Zupa serowo-kalafiorowa
Masz ochotę na smaczną i oryginalną zupę? Wypróbuj nasz przepis!
- Claudia
Opublikowano: 07.09.2014, 09:38
Reklama
Porcja: 317 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 4 porcje:
Reklama
- 4 cebule
- duży kalafior
- 2 łyżki oleju
- 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
- 200 g startego żółtego sera
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- sok z cytryny
- 3–4 łyżki kremówki
- sól
- pieprz
Reklama
Cebule obrać, pokroić w kostkę. Kalafior podzielić na różyczki i opłukać. Olej rozgrzać. Podsmażyć na nim na złoty kolor cebulę. Wlać bulion, zagotować, wrzucić różyczki kalafiora. Gotować aż zmiękną (ok. 20 minut). Kilka różyczek wyjąć. Do zupy dodać ser i wszystko zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny. Zupę rozlać w talerze. Udekorować cząstkami kalafiora. Polać kremówką.
Reklama
Reklama
Reklama