Zwycięskie przepisy na potrawy na imprezę karnawałową
Znamy już laureatów konkursu "Karnawałowa impreza z akcesoriami Fiskars". Zobacz zwycięskie przepisy na danie na imprezę karnawałową.

1 z 10

Rolada waflowa z bananem
1 opakowanie wafli
1 małe opakowanie rodzynek
1 kostka margaryny tortowej
1 galaretka czerwona
3 łyżeczki kakao
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki wiórków kokosowych
2 banany
4 opakowania herbatników
Kostkę margaryny rozpuścić w garnuszku. Dodać cukier i kakao. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Dwa wafle odłożyć. Galaretkę rozrobić według przepisu na opakowaniu i schłodzić. Następnie galaretkę przelać do masy kakaowej, dodając rodzynki oraz wiórki kokosowe. Herbatniki i resztę wafli rozkruszyć dodając do masy. Masa nie morze być rzadka. Dwie ściereczki namoczyć i odcisnąć. Jeden cały wafel ułożyć na ściereczkę, przykryć, drugi płat wafla przekroić na pół ,ułożyć na ściereczkę i przykryć kolejną. Gdy wafle lekko namiękną, zdjąć ściereczki. Połówkę wafla założyć przy końcu całego płatu wafla. Masę wyłożyć i rozsmarować na całość. Banany obrać ze skórki, ułożyć przy końcu. Delikatnie zwinąć i włożyć do lodówki do zastygnięcia.
autor: Marta1986
2 z 10

Kolorowe serowe kuleczki
Składniki:
1 szklanka drobno startego żółtego sera o wyrazistym smaku
0,5 szklanki sera ricotta
3 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
pieprz
Dodatkowo:
łagodna papryka (w proszku)
kurkuma lub curry (w proszku)
posiekane orzechy włoskie (uprażone na patelni)
posiekane zioła: pietruszka, kolendra, szczypiorek
1. Dokładnie wymieszaj oba sery z dodatkiem pietruszki i pieprzu.
2. Z masy przygotuj małe kuleczki.
3. Każdą kuleczkę obtaczaj w jednym z dodatków (przyprawach, ziołach lub orzechach).
4. Gotowe kuleczki włóż do lodówki, aby stwardniały.
Smacznego!
autor: emiliana
3 z 10

Drożdżowe paluchy ze szpinakiem
ciasto:
2 szklanki mąki
15 g masła
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3/4 szklanki ciepłego mleka
Nadzienie:
300 g szpinaku
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże,dodajemy cukier, sól i masło. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45-60 min.
W tym czasie podsmażamy szpinak wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na kształt prostokąta,a następnie na połowę prostokąta wykładamy szpinak. Przykrywamy drugą połową ciasta i sklejamy na brzegach. Kroimy w paski o grubości ok 2 cm i skręcamy w "paluchy".
autor: anaa9008
4 z 10

Oponki lukrowane
SKŁADNIKI:
60g masła (ok.1/4 kostki)
500g mąki (ok.3 szklanki) + mąka do podsypania ciasta
1 bardzo płaska łyżeczka sody oczyszczonej
200g serka homo - może być naturalny - ja użyłam smakowego
2 żółtka
1 łyżeczka śmietany
PRZYGOTOWANIE:
Margarynę siekamy, mąkę przesiewamy.
Wszystkie składniki kładziemy na stolnicy - mieszamy i zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na porcję i rozwałkowujemy na trochę grubsze niż do makaronu.
Wycinamy wzorki - standardowo koła z dziurką w środku - lub kształty ciasteczek.
Na patelnię wlewamy tyle oleju, żeby oponki były całe zakryte. Smażymy z dwóch stron na lekko rumiano.
Można posypać zwykłym cukrem pudrem lub polać polewą :)
Polewy:
różowa: cukier puder 5 łyżek + syrop malinowy 80ml
ciemna: puder 5łyżek + kakao 1 łyżeczka + odrobina wody
wszystkie składniki dokładnie mieszamy - ja użyłam trzepaczki spiralnej
i czekoladowa posypka cytrynowa :)
autor: MP3-ka
5 z 10

