Żur świąteczny
Żurek to jedna z bardziej tradycyjnych potraw wielkanocnych. Polecamy przepis pani Bożeny Dykiel. Porcja: 309 kcal Przygotowanie: 30 minut Na 4 porcje
- Claudia
- 600 g surowej białej kiełbasy
- listek laurowy
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- suszony grzybek (kapelusz)
- ok. 2 szklanki zakwasu na żur
- majeranek
- 4 jajka na twardo
- sól
- pieprz
Kiełbasę ułożyć w w rondlu, zalać 6 szklankami wody, dodać listek laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie, czosnek i grzybek. Postawić na małym ogniu. Od chwili gdy woda zacznie mrugać, gotować 15 minut (gdy kiełbasa jest grubsza – 5 minut dłużej).
Kiełbasę wyjąć na ogrzany talerz, wywar przecedzić, zagotować, połączyć z zakwasem na żur. Podgrzewać kilka minut, często mieszając.
Zupę doprawić majerankiem, dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę, podzielone na cząstki jajka oraz posiekany grzybek, doprawić solą i pieprzem. Trzymać w cieple ok. 30 minut. Przed podaniem można ewentualnie podgrzać.
Rada Bożeny:
Żurek przyrządzamy na naturalnym zakwasie z chleba. Można go kupićnawet w supermarketach spożywczych.
Przepis według pomysłu pani Bożeny Dykiel