Zupa z brukselką i parówkami
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 30 minut
Porcja: 500 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 4 porcje
● opakowanie mrożonki brukselka HORTEX (45 dag)
● 10 dag wędzonego boczku
● 30 dag parówek
● 4 ziemniaki
● 2 cebule
● ząbek czosnku
● po 3 łyżki oleju i koncentratu pomidorowego
● por
● 2 szklanki bulionu warzywnego
● szklanka białego wina
● 2 łyżki natki pietruszki
● po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i estragonu
● łyżeczka mielonej słodkiej papryki
● sól, pieprz
■ Por oczyścić, przekroić wzdłuż, opłukać i cienko pokroić. Cebule i czosnek obrać. Cebule pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w dużą kostkę.
■ Boczek pokroić, zeszklić na gorącym oleju, dodać cebulę, czosnek i por, chwilę smażyć. Wlać bulion i wino, zagotować. Włożyć ziemniaki i brukselkę HORTEX (bez rozmrażania) i gotować około 20 minut. Parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki i dodać do zupy.
■ Koncentrat pomidorowy wymieszać z 1/4 szklanki wody, wlać do zupy i zagotować. Pod koniec wsypać pokruszone zioła. Przyprawić papryką, solą i pieprzem. Posypać natką.