Zupa serowa z grzankami
Przygotowanie: 55 min, kaloryczność 260 kcal, dla 4 osób
- Naj
Opublikowano: 27.05.2009, 08:00
Reklama
● 3/4 l bulionu (z kostki)
● szklanka mleka
● 30 dag serka topionego (np. goudy)
● 5 łyżek posiekanych orzechów laskowych
● 2 łyżki mąki
● łyżka masła
● żółtko
● sól
● pieprz
● gałka muszkatołowa
● gotowe grzanki
Bulion zagotuj z dodatkiem 1/2 szklanki mleka. Włóż serki, posiekane orzechy, gotuj na małym ogniu, mieszając, aż ser całkowicie się rozpuści. Resztę mleka połącz z mąką, wymieszaj z miękkim masłem, wlej, cały czas mieszając, do zupy. Żółtko roztrzep w 1/4 szklanki zupy i także wlej do garnka. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Posyp grzankami.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama