Reklama

Poznaje świat gwarnych targowisk, modnych bistro i femme fatale noszących rozmiar 34. Uczy się, jak patroszyć ryby i jak sufletem czekoladowym koić ataki tęsknoty za domem. Odkrywa też, że im lepiej zna się na francuskiej kuchni, tym lepiej rozumie Paryż. Francuska kultura, jak się okazuje, do pewnego stopnia przypomina dojrzały ser – z zewnątrz widać jedynie sztywną otoczkę i dopiero przebijając się przez nią, można dotrzeć do półpłynnego, pikantnego wnętrza.
Książka, choć doskonale wpisuje się w ramy gatunku reprezentowanego przez Rok w Prowansji czy Pod słońcem Toskanii, przynosi coś więcej niż opis blasków i cieni życia w Paryżu. Jest to bowiem opowieść o zakochiwaniu się, redefiniowaniu słowa „sukces” i odkrywaniu, co się naprawdę liczy, co to znaczy być szczęśliwym , jak odnaleźć się w małżeństwie i w nowym życiu w obcym kraju.

Reklama

Książkę "Lunch w Paryżu" kobieta.pl objęła patronatem. Polecamy ten tytuł naszym czytelniczkom gorąco!

AUTOR
Elizabeth Bard jest amerykańską dziennikarką i pisarką mieszkającą we Francji. Jej artykuły o sztuce, podróżach i kulturze ukazywały się m.in. w „New York Timesie”, „International Herald Tribune”, „Wired”, „Time Out”. Pierwsza publikacja książkowa Bard, Lunch w Paryżu, była bestsellerem „New York Timesa”, zostanie sfilmowana, zauroczyła już czytelników w wielu krajach i otrzymuje nagrody, m.in. w USA Gourmand World Cookbook Award 2010 za najlepszą debiutancką książkę kucharską. Autorka osiadła z rodziną w Prowansji, prowadzi blog i pracuje nad kolejną książką.

OPINIE:

„Lunch w Paryżu posiada wszystkie ingrediencje gwarantujące sukces: miłość jako danie główne urozmaicone przepisami na francuskie pyszności. W książce aż się gotuje od tęsknoty i pożądania. To Eat, Stay, Love... z dodatkiem korzennych moreli”. Adriana Trigiani

„Czarująca i kokieteryjna jak sam Paryż. (…) ożywia nasze zmęczone serca i podniebienia. To pasjonująca podróż kulinarna po Mieście Świateł”. Nani Power
„Wyborna, romantyczna i seksowna. Pochłonęłam tę książkę z równą przyjemnością jak talerz tatara z pommes frites”.
Giulia Melucci

Reklama

Lunch w Paryżu
(ang.: Lunch in Paris)
Elizabeth Bard (przeł. Joanna Urban)

Reklama
Reklama
Reklama