Zupa solferino
Oryginalna zupa proponowana przez Karola Strasburgera na wielkanocny stół. Porcja: 240 kcal Przygotowanie: 30 minut Na 4 porcje
- Claudia
Opublikowano: 24.03.2009, 15:00
Reklama
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 2 szklanki bulionu drobiowego z kostki
- ząbek czosnku
- 2 szklanki mleka
- 150 g ementalera
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 100 g startego parmezanu
- sól
- pieprz
Reklama
Z masła i mąki przygotować rumianą zasmażkę. Na małym ogniu rozprowadzić ją chłodnym rosołem, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z solą.
We wrzącym mleku rozpuścić starty na tarce ementaler, wlać do rosołu, dodać czosnek, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszać i zagotować. Podawać z grzankami, posypując każdą porcję startym parmezanem.
Reklama
Rada Karola:
Zupę należy przyrządzić tuż przed podaniem, bo wtedy jest najsmaczniejsza.
Przepis według pomysłu Karola Strasburgera
Reklama
Reklama
Reklama