Zupa z krewetek
Potrawy tajskie przeważnie są ostre, co jest charakterystyczne dla krajów o gorącym klimacie. Cechą wyróżniającą jest przewaga sześciu przypraw: kolendry, chili, imbiru, czosnku, sosu rybnego i aromatów cytrynowych pochodzących z trawy cytrynowej, skórki i liści limonek. Podstawą każdego posiłku jest ryż, w języku Tajów czasownik „jeść” w dosłownym tłumaczeniu oznacza „jeść ryż”. A słynne, smakowite tajskie zupy jada się tu łyżką i widelcem, a nie pałeczkami, jak w krajach sąsiednich.
1 z 4
zupa-z-krewetek_1251
Potrawy tajskie przeważnie są ostre, co jest charakterystyczne dla krajów o gorącym klimacie. Cechą wyróżniającą jest przewaga sześciu przypraw: kolendry, chili, imbiru, czosnku, sosu rybnego i aromatów cytrynowych pochodzących z trawy cytrynowej, skórki i liści limonek. Podstawą każdego posiłku jest ryż, w języku Tajów czasownik „jeść” w dosłownym tłumaczeniu oznacza „jeść ryż”. A słynne, smakowite tajskie zupy jada się tu łyżką i widelcem, a nie pałeczkami, jak w krajach sąsiednich. 4 porcje Przygotowanie: 20 min Składniki:
- 1 kg całych surowych krewetek
- czosnkowy sos chili TaoTao
- 5 dag czerwonego curry TaoTao
- 4 liście limonki
- źdźbło trawy cytrynowej
- 2 dag kurkumy
- 2 łyżki oleju
- 20 dag marchewki
- 200 ml mleka kokosowego
- sól
- pieprz
- pęczek świeżej kolendry
2 z 4
1
Krewetki obieramy ze skorupek, czyścimy i marynujemy minimum pół godziny w czosnkowym sosie chili.
3 z 4
2
Skorupki płuczemy i przesmażamy wraz z główkami na ostrym ogniu w garnku, dodając pastę czerwone curry, liście limonki i trawę cytrynową z kurkumą. Przesmażone skorupy z przyprawami zalewamy 2 l wody i doprowadzamy do wrzenia.
4 z 4
3
Osobno przesmażamy na oleju marchewkę i por pokrojone w cienkie plasterki. Bulion przecedzamy przez gęste sito, dodajemy przesmażone warzywa i wlewamy mleko kokosowe. Przyprawiamy solą i pieprzem. Krewetki przesmażamy i dodajemy do bulionu tuż przed podaniem (nie gotujemy już z krewetkami, gdyż zrobią się twarde). Świeżą kolendrę siekamy i dodajemy do zupy na samym końcu.