Zupa ziemniaczano-porowa
Lubicie zupy? My je kochamy!
- Claudia
PORCJA: 364 kcal
PRZYGOTOWANIE: 35 minut
NA 4 PORCJE:
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 pory (białe części)
- 3–4 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- bagietka
- 2 łyżki parmezanu
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól
- pieprz
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić. Zalać bulionem warzywnym i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 15 minut. Pory oczyścić, opłukać, pokroić w plastry. Podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. W trakcie smażenia dodać do porów posiekany drobno ząbek czosnku. Pory połączyć z zupą. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie (ok. 10 minut). Bagietkę pokroić w podłużne cienkie kromki. Posmarować obranymi i przekrojonymi na pół ząbkami czosnku. Skropić resztą oliwy i posypać parmezanem. Piec 5–7 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Zupę zmiksować. Dodać śmietanę. Całość mocno podgrzać i rozlać do miseczek. Oprószyć pieprzem i udekorować szczypiorkiem. Podawać z grzankami.