Zwycięskie przepisy na mięsne danie główne
Znamy już laureatów konkursu "Kulinarne inspiracje z Kamis". Zobacz zwycięskie przepisy na mięsne danie główne.
1 z 10
Gulasz drobiowy
0,5 kg filetów z kurczaka, brokuły, marchew, papryka, opakowanie zestaw ziół i przypraw Kulinarne Inspiracje: Rozmarynowy kurczak z warzywami.
Pokrojone filety krótko smażymy z dodatkiem ziół i przypraw. Dodajemy wcześniej ugotowane warzywa i razem dusmy ok 10 minut. Podajemy najlepiej z ryżem z którego uformowałam atrakcyjną formę autor: daria11
2 z 10
Mięsne pulpeciki
Składniki: 40 dag mięsa mielonego,
filiżanka ryżu
4 łyżki posiekanego koperku,
1 starta marchewka,
sól pieprz
1 kostka rosołowa
1 jajko
1 łyżka masła
Mięso mielone wymieszać ze startą marchewką, ryżem,koperkiem, jajkiem. Dodać soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Uformować pulpeciki. Wrzucać do gotującej się wody z kostką rosołową i masłem. Gotować na wolnym ogniu aż ryż będzie miękki. Podawać z ryżem i sałatą i sosem pieczarkowym. autor: sn_error
3 z 10
Polędwica z pistacjami i ziemniakami
Składniki:
1 szt polędwica wieprzowa,
sól
zioła prowanzalslkie
pistacje,
2 szt czosnek marynowany,
6 szt ziemniaki,
ogórek do dekoracji
Więc tak, polędwicę całą natarłam ziołami i czosnkiem i pokrojonymi pistacjami , następnie na oliwie z czosnku podsmażyłam mięso, potem zalałam wodą i dusiłam do miękkości ok 20 min max
Ziemniaki ugotowałam, na pół twardo by sie nam ładnie kroiły, ogórka obrałam i obieraczką zrobiłam paski na których położyłam całe danie, z resztek ogórka zrobiłam mizerie :)
Gdy mięsko gotowe, ładnie wszystko pokroiłam w plastry i ułożyłam jak na zdjęciu, można polać powstałym sosem. autor: anula81
4 z 10
Pikantny indyk podawany z ravioli
Składniki:
30 dkg mąki pszennej
2 jajka
2 żółtka jaj
2 łyżki oleju
mozzarella
gorgonzola
gouda
jajko
bazylia
papryka
indyk
cebula
sól prowansalska (Kamis Specialite)
ognista mieszanka przypraw (Kamis Specialite)
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Z przesianej mąki, jajek, żółtek, oleju i szczypty soli zagnieść jednorodne, elastyczne ciasto. Jeśli zajdzie taka potrzeba zwiększyć ilość mąki. Tak przygotowane ciasto uformować w kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na cienkie placki o grubości około 2 mm. Mieszankę serów doprawiamy do smaku,dodajemy do nich jajko i mielimy całość w maszynce do mielenia mięsa. Nożem odcinamy pasek ciasta, nakładamy nań mini porcje farszu, nakrywamy drugim paskiem ciasta o identycznej szerokości, sklejamy obydwa kawałki ciasta tak aby po pokrojeniu uzyskać zgrabne kwadraty, dzielimy na pojedyncze pierożki radełkiem lub nożem.Pierożki gotujemy w lekko osolonej wodzie aż do momentu,kiedy nie wypłyną.
Gdy pierożki będą już gotowe na patelni podsmażamy paprykę,cebulkę i doprawioną pierś z indyka.(jeśli mamy troszkę więcej czasu dobrze jest zamarynować mięso i pozostawić tak w lodówce całą noc). Na ravioli układamy mięso i warzywa.Całość doprawiamy do smaku wg.uznania.Na sam koniec dekorujemy danie świeżą bazylią.
autor: KOCHANYPTYSIU
5 z 10
Kura Gorgonia w mleku
Składniki: 1 sprawiony kurczak, 2 papryki, 40 dag pieczarek, 1 torebka ryżu, ostra papryka, czubryca czerwona, oregano, tymianek, bazylia, 2 szklanki mleka, 0,5 kostki masła.
Przygotowanie:
Paprykę kroimy 1 paseczki, podobnie postępujemy z pieczarkami, zesmażamy na masełku. Gotujemy ryż odcedzamy. łączymy z pieczarkami, przyprawami, papryką. Faszerujemy kurczaka. Wstawiamy do brytwany i okładamy kawałeczkami masła. Pieczemy 80 minut w temp. 180 stopni. W trakcie pieczenia podsypujemy kurczaka z wierzchu oregano oraz czubrycą jak również co kilka minut podlewamy go mlekiem.
Wyjmujemy, kroimy. Przybieramy sałatą, rzodkiewką autor: ebolka24
6 z 10
Roladki nadziewane fetą z kuskusem i marchewką
1 duża pierś kurczaka
kawałek fety
majeranek
jajko
bułka tarta i/lub sezam
olej do smażenia
0,7 kg marchewki
150 g margaryny
2 łyżki mąki
kuskus
Pierś pokroić wzdłuż w nie za cienkie plastry i delikatnie roztłuc,oprószyć majerankiem.Ser feta pokroić w kawałki i zawinąć w mięso.Roladki panierować w jajku i bułce tartej lub sezamie (możne wymieszać bułkę z sezamem) i smażyć na złocisty kolor.Marchewkę ugotować i pokroić w kostkę.Na patelni rozpuścić margarynę i wrzucić marchewkę ,dusić ok 10-15 minut.Dodać mąkę i dokładnie wmieszać w marchewkę,jeszcze chwilę trzymać na ogniu cały czas mieszając aby mąka się przesmażyła.Kuskus przygotować według przepisu. Marchewkę możemy wymieszać razem z kuskusem lub podać osobno. autor: monika24
7 z 10
Tarta ziemniaczana ze schabem i oliwkami
Zamiast tradycyjnego schabu z ziemniakami postanowiłam zrobić na obiad coś innego i tak właśnie powstała ta oto smaczna i syta tarta! Zamiast schabu można użyć dowolnego mięsa
Składniki na 4 porcje:
3 plastry upieczonego schabu
około 25 zielonych oliwek nadziewanych pastą paprykową ( 10 zostawiamy do ułożenia na wierzchu tarty)
20 dkg sera żółtego
duża śmietana
3 jajka ugotowane na twardo
przyprawa do potraw Kucharek
CIASTO:
3 ugotowane ziemniaki
1 1/3 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżka śmietany
80 g margaryny
szczypta soli
Ziemniaki ugniatamy i studzimy. Z podanych składników zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 25 minut.
Schab kroimy w kostkę, jaka w plasterki a oliwki przekrawamy na pół. Na podpieczonym cieście układamy jajka, schab i oliwki. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach (zostawiamy trochę do posypania tarty) i łączymy ze śmietaną, przyprawiamy. Gotowym sosem smarujemy tatrę. Całość posypujemy pozostałym serem żółtym i dekorujemy oliwkami. Zapiekamy około 15 minut.
autor: AgataB
8 z 10
Fantazyjne fileciki z sałatką z rukoli.
Składniki:
filety z kurczaka,
Panierka do filetów: do ciasta jak na naleśniki dodać szczyptę pieprzu, soli, papryki czerwonej, curry,przyprawy do kurczaka.
Sałatka: Sałata rukola, pomidor, ser żółty, oregano, pół łyżeczki octu winnego, 2 łyżki oliwy z oliwek.
Listki sałaty masłowej
Sos: 2 łyżki majonezu, łyżka ketchupu, sól, pieprz, papryka, czosnek granulowany
Ziemniaki na frytki
Filety z kurczaka oczyścić, lekko zbić. Przekroić na pół. Obtoczyć w panierce i smażyć na oliwie na złoty kolor.
Na talerzu ułożyć filety w piramidkę: filet, sos majonezowy, listek sałaty, filet,itp. Połączyć ozdobnymi wykałaczkami.
Przygotować sałatkę z rukoli, pokrojonego pomidora, kostek sera żółtego, przypraw, octu i oliwy.
Przygotować frytki. autor: mamounia
9 z 10
Szynka z jałowcem
Składniki: 2,5 kg szynki wieprzowej bez kości, 3 łyżki soli, 2 ząbki czosnku, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka majeranku, szczypta kwasku cytrynowego, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki kminku, łyżka suszonych owoców jałowca.
Mięso umyć, osuszyć. Wszystkie przyprawy wymieszać, mieszanką natrzeć szynkę. Delikatnie powtykać owoce jałowca. Wstawić na całą noc do lodówki. Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec ok. 1godz. 20 min w temp. 180st. Następnie rozciąć rękaw i piec jeszcze ok. pół godz. autor: smakusm
10 z 10
Paprykarz z kurczaka
Składniki:
3 filety piersi z kurczaka
1 szklanka śmietany 18 %
25 dag pieczarek
1 cebula
2 marynowane papryki
2 łyżki oleju do smażenia, 3 łyżki wody
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka ketchupu
1 łyżka mąka krupczatki
pieprz cayenne, sól, pieprz, słodka i ostra papryka zielenina(pietruszka,kolendra)
Wykonanie:
Kurczaka oczyścić i pokroić w paski, oprószyć przyprawami ( 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, sól i pieprz) wymieszanymi z mąką krupczatką. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim mięso przez około 5 minut. Cebulę drobno posiekać i dodać do mięsa. Całość podlać 3 łyżkami wody i dusić na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodać ketchup i koncentrat pomidorowy i pokrojone w talarki albo ćwiartki pieczarki. Poddusić chwilkę i dodać pokrojoną marynowaną paprykę. Gdy wszytko będzie miękkie ( mięso już na pewno się usmażyło, należy tylko sprawdzać twardość pieczarek) dodać spienioną śmietanę, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przy podawaniu całość posypać zieleniną. autor: smakowisko