Reklama

Lombardia

Reklama

Jezioro Como to nie tylko posiadłość George’a Clooneya! Okolica przyciąga srebrzystą spokojną tonią wody, miasteczkami z pachnącymi piekarniami i kafejkami oraz lśniącymi drewnianymi jachtami. Bellagio, jedna z najpiękniejszych miejscowości nad jeziorem Como, kojarzona jest z ogrodami, żeglugą i spokojnymi przechadzkami. Mediolan, włoska mekka mody o bardziej biznesowym charakterze, jest siedzibą włoskiej giełdy i central wielu najważniejszych włoskich firm. Teraz miasto to przede wszystkim dobrze rokujące dzielnice, nowe podejście do architektury i przestrzeń otwarta na kulturę. Franciacorta to coś więcej niż bąbelki. Ten lombardzki trunek powstaje mniej więcej tak samo jak szampan i jest wytrawniejszy od prosecco. Winnice Franciacorty leżą opodal jeziora Iseo, jednego z niedocenianych klejnotów Lombardii.

Trydent-Górna Adyga

Dolomity hipnotyzują bajeczną grą kolorów. Potężne, surowe, kamienne wypiętrzenia w niczym nie przypominają innych gór na ziemi. Tędy biegnie jedna z najwspanialszych tras samochodowych świata: 110-kilometrowa strada delle Dolomiti. Poza zapierającymi dech w piersiach górskimi widokami i baśniowymi miasteczkami, Dolomity wabią dziesiątkami nowoczesnych ośrodków balneologicznych z imponującą architekturą. W takich okolicznościach przyrody odzyskanie dobrego samopoczucia i sprawności fizycznej gwarantowane!

Zobacz też: Idealne perfumy na wakacje. Niektóre pachną jak włoski ogród

Piemont

Kraina czekolady. Rozpływające się w ustach ciemne, pachnące wiśniami trufle, kruche kakaowe praliny, cienkie cukiereczki wypełnione lepkim likierem owocowym, owinięte złotkiem łódeczki zwane gianduja, czekoladki z nocciole, zmielonymi orzechami laskowymi - to wszystko uzależnia. Piemont to przede wszystkim malownicze miejscowości rozproszone pośród łagodnych wzniesień. Uwodzą zarówno miłośników przygód, jak i koneserów wina i kuchni. Znajdująca się o godzinę jazdy od Turynu dolina Langhe jest ojczyzną dwóch najlepszych piemonckich, a według powszechnej opinii także światowych win: barolo i barbaresco.

Liguria

Cinque Terre to niewielkie miasteczka rybackie, które zyskały ogromną sławę. Trudno opisać widziane z daleka po raz pierwszy pięć pastelowych rybackich miasteczek. Podczas spacerów urzekają tarasowymi winnicami, zapachem cytrynowych gajów, kościółkami i kołyszącymi się rybackimi łodziami. Piękno w czystej postaci i stosunkowo niski ceny sprawiają, że jest to miejsce przystępne dla wielu podróżników. W tym regionie autorki polecają też miasteczka zapomnianej Riwiery Włoskiej. Ten fragment liguryjskiego wybrzeża nie jest tłumnie odwiedzanym miejscem, a kryje wiele niespodzianek np. Noli, średniowieczne miasto stojące na plaży.

Toskania

To właśnie tu znajduje się dom Frances Mayes, toczy się akcja jej najsłynniejszej powieści i filmu na jej podstawie. Toskania to kraina dawnej architektury, wiecznej sztuki i gajów oliwnych. Region plasuje się na czele listy u miłośników wina. Nawet goszcząc tu wielokrotnie za każdym razem można odkryć nowe etykiety. Obowiązkowym punktem toskańskiej wycieczki są winnice wokół Montalcino, a powodem jest wino brunello. Florencja jest miastem pełnym renesansowych skarbów. Jak mówi sama autorka, nie ma tam nic, czego nie można pokochać. Podpowiada również, jak zwiedzać najsławniejsze miejsca poza oficjalnymi godzinami lub prywatnie. Wskazuje też na rzadziej opisywane w przewodnikach muzea czy kościoły, których oglądanie dostarczy nie mniejszych artystycznych doznań. Mniej znanymi skarbami Toskanii są omijane zazwyczaj nadmorskie ustronia, a wśród nich m. in. Capalbio, Talamone czy Bolgheri. Wiele osób zazwyczaj pomija wybrzeże, a znawcy regiony wiedzą, że to właśnie ono zasługuje na szczególną uwagę podróżujących.

Zobacz też: 13 mało znanych miejsc we Włoszech, które warto odwiedzić, bo są przepiękne!

Kalabria

Plaża z białego piasku usypana poniżej klifu, kręte, wyłożone nierównym brukiem uliczki biegnące ku morzu błękitnemu – kalabryjskim widokom niedaleko jest do Karaibów. Tropea nadmorski skarb Kalabrii, ze wszystkich jej miasteczek porywa najbardziej. Będąc tu, warto przyjrzeć się lokalnym smakom. Ten region ma zdecydowanie skłonność do pikantnego jedzenia, znanych jest tu ponad 150 odmian peperoncino (papryki). Innym charakterystycznych elementem kalabryjskiej kuchni jest cebula z Tropei. Ta słodka odmiana warzywa należy do najsławniejszych we Włoszech, uprawiana jest ręcznie na gliniastych klifach. Dodaje potrawom rumieńca i odrobinę słodyczy.

Sardynia

Druga co do wielkości, zaraz po Sycylii, wyspa na Morzu Śródziemnym. Słynie z legendarnych plaż usypanych z miałkiego, prawie białego piasku, omywanych wodą, której przejrzystość przechodzi najśmielsze oczekiwania nurkujących. Najlepszym sposobem na zwiedzanie okolicy jest wynajęcie łódki i zaliczanie urzekających zatoczek. Położone w północno-zachodnim zakątku wyspy Alghero jest świetną bazą do poznawania pobliskich wybrzeży. Ozdobą miasta jest piękna nadmorska promenada. Na Sardynii nie można pominąć zacisznego raju, jakim jest La Maddalena - gmina, miejscowość i wyspa, należące do Arcipelago della Maddalena, złożonego z siedmiu większych wysp i mnóstwa wysepek, a położonego u północno-wschodniego krańca Sardynii.

Więcej informacji na temat wszystkich 20 włoskich regionów znajdziecie w książce „Pod słońcem Italii”, która zilustrowana została ponad 370 urzekającymi fotografiami.

Reklama

Zobacz też: Jak wyglądała opustoszała Wenecja podczas kwarantanny?

Reklama
Reklama
Reklama