Zupa z czerwonej soczewicy z köftesi
Specjalne przyprawy, orzeźwiające sosy i aromatyczne potrawy z rusztu, mnóstwo przekąsek i porywające słodkie specjały, Turcja pozwala koneserom poznać prawdziwy przedsmak Azji.
1 z 4
zupa-z-czerwonej-soczewicy-z-kftesi_1269
Specjalne przyprawy, orzeźwiające sosy i aromatyczne potrawy z rusztu, mnóstwo przekąsek i porywające słodkie specjały, Turcja pozwala koneserom poznać prawdziwy przedsmak Azji. 4 porcje Przygotowanie: 20 min Składniki:
- 40 dag jagnięciny bez kości
- łyżka oleju
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- sos sojowy
- pieprz czarny mielony KAMIS
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 5 łyżek masła
- łyżeczka papryki słodkiej
- 10 dag czerwonej soczewicy(suchej)
- 1l bulionu warzywnego lub drobiowego
- puszka pomidorów bez skóry
- cytryna
- 1/2 łyżeczki chili
- Sól
- cukier
- 80 ml śmietanki 36%
- 2 kromki chleba bez skórki
- doniczka kolendry
2 z 4
1
Mięso mielimy. Na rozgrzanym oleju przesmażamy drobno posiekaną jedną cebulę i 2 ząbki czosnku, studzimy, dodajemy do mięsa. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i kminem rzymskim. Formujemy niewielkie pulpeciki.
3 z 4
2
W rondlu rozpuszczamy masło, na którym prażymy słodką paprykę i soczewicę, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Zalewamy bulionem, gotujemy. Gdy soczewica zmięknie, dodajemy pomidory i startą skórkę z cytryny. Miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do konsystencji lekkiego kremu.
4 z 4
3
Do gotowej zupy dodajemy uformowane köftesi i gotujemy na małym ogniu przez 5–10 min. Podajemy z kleksem śmietany, malutkimi grzankami z chleba i posypujemy listkami kolendry.