Reklama

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
25 dag wiśni
25 dag truskawek
2 szklanki czerwonych porzeczek bez szypułek
kawałek skórki z cytryny
8 łyżek cukru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
4 łyżki śmietany
szczypta cynamonu
Porzeczki zagotować z 1 i 3/4 szklanki wody i 3 łyżkami cukru, przetrzeć przez sito. Wiśnie opłukać, osączyć i wydrylować. Truskawki opłukać, osączyć i usunąć szypułki.
Połowę owoców włożyć do rondelka, dodać skórkę z cytryny, wlać przecier z porzeczek. Gotować na małym ogniu 5 minut, zmiksować.
Garnek zdjać z ognia. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/2 szklanki zimnej wody. Wlać do zupy, mieszając ponownie zagotować. Dołożyć resztę cukru i pozostałe owoce (kilka odłożyć do dekoracji) i gotować jeszcze 5 minut.
Zupę przyprawić sokiem z cytryny. Wlać do miseczek, porcje przybrać kleksem śmietany i świeżymi owocami, oprószyć cynamonem.
Do zupy można podać piankowe kluseczki. Ubijamy na sztywno białko z łyżką cukru. Nakładamy łyżką do wrzącego mleka, po 5 min wyjmujemy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama