Zupa z suszonymi śliwkami
Zimowa wersja krupniku
Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 40 minut
Porcja: 430 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 4 porcje
2 cebule
łyżka smalcu
szklanka kaszy jęczmiennej
1 l bulionu warzywnego
liść laurowy
pęczek włoszczyzny
15 dag suszonych śliwek
15 dag gotowanego mięsa kaczki
pęczek natki
2 łyżki octu winnego
sól, pieprz
Cebule obrać, pokroić w kostkę. Smalec rozgrzać w garnku, wrzucić cebulę, zrumienić.
Wsypać kaszę i mieszając smażyć kilka minut. Wlać bulion, włożyć liść laurowy, gotować pod przykryciem 40 min.
Śliwki sparzyć. Włoszczyznę oczyścić, opłukać, pokroić na małe kawałki, wraz ze śliwkami dołożyć do kaszy w połowie gotowania.
Natkę opłukać, listki posiekać. Zupę przyprawić solą, pieprzem i octem. Mięso pokroić, włożyć do zupy, podgrzać. Zupę posypać natką. Suszone śliwki Najlepsze będą polskie, wędzone, bez pestek. Nadadzą zupie niepowtarzalny smak i aromat.