Wigilijny opłatek to polska tradycja
Przaśny (niekwaszony i niesolony) chleb, wypiekany z białej mąki i wody, bez drożdży. Dzielimy się nim, zanim zasiądziemy do stołu. Ale dzieje się tak jedynie w Polsce i na Litwie – w żadnym innym chrześcijańskim kraju ten zwyczaj nie jest znany. Nawet w Watykanie Jan Paweł II wprowadził go jako zupełną nowość. Wielu gospodarzy opłatkiem obdziela też zwierzęta gospodarskie – dla nich przeznaczone są chlebki kolorowe.
- Claudia
Dla kogo naprawdę zostawiamy puste miejsce przy stole?
W ten wieczór drzwi domu trzeba zostawić otwarte. Tak, aby duchy przodków mogły przyjść na wieczerzę. Zanim usiądziemy przy stole, na krzesło należy dmuchnąć. Po to, aby nie urazić przybysza z innego świata, który być może tu się rozgościł. To na niego, według tradycji, czeka dodatkowe nakrycie. W wieku XIX w Polsce puste miejsce przy stole miało też znaczenie patriotyczne – było przeznaczone dla członka rodziny zesłanego na Sybir.