Zupa z krewetek
Potrawy tajskie przeważnie są ostre, co jest charakterystyczne dla krajów o gorącym klimacie. Cechą wyróżniającą jest przewaga sześciu przypraw: kolendry, chili, imbiru, czosnku, sosu rybnego i aromatów cytrynowych pochodzących z trawy cytrynowej, skórki i liści limonek. Podstawą każdego posiłku jest ryż, w języku Tajów czasownik „jeść” w dosłownym tłumaczeniu oznacza „jeść ryż”. A słynne, smakowite tajskie zupy jada się tu łyżką i widelcem, a nie pałeczkami, jak w krajach sąsiednich.

1 z 4

zupa-z-krewetek_1251
Potrawy tajskie przeważnie są ostre, co jest charakterystyczne dla krajów o gorącym klimacie. Cechą wyróżniającą jest przewaga sześciu przypraw: kolendry, chili, imbiru, czosnku, sosu rybnego i aromatów cytrynowych pochodzących z trawy cytrynowej, skórki i liści limonek. Podstawą każdego posiłku jest ryż, w języku Tajów czasownik „jeść” w dosłownym tłumaczeniu oznacza „jeść ryż”. A słynne, smakowite tajskie zupy jada się tu łyżką i widelcem, a nie pałeczkami, jak w krajach sąsiednich. 4 porcje Przygotowanie: 20 min Składniki:
- 1 kg całych surowych krewetek
- czosnkowy sos chili TaoTao
- 5 dag czerwonego curry TaoTao
- 4 liście limonki
- źdźbło trawy cytrynowej
- 2 dag kurkumy
- 2 łyżki oleju
- 20 dag marchewki
- 200 ml mleka kokosowego
- sól
- pieprz
- pęczek świeżej kolendry
2 z 4

1
Krewetki obieramy ze skorupek, czyścimy i marynujemy minimum pół godziny w czosnkowym sosie chili.
3 z 4

2
Skorupki płuczemy i przesmażamy wraz z główkami na ostrym ogniu w garnku, dodając pastę czerwone curry, liście limonki i trawę cytrynową z kurkumą. Przesmażone skorupy z przyprawami zalewamy 2 l wody i doprowadzamy do wrzenia.
4 z 4

3
Osobno przesmażamy na oleju marchewkę i por pokrojone w cienkie plasterki. Bulion przecedzamy przez gęste sito, dodajemy przesmażone warzywa i wlewamy mleko kokosowe. Przyprawiamy solą i pieprzem. Krewetki przesmażamy i dodajemy do bulionu tuż przed podaniem (nie gotujemy już z krewetkami, gdyż zrobią się twarde). Świeżą kolendrę siekamy i dodajemy do zupy na samym końcu.
Polecane
„Gdyby nie zupa pomidorowa, dalej klepałabym biedę. Teraz mam fortunę, męża i dostatnie życie”
Por na miłość kryje w sobie wielką moc. Wystarczy dodać go do zupy, ale jest 1 haczyk
„Mój mąż zupełnie zdziwaczał. Znosi do domu akwaria, robaki i inne fanaberie. Po co? >>Dla dobra jego serca
Zupa z suszonych grzybów na Wigilię: ten przepis Magdy Gessler na zupę grzybową jest naprawdę prosty!
Zupy dietetyczne, które przygotujesz w kilka chwil. 5 fit przepisów na pyszne, niskokaloryczne posiłki na lato
„Szwagierka działała na mnie hipnotyzująco. Żałuję, że nie skorzystałem z okazji, bo miałbym z nią lepiej niż z żoną”
„Zakochałem się w dziewczynie z gór, ale jej tatuś nie chciał zięcia z miasta. Wieśniak z ciupagą mnie nie przegoni”
„Mój mąż to z zawodu kanapowiec, a z zamiłowania bałaganiarz. Mam na niego sprytny plan z teściową w roli głównej”
„Trzymałem sztamę z zięciem, żeby córka nie zrobiła z niego pantoflarza. Wystarczy, że ja jestem popychadłem”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa