Przygotowanie: 40 minut Na 4 porcje: ZAKWAS NA ŻUR: ● 350 g mąki razowej ● 1 l wody ● 3 ząbki czosnku ● 3 liście laurowe ● 5 ziaren ziela angielskiego ZUPA: ● garść mrożonych prawdziwków ● łyżka masła ● 1 l bulionu warzywnego ● szklanka śmietany ● 1–2 ząbki czosnku ● majeranek ● jajka ugotowane na twardo ● 300 g białej kiełbasy ● rzeżucha lub natka ● sól ● pieprz Do dużego garnka wsypać mąkę, zalać taką ilością wrzącej wody, aby uzyskać gładką masę. Potem wlać pozostałą wodę, dodać czosnek i przyprawy. Garnek zawiązać gazą i odstawić na trzy dni w ciepłe miejsce. Zakwas przecedzić. Prawdziwki rozmrozić, pokroić. Podsmażyć na maśle. Zalać bulionem. Gotować, aż grzyby będą miękkie. Dodać zakwas i śmietanę, przepuszczony przez praskę czosnek oraz szczyptę majeranku. Doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać z jajkiem i białą kiełbasą, posypaną zieleniną. Uwaga! Niewykorzystany zakwas należy wlać do butelki i przechowywać w lodówce.
przygotowanie potraw: Restauracje \"U Fukiera\" i \"Słodki-Słony\" Zobacz inne przepisy Magdy Gessler na Wielkanoc. Zapraszamy na kobieta.pl
"}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.kobieta.pl:443"},{"label":"Styl życia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/"},{"label":"Kuchnia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/"},{"label":"Żur z borowikową nutą"}],"seoMetadata":{"title":"Żur z borowikową nutą","description":"Wielkanocne śniadanie jest chyba jedyne, podczas którego podaje się zupę. Tradycyjnie jest to żurek w rozmaitych odmianach.","metaTitle":"Żur z borowikową nutą","metaDescription":"Wielkanocne śniadanie jest chyba jedyne, podczas którego podaje się zupę. Tradycyjnie jest to żurek w rozmaitych odmianach.","image":{"@type":"Image","@id":"/v5/.well-known/genid/9ff3aaaf8edf32112b37","aspectRatio":0.6661290322580645,"height":366,"width":500,"alt":"21_zur","sourceName":"fot. G. Śledź, stylizacja: A. Mende","title":"21_zur","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-a6bbe9c.jpeg"},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/zur-z-borowikowa-nuta/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/zur-z-borowikowa-nuta/","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/zur-z-borowikowa-nuta/","permutiveModel":{"category":["kuchnia","tak-zyjemy"],"subcategory":["article"],"channel":"tak-zyjemy","title":"Żur z borowikową nutą","article":{"id":"70194","description":"Wielkanocne śniadanie jest chyba jedyne, podczas którego podaje się zupę. Tradycyjnie jest to żurek w rozmaitych odmianach.","type":"article","author":"redakcjakl","tags":["przepisy Magdy Gessler","wielkanocne potrawy","zupy"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","twitter","pinterest","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"%C5%BBur%20z%20borowikow%C4%85%20nut%C4%85","tweet":"%C5%BBur%20z%20borowikow%C4%85%20nut%C4%85","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-a6bbe9c.jpeg","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/zur-z-borowikowa-nuta/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/zur-z-borowikowa-nuta/#Article","@type":"Article","description":"Wielkanocne śniadanie jest chyba jedyne, podczas którego podaje się zupę. Tradycyjnie jest to żurek w rozmaitych odmianach.","image":{"@type":"ImageObject","height":574,"width":768,"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-a6bbe9c.jpeg?resize=768,574"},"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/zur-z-borowikowa-nuta/"},"name":"Żur z borowikową nutą","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/zur-z-borowikowa-nuta/","author":[{"@type":"Person","name":"Claudia"}],"dateModified":"2024-09-21T10:15:44+02:00","datePublished":"2011-04-21T12:40:00+02:00","headline":"Żur z borowikową nutą","keywords":"przepisy Magdy Gessler, wielkanocne potrawy, zupy","publisher":{"@type":"Organization","name":"Kobieta.pl","url":"https://www.kobieta.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":42,"url":"https://media.immediate.co.uk/volatile/sites/58/2024/04/kobieta-logo-primary2-fa242e6.svg?resize=228,42","width":228}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"standard","pageid":"70194","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","author":"redakcjakl","publish_date":"2011-04-21T10:40:00+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["przepisy-magdy-gessler","wielkanocne-potrawy","zupy"]}},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"standard","pageid":"70194","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","posttag":["przepisy-magdy-gessler","wielkanocne-potrawy","zupy"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"kuchnia"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["kuchnia","tak-zyjemy"]},{"key":"tags","value":["przepisy-magdy-gessler","wielkanocne-potrawy","zupy"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"@type":"Image","@id":"/v5/.well-known/genid/9ff3aaaf8edf32112b37","aspectRatio":0.6661290322580645,"height":366,"width":500,"alt":"21_zur","sourceName":"fot. G. Śledź, stylizacja: A. Mende","title":"21_zur","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-a6bbe9c.jpeg"},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"@type":"Suppression","@id":"/v5/.well-known/genid/e19f9b0fbc44cd84aad4","disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/2cd9eee6f821b18ee269","display":"Kategorie","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/ff6be2d4cfe27174aa25","slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","parent":{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/2cc33f070d3503fba64b","slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia"},"taxonomy":"category"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/78b8c980f296d90e1576","slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia","taxonomy":"category"}]},{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/f9a476ba3947470bda6e","display":"Tagi","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/bf8748b68e6c4cc8edaf","slug":"przepisy-magdy-gessler","display":"przepisy Magdy Gessler","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/7a9c07c037db77b01d3f","slug":"wielkanocne-potrawy","display":"wielkanocne potrawy","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/7bf9672129a78978dcc5","slug":"zupy","display":"zupy","taxonomy":"post_tag"}]}],"table":null,"postFormat":"standard","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":".XdAfWdwB_6mYT5KSlnGr4XBroGFNhsKUVnuscDogkb.X7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"970199","content_title":"Żur z borowikową nutą","content_type":"article","publication_date":"2011-04-21T10:40:00+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":70194,"contentName":"Żur z borowikową nutą","contentType":"ContentArticle","contentUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/zur-z-borowikowa-nuta/","pageType":"Content","siteCategory":"Kobieta.pl/Tak-zyjemy/Kuchnia","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Kuchnia","website":"kobieta-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Styl życia","Kuchnia"],"keywords":["przepisy Magdy Gessler","wielkanocne potrawy","zupy"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"kobieta","schemaId":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/zur-z-borowikowa-nuta/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"70194"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/Kobieta.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":false},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":".cDmQmMy0l5bPEAnX08d9Hi6Pi9okLrTr8joB_glidz.E7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"dd523670968d53be9e30dab7521d5397","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"Promocja","categoryLabels":"hide","categories":["wspolpraca-reklamowa"],"tags":[],"tagsOperators":"","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"landscape","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":true,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":8,"numberOfCardsToShowInViewport":4,"pinnedContent":[]},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"944195871a8e622d8c045656b6cdb3bb","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
Porcja: 429 kcal Przygotowanie: 40 minut Na 4 porcje: ZAKWAS NA ŻUR: ● 350 g mąki razowej ● 1 l wody ● 3 ząbki czosnku ● 3 liście laurowe ● 5 ziaren ziela angielskiego ZUPA: ● garść mrożonych prawdziwków ● łyżka masła ● 1 l bulionu warzywnego ● szklanka śmietany ● 1–2 ząbki czosnku ● majeranek ● jajka ugotowane na twardo ● 300 g białej kiełbasy ● rzeżucha lub natka ● sól ● pieprz Do dużego garnka wsypać mąkę, zalać taką ilością wrzącej wody, aby uzyskać gładką masę. Potem wlać pozostałą wodę, dodać czosnek i przyprawy. Garnek zawiązać gazą i odstawić na trzy dni w ciepłe miejsce. Zakwas przecedzić. Prawdziwki rozmrozić, pokroić. Podsmażyć na maśle. Zalać bulionem. Gotować, aż grzyby będą miękkie. Dodać zakwas i śmietanę, przepuszczony przez praskę czosnek oraz szczyptę majeranku. Doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać z jajkiem i białą kiełbasą, posypaną zieleniną. Uwaga! Niewykorzystany zakwas należy wlać do butelki i przechowywać w lodówce.
Reklama
przygotowanie potraw: Restauracje "U Fukiera" i "Słodki-Słony" Zobacz inne przepisy Magdy Gessler na Wielkanoc. Zapraszamy na kobieta.pl
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.