Paszteciki warzywne
Składniki:
CIASTO:
1 szk. mąki
25 dag tłustego twarogu
25 dag margaryny
sól
jajo
FARSZ
2 cukinie
1 marchew
1 papryka
10-15 dag groszku lub kukurydzy
20 dag żółtego sera
SOS POMIDOROWY
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 szk. wody
1 kostka rosołowa
2 łyżeczki mąki pszennej
1 duża łyżka masła,
bazylia
Wykonanie:
1.Cukinię drobno pokrój wraz ze skórką. Groszek osącz, marchewkę i paprykę pokrój w kostkę . Wszystkie warzywa usmaż na półtwardo na rozgrzanym oleju, przypraw solą i pieprzem. Dodaj pokrojony w niewielką kostkę żółty ser i odstaw.
2. Twaróg rozgnieć widelcem. Z mąki twarogu, margaryny, jaja i szczypty soli zagnieć ciasto . Rozwałkuj na grubość 2 cm. Potnij na niewielkie kwadraty. Na każdy nałóż ostudzony farsz i zlep rogi. Piecz w piekarniku ok. 20-25 min w temp. 180°C.
3. W szklance wody rozpuść kostkę rosołową i zagotuj. Po 2-3 min dodaj koncentrat pomidorowy. Resztę wody połącz z mąką, wlej do sosu pomidorowego i zagotuj. Na koniec dodaj masło i bazylię. Ostudź sos i polej nim pakiecik
autor: nominka
6 z 10

Wyborne Ślimaczki
Składniki
2 jajka
1 szklanka mleka
mąka(dodać tyle aby powstała masa podobna do śmietany)
woda mineralna gazowana pół szklanki
szczypta soli do smaku
Olej do smażenia
Nadzienie:
opakowanie łososia wędzonego 200 g
opakowanie serka delikatnego śmietankowego
świeży koperek
cytryna do przybrania
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia
Nadzienie:
Serek miskujemy z solą i pieprzem na gładką masę.
Naleśniki:
Do głebokiego naczynia wbijam 2 jaja i ubijam ze szczyptą soli.
Dodajemy ok. 1 szklanki mleka,ciągle ubijając dodajemy mąkę,pod koniec dodajemy pół szklanki wody gazowanej. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.Powstałą masę odstawiamy na godzinę przed smażeniem
do lodówki.Naleśniki smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, ciasto rozlewamy równomiernie na patelni,smażymy z obu stron aż się zarumienią.
Na ostygnięte naleśniki smarujemy twarożek,kładziemy płat łososia,zwijamy w roladkę, przekrajamy skośnie,rozkładamy na talerzu,Całość przybieramy cytryną i koperkiem.
Idealna przystawka na nadchodzacy karnawał.
autor: Kasiella
7 z 10

Sałatka brokułowa z suszonymi pomidorkami, kurczakiem i oliwkami
Połączenie suszonych pomidorków z brokułem i pozostałymi składnikami jest doskonałe i zachwyci każdego:)
Składniki na około 5 porcji:
mrożony brokuł (1 op.)
30 dkg fileta z kurczaka
kostka sera feta
10 suszonych pomidorków
20 czarnych oliwek
5 łyżek nasion słonecznika
100 g makaronu np. łazanki
pęczek rukoli
4 łyżki oleju, którym zalane były pomidorki suszone
przyprawa do Kurczaka
przyprawa do potraw Kucharek (do przyprawienia kurczaka)
tłuszcz do smażenia
Makaron i brokuł gotujemy wg przepisów na opakowaniach. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy Kucharkiem i przyprawą do kurczaka, smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Słonecznik prażymy na delikatnie natłuszczonej patelni. Ser feta i pomidorki kroimy w kostkę, oliwki w plasterki. Wszystkie składniki łączymy razem, dodajemy olej, mieszamy. W razie potrzeby przyprawiamy.
autor: AgataB
8 z 10

Krewetki na raz, dwa, trzy
Składniki:
30 dag krewetek tygrysich
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
sól
pieprz
lub inne przyprawy
Sposób przygotowania:
Krewetki oczyszczamy, jeśli tego wymagają i osączamy z wody( po rozmrożeniu), następnie oprószamy je solą, pieprzem lub innymi przyprawami. Na oliwie podsmażamy lekko posiekany czosnek, dodajemy krewetki i całość razem podsmażamy kilka minut, następnie dodajemy masła i jeszcze chwilkę podsmażamy. Tak przygotowane krewetki podajemy z dowolnym sosem.
autor: IlonaAlbertos
9 z 10

Roladki w papierze ryżowym
- Łosoś 150 g lub/i paluszki krabowe
- kiełki (lucerna, rzodkiewka, soja, fasola mung)
- avocado pokrojone w paski
- marchewka pokrojona w cieniutkie paseczki
- dymka pokrojona w skośne paseczki
- ziarna sezamu
- cytryna
Farsz układać na zmoczonych w letniej wodzie płatach papieru ryżowego, zwijać w roladki i przewiązywać szczypiorkiem. Układać na papierze w dowolnej kolejności, łososia lub paluszki zawsze skropić cytryną.
Maczać w sosie z oliwy, sosu sojowego (1:2) z dodatkiem wasabi.
autor: wjosna
10 z 10

Bakłażanowe roladki z orzechami
1 bakłażan
1/2 szklanki orzechów włoskich
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonych nasion kolendry
2 garści świeżych listków kolendry
1/2 łyżeczki szafranu
3 łyżki czerwonego winnego octu
1/2 strączka ostrej czerwonej papryki
1/2 szklanki pestek granatu
sól
Bakłażana myjemy i kroimy w podłużne plastry o grubości około 5 mm, lekko solimy i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie plastry bakłażana myjemy pod bieżącą wodą, a następnie smażymy na oleju z dwóch stron. Po usmażeniu wykładamy je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Orzechy włoskie rozdrabniamy blenderem. Listki kolendry drobno siekamy. Czosnek rozgniatamy z nasionami kolendry, solą i szafranem. Do powstałej masy dodajemy rozdrobnione orzechy, połowę posiekanych listków kolendry, ocet i paprykę pokrojoną w kostkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy odrobinę gorącej wody, tak aby powstała nam masa o konsystencji gęstej śmietany. 2 łyżki powstałej masy odkładamy do filiżanki i dodajemy trochę wody, żeby ją rozrzedzić – polejemy nią na końcu gotowe roladki. Na plastrach bakłażana rozsmarowujemy masę orzechową. Plastry zwijamy w ruloniki i układamy na półmisku, polewamy je rozrzedzoną masą orzechową, posypujemy pozostałą natką pietruszki i pestkami granatu. Jest to danie bardzo proste w wykonaniu, ale bardzo smaczne. Idealne jako przekąska, na przystawkę lub na kolację. Ja podaję je z bagietką pokrojoną w cienkie kromki
autor: anusiak_l
Polecane
„Córka chodzi do szkoły wymalowana jak na bal karnawałowy. Ja zaczęłam się malować dopiero na studiach”
„Myślałam, że na balu karnawałowym zabłysnę jak milion dolarów. Iwona sprawiła, że czuła się nie warta złamanego grosza”
Kwadratura Merkurego z Neptunem rzuci nam wyzwanie. Tylko 4 znaki zodiaku wyjdą z tego zwycięsko
„Co niedzielę robiłam tradycyjny polski obiad. Po rozwodzie zrozumiałam, że przepisem na szczęście nie są żur i gołąbki”
„Moje życie jest bardziej przewidywalne niż 12 wigilijnych potraw. Żona wydziela mi czas nawet na wizyty w łazience”
„Bal karnawałowy miał ożywić nasz związek, ale moja siostra musiała wszystko popsuć. Nienawidzę jej za to”
„Miałem wolny wieczór, więc chciałem poszaleć. Poszedłem na imprezę, a wróciłem goły i wesoły”
„Żyłam z facetem bez ślubu, bo nie stać nas na imprezę. Matka wstydziła się sąsiadów, więc sama zrobiła nam wesele”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa