Żur z borowikową nutą
Wielkanocne śniadanie jest chyba jedyne, podczas którego podaje się zupę. Tradycyjnie jest to żurek w rozmaitych odmianach.
- Claudia
Porcja: 429 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Na 4 porcje:
ZAKWAS NA ŻUR:
● 350 g mąki razowej
● 1 l wody
● 3 ząbki czosnku
● 3 liście laurowe
● 5 ziaren ziela angielskiego
ZUPA:
● garść mrożonych prawdziwków
● łyżka masła
● 1 l bulionu warzywnego
● szklanka śmietany
● 1–2 ząbki czosnku
● majeranek
● jajka ugotowane na twardo
● 300 g białej kiełbasy
● rzeżucha lub natka
● sól
● pieprz
Do dużego garnka wsypać mąkę, zalać taką ilością wrzącej wody, aby uzyskać gładką masę. Potem wlać pozostałą wodę, dodać czosnek i przyprawy. Garnek zawiązać gazą i odstawić na trzy dni w ciepłe miejsce. Zakwas przecedzić. Prawdziwki rozmrozić, pokroić. Podsmażyć na maśle. Zalać bulionem. Gotować, aż grzyby będą miękkie. Dodać zakwas i śmietanę, przepuszczony przez praskę czosnek oraz szczyptę majeranku. Doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać z jajkiem i białą kiełbasą, posypaną zieleniną. Uwaga! Niewykorzystany zakwas należy wlać do butelki i przechowywać w lodówce.
przygotowanie potraw: Restauracje "U Fukiera" i "Słodki-Słony"
Zobacz inne przepisy Magdy Gessler na Wielkanoc. Zapraszamy na kobieta.pl