Zupa z brukselki z lanymi kluskami
Przygotowanie: 50 min, kaloryczność: 110 kcal, dla 4 osób
- Naj
SKŁADNIKI:
●paczka mrożonej włoszczyzny
●1/2 paczki mrożonej brukselki
● liść laurowy
●kilka ziaren pieprzu
●30 dag łopatki wieprzowej z kością
●cebula
●3 ziemniaki
●sól
●pieprz
●zioła prowansalskie
●śmietana do zup
●koperek
LANE KLUSKI:
●jajko
●3 łyżeczki mąki
Zagotuj 2 l wody, wrzuć mrożonki, liść laurowy, pieprz, gotuj 5 minut. Włóż umyte mięso i podpieczoną cebulę, gotuj 15 min. Dodaj umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotuj do miękkości. Wyjmij mięso, liść laurowy i cebulę, przypraw do smaku solą i pieprzem, gotuj ok. 10 min. Przygotuj lane kluski: wymieszaj jajko z mąką i szczyptą soli. Lej kluseczki na wrzącą zupę, cały czas mieszając. Ugotowane mięso oddziel od kości, pokrój w kostkę, dodaj do garnka z zupą. Przypraw ziołami prowansalskimi. Zupę podawaj gorącą, z kleksem śmietany, posypaną koperkiem.