Jak na grzyby, to z całą rodziną
Jeszcze słońce lekko przyświeca i poranny chłód nie jest dotkliwy. Zaplanuj najbliższy weekend tak, by był niezapomniany.
- Naj
A że to ostatni dzwonek na grzybobranie, warto wraz z bliskimi wybrać się do jednego z gospodarstw agroturystycznych. Tam wypoczniecie, a w okolicznych lasach nazbieracie całe kosze grzybów. Jeśli smażone rydze śnią ci się po nocach, jedz w okolice Zakopanego lub Słupska. W lasach na Mazurach czekają na ciebie borowiki, podgrzybki i stojaki. Na Śląsku kozaki.
Zimą będą jak znalazł.
NASZA RADA!
● Zbieraj tylko takie grzyby, które dobrze znasz, o dobrze rozwiniętych owocnikach.
● Nie zbieraj grzybów starych ani nie przechowuj grzybów w domu dłużej niż dzień: nawet jadalne grzyby w stadium rozkładu mogą powodować zatrucia.
● Nie podawaj grzybów małym dzieciom, nie jedz ich na surowo.
● Grzyby łatwo się psują. Dlatego zbieraj je do koszyka; w foliowych torbach przegrzewają się i stanowią znakomitą pożywkę dla bakterii i pleśni.
● Potrawę z grzybów można odgrzać nastepnego dnia, jeśli została szybko schłodzona i przechowana w lodówce pod przykryciem.
BOROWIKI
● Kapelusze młodych borowików są prawie białe i mają kulisty kształt. Starsze okazy są jasno- lub ciemnobrązowe.
● Trzony są mocne, pełne, nieco zgrubiałe u dołu.
● Świetnie nadają się do suszenia. Ich mocny aromat i biały miąższ są cenione przez smakoszy. Znakomite i aromatyczne są borowikowe zupy, sosy, pyszny jest też usmażony na maśle. Borowik jest zwany królem grzybów
KURKA
● Ich fachowa nazwa to pieprznik jadalny, rosną we wszystkich rodzajach lasów, na ogół w większych skupiskach.
● Można je zbierać od maja aż do listopada.
● Oprócz suszenia nadają się prawie do wszystkiego: pyszne są smażone, duszone w śmietanie, w zupie, farszach i zapiekankach. Wielu wielbicieli ma jajecznica z kurkami.
MAŚLAKI
● Zaletą maslaków jest to, że trudno pomylić je z jakimikolwiek grzybami niejadalnymi.
● Szukaj ich w lasach sosnowych, pod sosnami, wśród trawy.
● Najczęściej przyrządzamy maślaki duszone lub w śmietanie. Świetnie komponują się z warzywami gotowanymi lub zapiekanymi pod beszamelem (nie zapomnij zdjąć skórki z kapeluszy maślaków).
GĄSKI
● Rosną pospolicie, w dużych grupach, od końca lata do pierwszych mrozów – przede wszystkim w lasach liściastych i na obrzeżach lasów iglastych, na piaszczystym podłożu.
● Są mało wymagające, znajdziesz je również wśród przydrożnych drzew, w rowach i w parkach.
● To grzyby uniwersalne, nadaja sie do przyrzadzania wielu potraw i przetworów. W sezonie war to jesc gaski duszone, doskonale nadaja sie do marynowania i solenia, nie mozna jednak ich suszyc.
● Miazsz maja kruchy, o słodkawym smaku i bardzo charakterystycznym zapachu.
RYDZE
● Zawsze uchodziły za jedne z najsmaczniejszych grzybów, lecz coraz rzadziej można je spotkać w lasach.
● Rosną całymi grupami od sierpnia do listopada, ukryte pod gałęziami drzew iglastych. Mają ceglasto-pomarańczowy kapelusz z lekko zielonkawym odcieniem, a pod nim szerokie blaszki.
● Tradycyjnie przyrządza się je na maśle, ale smaczne są także rydze kwaszone i marynowane.