracje stołów oraz talerzy.
Dodatkowo swój debiut na festiwalu będzie miał carving – czyli wywodząca się z Tajlandii sztuka rzeźbienia m.in. kształtów kwiatowych w owocach i warzywach. Goście festiwalu będą mogli również wziąć udział w warsztatach i stworzyć np. zapachowy woreczek lawendowy.
Częścią wydarzenia jest kiermasz. W sprzedaży pojawią się: produkty ekologiczne, tradycyjne i regionalne, aromatyczne miody, kwiatowe przetwory i nalewki, świeże zioła, kwiaty jadalne, nasiona oraz szeroka gama artykułów, zawierających kwiaty.
Lipiec to jeden z najpiękniejszych wakacyjnych miesięcy - w Ogrodach Hortulus króluje relaks, wypoczynek i zabawa. W ogrodach zobaczyć można m.in.: starannie pielęgnowane rosaria, rabaty bylinowe, założenia klasyczne i nowoczesne oraz największy na świecie labirynt grabowy. W sercu labiryntu znajduje się blisko 20 metrowa wieża widokowa, z jej szczytu podziwiać można cały ogród jak na talerzu.
1 z 9
Stokrotka przyspiesza regenerację
Ma działanie przeciwzapalne. Przyspiesza gojenie się ran i wchłanianie krwiaków. Sporo w niej beta-karotenu, który dba o ładny wygląd skóry. Zawarte w płatkach stokrotek flawonoidy odmładzają organizm, bo wyłapują wolne rodniki.
Jak je przyrządzić?
Młode listki i pączki dodaje się do sałatek, sosów i zup. Same płatki można natomiast utrzeć z masłem lub dodać do omletu. Pąki nadają się do marynowania.
2 z 9
Róża: skutecznie uspokaja
Można jeść płatki wszystkich róż, ale najbardziej wartościowe są te z dzikiej róży. Ma największe stężenie substancji czynnych. Płatki zawierają różany olejek eteryczny. Działa on uspokajająco. Kwiaty bogate są także w antocyjany. To przeciwutleniacze, które wyłapują wolne rodniki i bronią organizm m.in. przed starzeniem. Płatki róży zawierają dodatkowo fenolokwasy, które działają antyseptycznie i przeciwzapalnie.
Jak je przyrządzić?
Z róż najlepiej zrobić konfiturę. Oczyszczone płatki gotujemy z cukrem, a potem smażymy z dodatkiem soku z cytryny. bratek wygładza cerę
3 z 9
Karczoch: oczyszcza
Pomaga w trawieniu, gdyż zawiera cynarynę, która zwiększa wydzielanie żółci, odpowiedzialnej za rozkładanie tłuszczów oraz chroni wątrobę przed uszkodzeniem.
Jak je przyrządzić?
Najsmaczniejsza część karczocha to serce. Można je jeść na surowo lub ugotowane, np. w sałatce, albo kupić marynowane w zalewie. Jeśli kupujemy świeże, wybieramy te bez przebarwień, ze stulonymi liśćmi.
4 z 9
Czarny bez wzmacnia odporność
Jest pełen flawonoidów i witamin, m.in. A, C i z grupy B. Ma działanie przeciwgorączkowe. Jest lekarstwem na przeziębienia, katar i kaszel. Wzmacnia ściany naczyń włosowatych, a także usprawnia krwiobieg.
Jak je przyrządzić?
Najczęściej z kwiatów bzu robi się syropy i nalewki. Można usmażyć je też w cieście jako deser. Z 2 jajek, 2 szklanek mleka i 1/2 szklanki mąki robimy ciasto. Maczamy w nim baldachy czarnego bzu i smażymy. Obcinamy krótko duży ogonek i obracamy. bukiet pełen smaku z jedz mnie! dieta Fot.: shutterstock, fotolia.com
5 z 9
Mniszek łagodzi kaszel
Kwiaty zawierają przede wszystkim flawonoidy. To przeciwutleniacze, które dbają o dobry stan wszystkich komórek organizmu. W płatkach mniszka są też związki mineralne, m.in. sole potasu oraz witaminy C, z grupy B i karoten. Kwiaty łagodzą zaburzenia trawienia i obniżają poziom cukru we krwi. Działają też pobudzająco na układ odpornościowy, ponieważ zawierają polisacharydy. Syrop z mniszka pomaga szybciej zwalczyć przeziębienie.
Jak je przyrządzić?
Płatki można jeść na surowo. Z pąków przyrządza się też syrop na kaszel i wzmocnienie.
6 z 9
Bratek wygładza cerę
Zawiera mnóstwo witaminy C, mikroelementów i odtruwających organizm flawonoidów. Często stosuje się go w leczeniu trądziku. Pomaga także w zwalczaniu przeziębień, zakażeń dróg moczowych, problemów ze złym trawieniem i miażdżycy.
Jak je przyrządzić?
Bratek ma słodko-cierpki smak. Kilka płatków można dodać do sałatki, deseru lub do zimnych napojów z cytryną.
7 z 9
Nasturcja: zabija bakterie
Kwiat ten działa podobnie jak antybiotyk. Zawiera związki siarki, które zwalczają bakterie, zwłaszcza te atakujące płuca i pęcherz moczowy. Nasturcja pomaga też skrócić czas przeziębienia, bo zawiera sporo witaminy C. Ten związek jest też potrzebny, by organizm wytworzył kolagen, przedłużający młodość skóry.
Jak je przyrządzić?
Płatki nasturcji są lekko pikantne. Pasują do sałatki warzywnej. Pąki można marynować i używać zamiast kaparów.
8 z 9
Akacja koi żołądek
Potrawy z kwiatami akacji dobrze jeść, gdy mamy wrzody żołądka lub zgagę. Zawarte w płatkach substancje działają niczym balsam na śluzówkę przełyku. Bronią ją przed szkodliwym działaniem kwasów żołądkowych i łagodzą wywołane przez nie podrażnienia.
Jak je przyrządzić?
Akację można usmażyć w cieście naleśnikowym albo dodać ją do ciasta drożdżowego.
9 z 9
Nagietek dba o wzrok
Za jego intensywną barwę odpowiadają karotenoidy, które organizm zamienia w witaminę A. Zapobiega ona starzeniu się oka. Pomaga też utrzymać zdrową śluzówkę układu pokarmowego. Można je dodawać do ciężkostrawnych potraw, bo przyspieszają przemianę materii.
Jak je przyrządzić?
Do jedzenia nadają się tylko młode i świeże płatki, które najlepiej zbierać, gdy jest sucho. Płatki nagietka można dodać do sałatki. Warto je skropić oliwą, by witamina A lepiej się wchłonęła.