Wieloryb na kanapce
Stoły z jagnięciną przełożoną kapustką, czerwonawe kraby i chrupiące krewetki prosto z grilla. Do tego białe wino, w ostateczności piwo.
- National Geographic
Opublikowano: 10.08.2006, 17:56
Reklama
I porażający widok na zamglone fiordy. W tych okolicznościach każdy musi się poczuć jak Wiking Zdobywca. Zdobywca, który właśnie najechał, posiadł i zniszczył... szwedzki stół!
Kuchnia skandynawska niemal całkowicie opiera się na owym stole, zwanym też bufetem. Sami Szwedzi na rozłożone obok siebie potrawy mówią smörgasbord, czyli stół kanapkowy. Jego szczególną odmianą jest julbord, serwowany w czasie Bożego Narodzenia, kiedy to tłusty narodowy ser geitost podaje się z owocowym ciastem na ostro. Jak na ironię jednak nazwa „szwedzki stół” to wynalazek Polaków.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama