Zwycięskie przepisy na potrawy na imprezę karnawałową
Znamy już laureatów konkursu "Karnawałowa impreza z akcesoriami Fiskars". Zobacz zwycięskie przepisy na danie na imprezę karnawałową.
1 z 10
Rolada waflowa z bananem
1 opakowanie wafli
1 małe opakowanie rodzynek
1 kostka margaryny tortowej
1 galaretka czerwona
3 łyżeczki kakao
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki wiórków kokosowych
2 banany
4 opakowania herbatników
Kostkę margaryny rozpuścić w garnuszku. Dodać cukier i kakao. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Dwa wafle odłożyć. Galaretkę rozrobić według przepisu na opakowaniu i schłodzić. Następnie galaretkę przelać do masy kakaowej, dodając rodzynki oraz wiórki kokosowe. Herbatniki i resztę wafli rozkruszyć dodając do masy. Masa nie morze być rzadka. Dwie ściereczki namoczyć i odcisnąć. Jeden cały wafel ułożyć na ściereczkę, przykryć, drugi płat wafla przekroić na pół ,ułożyć na ściereczkę i przykryć kolejną. Gdy wafle lekko namiękną, zdjąć ściereczki. Połówkę wafla założyć przy końcu całego płatu wafla. Masę wyłożyć i rozsmarować na całość. Banany obrać ze skórki, ułożyć przy końcu. Delikatnie zwinąć i włożyć do lodówki do zastygnięcia.
autor: Marta1986
2 z 10
Kolorowe serowe kuleczki
Składniki:
1 szklanka drobno startego żółtego sera o wyrazistym smaku
0,5 szklanki sera ricotta
3 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
pieprz
Dodatkowo:
łagodna papryka (w proszku)
kurkuma lub curry (w proszku)
posiekane orzechy włoskie (uprażone na patelni)
posiekane zioła: pietruszka, kolendra, szczypiorek
1. Dokładnie wymieszaj oba sery z dodatkiem pietruszki i pieprzu.
2. Z masy przygotuj małe kuleczki.
3. Każdą kuleczkę obtaczaj w jednym z dodatków (przyprawach, ziołach lub orzechach).
4. Gotowe kuleczki włóż do lodówki, aby stwardniały.
Smacznego!
autor: emiliana
3 z 10
Drożdżowe paluchy ze szpinakiem
ciasto:
2 szklanki mąki
15 g masła
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3/4 szklanki ciepłego mleka
Nadzienie:
300 g szpinaku
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże,dodajemy cukier, sól i masło. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45-60 min.
W tym czasie podsmażamy szpinak wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na kształt prostokąta,a następnie na połowę prostokąta wykładamy szpinak. Przykrywamy drugą połową ciasta i sklejamy na brzegach. Kroimy w paski o grubości ok 2 cm i skręcamy w "paluchy".
autor: anaa9008
4 z 10
Oponki lukrowane
SKŁADNIKI:
60g masła (ok.1/4 kostki)
500g mąki (ok.3 szklanki) + mąka do podsypania ciasta
1 bardzo płaska łyżeczka sody oczyszczonej
200g serka homo - może być naturalny - ja użyłam smakowego
2 żółtka
1 łyżeczka śmietany
PRZYGOTOWANIE:
Margarynę siekamy, mąkę przesiewamy.
Wszystkie składniki kładziemy na stolnicy - mieszamy i zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na porcję i rozwałkowujemy na trochę grubsze niż do makaronu.
Wycinamy wzorki - standardowo koła z dziurką w środku - lub kształty ciasteczek.
Na patelnię wlewamy tyle oleju, żeby oponki były całe zakryte. Smażymy z dwóch stron na lekko rumiano.
Można posypać zwykłym cukrem pudrem lub polać polewą :)
Polewy:
różowa: cukier puder 5 łyżek + syrop malinowy 80ml
ciemna: puder 5łyżek + kakao 1 łyżeczka + odrobina wody
wszystkie składniki dokładnie mieszamy - ja użyłam trzepaczki spiralnej
i czekoladowa posypka cytrynowa :)
autor: MP3-ka
5 z 10
Paszteciki warzywne
Składniki:
CIASTO:
1 szk. mąki
25 dag tłustego twarogu
25 dag margaryny
sól
jajo
FARSZ
2 cukinie
1 marchew
1 papryka
10-15 dag groszku lub kukurydzy
20 dag żółtego sera
SOS POMIDOROWY
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 szk. wody
1 kostka rosołowa
2 łyżeczki mąki pszennej
1 duża łyżka masła,
bazylia
Wykonanie:
1.Cukinię drobno pokrój wraz ze skórką. Groszek osącz, marchewkę i paprykę pokrój w kostkę . Wszystkie warzywa usmaż na półtwardo na rozgrzanym oleju, przypraw solą i pieprzem. Dodaj pokrojony w niewielką kostkę żółty ser i odstaw.
2. Twaróg rozgnieć widelcem. Z mąki twarogu, margaryny, jaja i szczypty soli zagnieć ciasto . Rozwałkuj na grubość 2 cm. Potnij na niewielkie kwadraty. Na każdy nałóż ostudzony farsz i zlep rogi. Piecz w piekarniku ok. 20-25 min w temp. 180°C.
3. W szklance wody rozpuść kostkę rosołową i zagotuj. Po 2-3 min dodaj koncentrat pomidorowy. Resztę wody połącz z mąką, wlej do sosu pomidorowego i zagotuj. Na koniec dodaj masło i bazylię. Ostudź sos i polej nim pakiecik
autor: nominka
6 z 10
Wyborne Ślimaczki
Składniki
2 jajka
1 szklanka mleka
mąka(dodać tyle aby powstała masa podobna do śmietany)
woda mineralna gazowana pół szklanki
szczypta soli do smaku
Olej do smażenia
Nadzienie:
opakowanie łososia wędzonego 200 g
opakowanie serka delikatnego śmietankowego
świeży koperek
cytryna do przybrania
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia
Nadzienie:
Serek miskujemy z solą i pieprzem na gładką masę.
Naleśniki:
Do głebokiego naczynia wbijam 2 jaja i ubijam ze szczyptą soli.
Dodajemy ok. 1 szklanki mleka,ciągle ubijając dodajemy mąkę,pod koniec dodajemy pół szklanki wody gazowanej. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.Powstałą masę odstawiamy na godzinę przed smażeniem
do lodówki.Naleśniki smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, ciasto rozlewamy równomiernie na patelni,smażymy z obu stron aż się zarumienią.
Na ostygnięte naleśniki smarujemy twarożek,kładziemy płat łososia,zwijamy w roladkę, przekrajamy skośnie,rozkładamy na talerzu,Całość przybieramy cytryną i koperkiem.
Idealna przystawka na nadchodzacy karnawał.
autor: Kasiella
7 z 10
Sałatka brokułowa z suszonymi pomidorkami, kurczakiem i oliwkami
Połączenie suszonych pomidorków z brokułem i pozostałymi składnikami jest doskonałe i zachwyci każdego:)
Składniki na około 5 porcji:
mrożony brokuł (1 op.)
30 dkg fileta z kurczaka
kostka sera feta
10 suszonych pomidorków
20 czarnych oliwek
5 łyżek nasion słonecznika
100 g makaronu np. łazanki
pęczek rukoli
4 łyżki oleju, którym zalane były pomidorki suszone
przyprawa do Kurczaka
przyprawa do potraw Kucharek (do przyprawienia kurczaka)
tłuszcz do smażenia
Makaron i brokuł gotujemy wg przepisów na opakowaniach. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy Kucharkiem i przyprawą do kurczaka, smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Słonecznik prażymy na delikatnie natłuszczonej patelni. Ser feta i pomidorki kroimy w kostkę, oliwki w plasterki. Wszystkie składniki łączymy razem, dodajemy olej, mieszamy. W razie potrzeby przyprawiamy.
autor: AgataB
8 z 10
Krewetki na raz, dwa, trzy
Składniki:
30 dag krewetek tygrysich
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
sól
pieprz
lub inne przyprawy
Sposób przygotowania:
Krewetki oczyszczamy, jeśli tego wymagają i osączamy z wody( po rozmrożeniu), następnie oprószamy je solą, pieprzem lub innymi przyprawami. Na oliwie podsmażamy lekko posiekany czosnek, dodajemy krewetki i całość razem podsmażamy kilka minut, następnie dodajemy masła i jeszcze chwilkę podsmażamy. Tak przygotowane krewetki podajemy z dowolnym sosem.
autor: IlonaAlbertos
9 z 10
Roladki w papierze ryżowym
- Łosoś 150 g lub/i paluszki krabowe
- kiełki (lucerna, rzodkiewka, soja, fasola mung)
- avocado pokrojone w paski
- marchewka pokrojona w cieniutkie paseczki
- dymka pokrojona w skośne paseczki
- ziarna sezamu
- cytryna
Farsz układać na zmoczonych w letniej wodzie płatach papieru ryżowego, zwijać w roladki i przewiązywać szczypiorkiem. Układać na papierze w dowolnej kolejności, łososia lub paluszki zawsze skropić cytryną.
Maczać w sosie z oliwy, sosu sojowego (1:2) z dodatkiem wasabi.
autor: wjosna
10 z 10
Bakłażanowe roladki z orzechami
1 bakłażan
1/2 szklanki orzechów włoskich
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonych nasion kolendry
2 garści świeżych listków kolendry
1/2 łyżeczki szafranu
3 łyżki czerwonego winnego octu
1/2 strączka ostrej czerwonej papryki
1/2 szklanki pestek granatu
sól
Bakłażana myjemy i kroimy w podłużne plastry o grubości około 5 mm, lekko solimy i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie plastry bakłażana myjemy pod bieżącą wodą, a następnie smażymy na oleju z dwóch stron. Po usmażeniu wykładamy je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Orzechy włoskie rozdrabniamy blenderem. Listki kolendry drobno siekamy. Czosnek rozgniatamy z nasionami kolendry, solą i szafranem. Do powstałej masy dodajemy rozdrobnione orzechy, połowę posiekanych listków kolendry, ocet i paprykę pokrojoną w kostkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy odrobinę gorącej wody, tak aby powstała nam masa o konsystencji gęstej śmietany. 2 łyżki powstałej masy odkładamy do filiżanki i dodajemy trochę wody, żeby ją rozrzedzić – polejemy nią na końcu gotowe roladki. Na plastrach bakłażana rozsmarowujemy masę orzechową. Plastry zwijamy w ruloniki i układamy na półmisku, polewamy je rozrzedzoną masą orzechową, posypujemy pozostałą natką pietruszki i pestkami granatu. Jest to danie bardzo proste w wykonaniu, ale bardzo smaczne. Idealne jako przekąska, na przystawkę lub na kolację. Ja podaję je z bagietką pokrojoną w cienkie kromki