Zupa selerowa z grzankami
- Claudia
Opublikowano: 29.12.2013, 10:00
Reklama
PORCJA: 378 kcal
PRZYGOTOWANIE: 25 minut
NA 4 PORCJE:
Reklama
- 8 łodyg selera naciowego
- cebula
- 4 łyżki oliwy
- łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 l bulionu warzywnego
- 2–3 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 4–6 kromek jasnego pieczywa
- 100 ml śmietany 18 proc.
- sól
- pieprz
Reklama
Łodygi selera umyć, osuszyć. Liście odłożyć do dekoracji, resztę pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy. Po chwili dodać seler i smażyć kilka minut na średnim ogniu, czę-sto mieszając. Doprawić solą, pieprzem i kminem. Następnie zalać bulionem, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut. Ziemniaki obrać i drobno pokroić. Dodać do zupy i gotować jeszcze 15 mi-nut. Czosnek obrać, przekroić na pół i posmarować nim kromki pieczywa. Wrzucić na rozgrzaną patelnię, skropić oliwą i chwilę smażyć. Zupę zmiksować. Dodać śmietanę. Mocno podgrzać. Zupę krem rozlać do kubeczków i udekorować liśćmi selera. Podawać z grzankami.
Reklama
Reklama
Reklama