Halloween - anglosaska tradycja
Trick or treat, dynie, czarownice, duchy i nietoperze. Poznaj tradycję Halloween popularną w krajach anglosaskich, a wywodzącą się ze starych, irlandzkich obyczajów.
Halloween jest świętem obchodzonym 31 października w wielu krajach na całym świecie. Najhuczniej świętują Stany Zjednoczone, Irlandia, Meksyk, Wielka Brytania, Australia i Kanada. W wigilię święta zmarłych dzieci i dorośli przebierają się za duchy, upiory i czarownice. Na ulicach, wystawach sklepów, w domach pojawia się mnóstwo przedmiotów budzących grozę i kojarzących się z życiem pozagrobowym. Z tym dniem łączy się nierozerwalnie wiele symboli i zabaw.
Dynie i czarownice
Wydrążona dynia z wyciętą twarzą to chyba najpopularniejszy symbol Halloween. Do środka takiej dyni często wsadza się zapaloną świecę oznaczającą błędne ogniki. Inne symbole święta to upiorne strachy na wróble, nietoperze, czarne koty, postacie z filmów grozy takie jak: Dracula, Frankenstein, mumie. Czarny i pomarańczowy to kluczowe kolory dla Halloween.
Trick or treat?
Z Halloween związane jest wiele zabaw i obrzędów. Należy do nich między innymi "trick or treating" (z ang. psikus albo poczęstunek). Dzieci w kolorowych kostiumach odwiedzają domy w sąsiedztwie. Jeśli nie dostaną odpowiedniej ilości słodyczy właściciel domu może spodziewać się kilku psikusów i złośliwych sztuczek. Kolejna zabawa to wyławianie zębami jabłek pływających w wannie lub dużym naczyniu. Popularne są także wrzucanie orzechów do ogniska, zabawy kostiumowe w "strasznej" scenerii oraz oglądanie horrorów.
Placki z dyni - przepis na Halloween
Składniki na 4 porcje
- 40 dag dyni
- jajko
- 4 łyżki mąki
- łyżka cukru
- łyżka soku z cytryny
- 5 łyżek dżemu żurawinowego
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
- szczypta cynamonu
Dynię obierz, oczyść z pestek i włóknistego miąższu, zetrzyj na tarce o drobnych otworach. Dodaj jajko, przesianą mąkę oraz cukier. Wymieszaj na jednolite gęste ciasto.
Na patelni rozgrzej 2–3 łyżki oleju. Nabieraj łyżką porcje ciasta i wkładaj na gorący olej. Smaż na rumiano z obu stron. Placki osącz i oprósz cukrem pudrem z cynamonem.
Dżem włóż do rondelka, dodaj sok cytrynowy i 2–3 łyżki wody. Ogrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż składniki się połączą. Polej placki przygotowanym sosem żurawinowym.
Wyślij Halloweenową e-kartkę